Wagnerissa palvelleet venäläisvangit kertovat järjettömistä rynnäköistä – olivat pelkkää tykinruokaa: "90 hyökkäsi, 60 kuoli"

Wagnerissa palvelleet venäläisvangit kertovat järjettömistä rynnäköistä: "90 hyökkäsi, 60 kuoli" – Venäjällä valtataistelu vangeista? 2:27
Katso videolta, miten järjettömiin hyökkäyksiin vangit osallistuivat.

Wagner-joukkojen perustaja sanoo, että vankien rekrytointi rintamalle on lopetettu. Useat tahot uskovat, että Venäjällä on meneillään valtataistelu vangeista. 

Uutistoimisto CNN pääsi haastattelemaan kahta Wagnerissa palvellutta venäläisvankia. Miehet esiintyvät nimettöminä oman turvallisuutensa vuoksi.

Miehet kertovat järjenvastaisista hyökkäyksistä, joissa Wagnerin rekrytoimat vangit olivat pelkkää tykinruokaa.

– Ensimmäiseen hyökkäykseen meistä osallistui 90, joista 60 kuoli kranaatiheitintuleen, eräs vanki kertoi.

Vetäytyminen ei ollut sallittua.

– Emme voineet vetäytyä ilman käskyä, koska tottelemattomuudesta meidät olisi tapettu.

Wagner-joukkojen perustaja Jevgeni Prigozhin lupasi viime vuonna vangeille, että jos he palvelevat rintamalla puoli vuotta, heidät vapautetaan vankeusrangaistuksestaan.

– Vain muutamat yksikössäni värväytyivät rahan takia. Suurin osa värväytyi, koska heillä oli pitkät vankilatuomiot. Oli myös heitä, joilla oli 12 päivää vankeutta jäljellä ja he värväytyivät silti, toinen vangeista kertoo.

Ukraina uskoo, että Wagner on lähettänyt tähän mennessä maahan jopa 50 000 vankia, joita on kuollut kovaa tahtia.

Jopa 80 prosentin sanotaan kuolleen, loukkaantuneen, joutuneen vangiksi tai kadonneen.

Voit katsoa miesten haastattelun artikkelin alusta.

Venäjällä valtataistelu?

CNN:n haastattelemat lähteet uskovat, että Prigozhin ilmoitti vankien rekrytoinnin päättymisestä, koska Venäjän puolustusministeriö on ottamassa vankien rekrytoinnin vastuulleen.

– Jotkut venäläiset sotilaat eivät välttämättä halua taistella juoksuhaudoissa vankien kanssa. Mutta potentiaali on suuri, ja massoja on helppo rekrytoida, pohtii Olga Romanova vankien oikeuksia Venäjällä ajavasta järjestöstä.

Myös Ukrainan sotilastiedustelu uskoo, että Venäjällä kuohuu.

– Venäjän asevoimien johto yrittää vähätellä Prigozhinin roolia. Siten hän ei voi vahvistaa asemaansa Kremlin hierarkiassa, sanoo Ukrainan sotilastiedustelun johtajan sijainen Vadim Skibitsky.

Katso koko CNN:n raportti artikkelin alusta.

Lue myös:

    Uusimmat