Viisi vuotta sitten yksi twiitti toi esiin globaalin ongelman – mutta muuttiko #metoo mitään?

Me too -liikkeen alkamisesta 5 vuotta – muuttuiko mikään? 9:09
Miten seksuaalinen häirintä käytännössä vaikuttaa naisiin ja tyttöihin? Katso koko keskustelu videolta.

Viisi vuotta sitten alkanut Me too -liike aiheutti vilkasta keskustelua seksuaalisesta häirinnästä, mutta muuttuiko mikään? Asiasta Uutisaamussa keskustelivat Suomen Elokuvasäätiön johtaja Lasse Saarinen sekä UN Women Suomen viestintävastaava Emma Winiecki.

Seksuaalista ahdistelua vastustava Me Too -liike lähti rytinällä liikkeelle viisi vuotta sitten, kun amerikkalaisnäyttelijä Alyssa Milano kehotti Twitterissä ihmisiä kertomaan häirintäkokemuksistaan. Jo tätä ennen termiä oli käyttänyt afroamerikkalainen Tarana Burke.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Hollywood-tähden julistus teki ikiaikaisesta ongelmasta globaalin puheenaiheen. Elokuva-alan lisäksi omia me too -kampanjoita on nähty muissa alakulttuureissa. Lisäksi etupäässä naiset ovat jakaneet sankoin joukoin arkisissa tilanteissa tapahtuneita ahdistelukokemuksiaan.

– Silloin kun [Me too -liike] alkoi, tuli jonkin verran sellaisia ulostuloja, että ihmiset eivät tienneet, kuinka isosta ilmiöstä tässä on kyse ja kuinka yhteiskuntaa läpileikkaavasta ongelmasta me puhutaan, Emma Winiecki sanoo.

– Se on tuonut ihan eri tavalla näkyväksi sen asian, mitä tytöt ja naiset ovat aina tienneet, eli että seksuaalista häirintää esiintyy kaikkialla maailmassa.

Vuoden 2017 tasa-arvobarometrin mukaan lähes joka neljäs nainen on kokenut seksuaalista häirintää, alle 35-vuotiaista yli puolet. Tavanomaisia häirinnän muotoja ovat esimerkiksi härskit puheet, vartalon kommentointi sekä fyysinen lähentely.

Seksuaalinen häirintä kaventaa naisten ja tyttöjen elämää

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Winiecki korostaa, ettei mitään seksuaalisen häirinnän muotoa voi sallia.

Kaikenlainen ahdistelu luo pelkoa. Se rajoittaa naisten ja tyttöjen elämää ja kaventaa heidän rooliaan yhteiskunnassa. Verkossa tapahtuva häirintä heikentää mahdollisuutta osallistua keskusteluihin, millä on vaikutuksia sananvapauteen ja demokratian toteutumiseen.

Seksuaalinen häirintä kytkeytyy pitkälti valta-aseman väärinkäyttöön. Hierarkiat elävät vahvoina muun muassa elokuva-alalla, jossa työntekijät saattavat esimerkiksi pelätä uransa puolesta, mikäli he nostavat ongelmat esille.

Elokuvamaailmassa alan ihmisille on tarjottu työsuojelukoulutusta. Lisäksi tuotantoyhtiöt laitettiin vakuuttamaan, että ne tarjoavat ohjeistuksen häirinnän ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi, Lasse Saarinen kertoo.

Asenteissa edelleen korjattavaa

Näyttelijäliitosta kerrottiin MTV Uutisille, että ilmapiirin muuttumisesta huolimatta häirintää tapahtuu alalla edelleen ja se sallitaan yhä etenkin johtajille. Myös muilla työpaikoilla etenkin esihenkilöiden asiattomasta käytöksestä voi olla korkea kynnys kertoa.

Kaikille työyhteisön jäsenille tarjotut ohjeet ja käytännöt seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi ja siitä kertomiseksi ovat tärkeitä, mutta ne eivät yksin riitä, Winiecki toteaa.

– Meidän täytyy muuttaa sitä kulttuuria, missä häpeä ja riski seksuaalisesta häirinnästä kertomisesta on yhä suurempi sille häirinnän kohteelle kuin sille tekijälle.

– Kyllä meillä vielä on tosi vahvasti sellaista ajattelua, että tietyissä tilanteissa naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on jossain määrin naisen syy ja jossain tilanteissa se pitää vaan kestää ja hyväksyä, Winiecki jatkaa.

Sosiaalisessa mediassa jaetut kertomukset ovat alleviivanneet, ettei mikään ominaisuus tai käyttäytyminen suojele seksuaaliselta häirinnältä tai ole sen syy. Kellään ahdistelua todistavalla ei ole varaa vaieta.

– Hiljaisuus on hyväksymistä ja meidän täytyy yhdessä vastustaa tätä kaikissa tilanteissa, Winiecki tiivistää.

Saarinen näkee, että elokuva-alalla etenkin johtavassa asemassa olevilla pitää olla tarkka ymmärrys siitä, että seksuaalinen häirintä on väärin.

– Heitä pitää kouluttaa siihen, että he tunnistavat tällaiset tilanteet, Saarinen sanoo.

Sama pätee muihinkin työpaikkoihin. Viestin pitää kulkea myös johtoportaassa oleville asti, jotta he ymmärtävät valta-aseman väärinkäytön seuraukset.

Alla olevalla videolla kerrotaan, millaista vähättelyä naiset joutuvat läpi elämänsä kohtaamaan.

Tytöt saavat jo päiväkodissa kehuja kiltteydestä, pojat aktiivisuudesta 2:41
KATSO VIDEO: Naisten elämään kuuluu paljon vähättelevää kulttuuria, sanoo Jenni Janakka, joka vetää röyhkeyskoulua naisille.

Lue myös:

    Uusimmat