Miljardööri George Soros ehdottaa HS:ssa radikaalia ratkaisua koronakriisiin: EU-maille ikuisuuslainoja, joita ei tarvitsisi koskaan maksaa pois

2:18
Valtio ottaa velkaa huimaa vauhtia: Viime vuonna tehtiin uusi ennätys

Suursijoittaja ja miljardööri George Soros ehdottaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla ikuisia lainoja, eli perpetuaaleja Euroopan nostamiseksi jaloilleen koronakriisistä.

– Idea voi kuulostaa radikaalilta, mutta perpetuaaleja on käytetty vuosisatojen ajan, Soros muistuttaa kirjoituksessaan.

Perpetuaaleista veloitetaan vuosittain vain korko. Niitä on Sorosin mukaan käytetty jo 1640-luvulla Hollannissa, ja Britannia hyödynsi niitä myös sotatoimiensa rahoittamiseksi Napoleonia vastaan 1800-luvun alussa. Soros pitää nykyistä koronakriisiä taloudelle vakavampana iskuna kuin vuoden 2008 finanssikriisiä, joka lamautti maanosan talouden lähes vuosikymmeneksi.

– Euroopan vastaus kriisiin on jäänyt vaikutukseltaan heikoksi. Epäonnistumisen taustalla on EU:n toimielinten ja jäsenmaiden vaikea suhde, Soros jatkaa.

Sorosin mukaan perpetuaalien liikkeellelasku olisi juuri nyt otollista, sillä korkotaso ei voi pudota alemmaksi. Ikuisia lainoja ei tulisi myöntää EU-tasolta, vaan jokainen maa olisi niistä erikseen vastuussa.

Sorosin mukaan Euroopan keskuspankki EKP on itse asiassa jo luonut ikuisia lainoja ostamalla valtavasti valtioiden liikkeelle laskemia joukkovelkakirjoja osana setelirahoitusohjelmaansa. Miljardöörin mielestä tämä velka on ja pysyy, sillä sen myyminen aiheuttaisi liikaa epävakautta markkinoille.

Soros näkee kuitenkin selvän eron EKP:n ikuisuusvelan ja valtioiden itse laskemien perpetuaalien välillä, sillä jäsenmaat saavat matalasta korkotasosta toimiinsa valtavaa hyötyä. EKP:n lainojen maksaminen tavallisilla joukkovelkakirjalainoilla olisi korkojen suhteen huomattavasti tyyriimpi vaihtoehto, Soros arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja