Milloin leggingseistä tuli housut? Vielä kymmenisen vuotta sitten tätä tyylivalintaa paheksuttiin

Miksi naisten vaatteissa on niin harvoin taskuja? 4:37
KATSO MYÖS: Miesten vaatteista löytyy huomattavasti enemmän taskuja kuin naisten vaatteista. Miksi? Muotitoimittaja Jaakko Selin kertoo, mistä ilmiö johtuu.

Muistatko vielä kymmenisen vuotta sitten vallinneen leggings-vihan? Leggingsit eivät ole housut, tuolloin julistettiin, mutta toisin on nyt. Miksi ja milloin tilanne muuttui?

Vielä noin kymmenen vuotta sitten pelkissä leggingseissä kulkemista paheksuttiin.

Myös mtvuutiset.fi julkaisi 2015 aiheesta kommentin, jossa muistutettiin, että "leggingsit eivät nimittäin toden totta ole housut, vaan terättömät sukkahousut". Naiset, älkää kulkeko peppu paljaana kaupungilla, kommentin otsikko totesi.

Nyt ohjeistus tuntuu oudolta, sillä trikoista on tullut normaali näky kaupoissa ja kaupungilla. Mutta milloin kaikki muuttui – milloin leggingseistä tuli housut?

Erilaisten pukeutumisvalintojen ruotiminen ei enää yhtä hyväksyttyä

Noin kymmenessä vuodessa maailma todella on ehtinyt muuttua, kuvaa tapaseuran puheenjohtaja ja tyyliasiantuntija Mirva Saukkola.

– Yksi asia, mikä mahdollistaa tämän, on, että leggingsien valikoimakin on muuttunut aika tavalla. Kymmenen vuotta sitten tarjolla oli tällaisia ikään kuin jalkaterättömiä sukkahousuja. Nythän leggingsejä on hyvin monipuolisia, esimerkiksi juoksutrikoita, Saukkola kuvaa.

Aivan hiljattaisen muutoksen toi mukanaan koronapandemia. Saukkolan mukaan koronavuosien aikana ihmiset alkoivat pukeutua koko ajan rennommin.

– Urheilun ja vapaa-ajan muoti tavallaan muuttui osaksi arkipukeutumista. Monille on jäänyt siitä pukeutumiseen sporttivaikutteita. Ihmisethän käyttävät leggingsejä housujen sijaan, se on osa tätä ilmiötä.

Myöskään erilaisten kehojen ja niiden pukeutumisvalintojen kyttääminen ei enää ole takavuosien tapaan trendikästä tai edes suotavaa.

– Varsinkin, jos ajatellaan vuotta 2017, esiin nousi vahvasti #metoo-liike. Sen myötä muitakin asioita tuli pinnalle: naiskehon esineellistämistä alettiin kyseenalaistaa koko ajan enemmän. Vastaavasti kehopositiivisuus on ollut trendinä koko ajan nousussa kymmenen viime vuoden aikana, Saukkola sanoo.

Kaikille leggingsejä ei sallita: "Siinä on vielä aika paljon rajoitteita"

Rajoja toki on edelleen: tiukkoja elastaanihousuja ei kenties haluttaisi vieläkään sallia kaikille, ja toisaalta koetaan, etteivät ne ole "sovelias asu" kaikkiin tilanteisiin.

Esimerkiksi Seiska-lehti julkaisi 2022 pääministeri Sanna Marinista kuvan, jossa tämä ulkoilee trikoissa.

– Pääministeriä ja naista esineellistävää, ihan tyhmä juttu kaikin puolin, MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki totesi tuolloin.

Saukkolankin mukaan leggingsien kyseenalaistaminen on edelleen tietyissä tilanteissa vallalla oleva ilmiö.

– Siinä on vielä aika paljon rajoitteita. Tavallinen nuori voi niitä käyttää, mutta kun silloinen pääministeri Marin hölkkäsi juoksutrikoissa, sitä päiviteltiin kovasti. Se on jännä ilmiö, koska hän oli selvästi urheilemassa, mutta silti siitä nousi kohu.

Trendejä tulee ja menee: "Eivät leviä käyttöön tavalliselle ihmiselle, mahdollisesti epäkäytännöllisyyden vuoksi"

Trendien muuttuminen on luontainen jatkumo: se, mikä viime vuonna tuntui oudolta tai pöyristyttävältä, saattaa tänä vuonna olla in.

Kaikki suuren maailman muotinäytöksissä nähdyt erikoiset muoti-ideat eivät kuitenkaan tule jäädäkseen.

– On trendejä, joita tulee ja menee. Suunnittelija esittelee ne, ne näkyvät muotitalon tarjonnassa, mutta eivät leviä käyttöön tavalliselle ihmiselle, mahdollisesti epäkäytännöllisyyden vuoksi, Saukkola sanoo.

– Osa trendeistä sitten rantautuu; ehkä näemme jonkin asian tänä vuonna muotinäytöksessä ja olemme sitä mieltä, että se on kyseenalainen. Sitten tämä trendi kuitenkin jatkaa kulkuaan ja vuoden, kahden sisään sitä ei enää kyseenalaisteta. Silmä on tottunut ja se on eräällä tavalla kotiutunut kulttuuriin.

Katso myös: 2000-luvun alun muoti on jo vintagea – muistatko nämä vaatteet ja asusteet nuoruudestasi?

2000-luvun alun muoti on jo vintagea – muistatko nämä vaatteet ja asusteet nuoruudestasi? 3:42
Helsinkiläisen kauppakeskus Redin SHM-Storen myymälävastaava Soile-Maria Linnemäki kertoo, mikä tekee vaatteesta vintagea ja mikä vintagemuodissa on nyt pinnalla.

Lue myös:

    Uusimmat