Miksi suomalaiset rakastavat dekkareita, kirjailija Petri Tamminen?

Kirjapiiri-ohjelmassa vieraileva Rikosromaani-teoksen kirjoittanut kirjailija Petri Tamminen pohti syitä ja seurauksia suomalaisten viehtymykselle dekkarikirjallisuuteen.

Kirjailija Petri Tamminen, 45, tunnetaan nasevan lyhytproosan ja lakonisen huumorin mestarina. Miehistä alakuloa henkivän Rikosromaani-teoksen kirjoittanut kirjailija toivookin, että hänen kirjaansa tarttuvat kaikki, jotka luonnehtivat itseään huolestujatyypeiksi – ja joita talvi ahdistaa. Tämä romaani sopinee siis monen suomalaisen käteen.

Suomalaiset tunnetusti pitävät suunnattomasti rikoskirjallisuudesta, eli dekkareista – mutta miksi?

– Kyllä se on myös yleiseurooppalainen ilmiö; saksalaiset rakastavat dekkareita ja ruotsalaiset vasta ovatkin niihin hulluina, Tamminen kuvailee.

Tammisen mukaan esimerkiksi japanilaiset pitävät suuresti erittäin raa'asta väkivallasta, vaikka heidän kulttuurinsa on hyvin hillitty. Tamminen pohtiikin, onko väkivaltaan ja rikoksiin liittyvän lukuinnon taustalla juuri ääripäiden viehätys.

– Jos esimerkiksi Ruotsin ottaa vertailukohteeksi, he lukevat antaumuksella dekkareita joissa pikkukaupungin idylleissä tapahtuu murhia kerran viikossa. Onkohan se niin, että selkeät sielun ääripäät viehättävät? Tamminen ruotii.

Rikoksilla ja ongelmilla mässäily mediassa on myös herättänyt Tammisessa pohdinnan palkeita.

– Rikosten medianäkyvyys on todella huimaa nykyään. Niitä pyöritellään pitkän aikaa ilman mitään eettistä pohdiskelua. Liittyyköhän se siihen, että dekkarit ovat nousseet suureen suosioon? Onko dekkari sen asian jatkokäsittelyä? Tamminen pohtii.

– Tietysti myös se, että dekkarissahan on kyse siitä, että mitenköhän tässä käy – se on silkkaa lukemisen mielihyvää.

Miten mettämiesten käy?

Vaikka Petri Tamminen itse on kirjoittanut komisario Vehmaksen edesottamuksista kertovan Rikosromaanin, hän paljastaa kaihtavansa kirjakauppojen dekkarihyllyjä. Miestä kiehtookin varsin erikoinen kirjallisuuden laji.

– Jos haluan lukea kirjan jossa on kysymys siitä, miten tässä käy, menen aina lukemaan eräjuttuja, metsästystarinoita. Vaikka en ikinä käy itse metsällä, Tamminen kertoo.

– Minua kiehtoo se, että ne ovat hienosti kirjoitettuja ja niistä välittyy älytön luonnontaju. Tarina siitä, että saako 50 vuotta mettällä käynyt ihminen sen jäniksen tällä kertaa vai ei, on minusta älyttömän jännittävää, Tamminen kuvailee hymy herkässä.

– Jostain syystä kun katson dekkarin pelkkää kantta, minulle tulee sellainen olo ettei tämä kerro minusta. Siksi usein väistän dekkarihyllyä.

vierailevat Kirjapiiri-ohjelmassa tiistaina 25.9. Uusinta lauantaina klo 16.30.


AVA

Teksti: Katri Koskinen

Kuva: AVA, Otava

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja