"Miksi Pärmäkoski vei paikan?" – MTV Urheilu jakoi Oberstdorfista MM-hiihtojen välitodistukset

4:05
Ilkka Herola onnistui heti yhdistetyn avausmatkalla nappaamaan MM-hopean ja on ollut yksi Suomen joukkueen valopilkuista. Tässä hänen hopeamitalihaastattalunsa MTV Urheilulle.

MTV Urheilun toimittajat Timo Innanen ja Ossi Karvonen perkaavat Oberstdorfista MM-hiihtojen tähänastista antia ja ennakoivat tulevaa, kun kisat ovat puolivälissä.

Toinen kisaviikko tarjoaa vielä useita suomalaisia menestyspaikkoja.

Innanen ja Karvonen tarttuvat alla kisojen tähänastisiin puheenaiheisiin ja katsovat hieman tulevaan.

Suomalaisonnistuja

Innanen
25-vuotiasta Herolaa kohtaan ladattiin isot odotukset kuluvan kauden maailmancupin kelpo tuloksien perusteella – ja savolaislähtöinen herrasmies on lunastanut odotukset jo nyt. Hieno tarina siitä, miten pitkäjänteisesti ja kärsivällisesti Herola on kehittänyt itseään vuosien varrella niin henkisesti kuin fyysisesti. Nyt on palkinnon aika.

Karvonen
Herolakin kelpaisi mainiosti valinnaksi, mutta valkkaan yllättävyyden ja toteutumistavan vuoksi MM-hopeaa tuoneen sprinttikaksikon. Hakola ja Mäki petasivat tarkasti mietityllä taktiikalla pohjat menestykselle kisassa, jossa kaikki pienet nyanssit tuntuivat kääntyvän sinivalkoisten eduksi.

Suomalaispettymys

Innanen
Arvokisojen konkarilta Krista Pärmäkoskelta odotettiin vaisuhkosta kaudesta huolimatta hieman parempaa kuin mitä on nähty. Yhdistelmäkilpailu ja parisprintti kertoivat kuitenkin karua kieltä siitä, ettei 30-vuotias hiihtäjä ole parhaassa iskussaan. Iso kysymys kuuluu, miksi Pärmäkoski vei lopulta Katri Lylynperän paikan vapaan parisprintissä?

Juttu jatkuu videon alla. 

1:44
Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski saavuttivat minimitavoitteensa parisprintissä. He olivat seitsemänsiä.
 

Karvonen
Johanna Matintaloa ei voi naulata suoraan pettymykseksi, mutta hän on ollut Suomen joukkueessa alakuloisuuden ruumiillistuma. Perinteisen sprintissä hän osoitti loistavaa vauhtia, mutta tunaroi saumansa kaatumiseen. Yhdistelmäkilpailun perinteisen osuus meni Matintalon osalta käsien varassa roikkumiseksi, kun suksipuoli teki tepposet. Jospa Matintalo saisi vuodattaa vielä näissä kisoissa myös onnenkyyneleitä.

Yllätys

Innanen
Ilmapiiristä Obertsdorfissa huokuu jonkinlainen apaattisuus, koska kisayleisöä- ja turisteja ei ole paikkakunnalla. Aito ilo paistaa tietysti menestyneistä urheilijoista, mutta hieman "käsijarru päällä" -meininki on ollut aistittavissa myös heistä. Urheiluun kuuluvat fanit ja fanaattisuus.

Karvonen
Kisojen koronatoimet ovat tiukat esimerkiksi kahden vuorokauden välein tehtävien testien myötä, mutta tästä huolimatta yllättää, ettei MM-hiihdoissa ole havaittu vielä tartuntoja. Näin infosi Suomen joukkue kisojen välipäivänä: Kansainväliseltä hiihtoliitolta FIS:ltä ei ole tullut tiedotteita tartunnoista. Toivottavasti tällä rintamalla on hiirenhiljaista myös jatkossa.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kisojen erikoisuus

Innanen
Lämmin ilma puhuttaa jollain tavalla päivästä toiseen "Oberissa". Hieman pienelle huomiolle on ehkä jäänyt vielä myös se, että Suomen huoltotiimi on onnistunut kerrassaan loistavasti.

Karvonen
Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa tunnetaan suhmuroinnistaan, mutta en ole vielä kuullut futiksen arvokisoissa kentästä, joka olisi todellisuudessa reilut kymmenen prosenttia ilmoitettua lyhyempi. Ilkka Herola ei antanut GPS:n mukaan 1,2 kilometriä lyhyemmän kisaladun haitata, vaan paineli riemukkaasti hopealle yhdistetyn hiihto-osuudella. Päävalmentaja Petter Kukkonen sai tästä uusintaottelun FIS:n kanssa, ja suomalaisluotsi on saanut tukea kannalleen myös muiden maajoukkueiden mittauksista. Ylen tekemissä laskelmissa rata puolestaan oli FIS:n sääntöjen mukainen. Hyvin erikoinen tapaus. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Odotan tältä viikolta

Innanen
On mielenkiintoista nähdä, kuka suomalaisista naishiihtäjästä venyy kauden H-hetkellä. Voisiko se olla Riitta-Liisa Roponen, joka on vahva ehdokas myös viestijoukkueeseen. 42-vuotias konkari on oiva esimerkki siitä, että myös varttuneemmalla iällä voi pärjätä – mikäli urheilija omistautuu lajilleen täysin ja elää askeettista huippu-urheilijan elämää.

Karvonen
Iivo Niskasen hirmuveto 50 kilometrillä olisi suomalaisille herkkua, mutta vielä makeampi nami olisi arvokisamitali miesten pitkästä viestistä 12 vuoden tauon jälkeen. Mäki ja Hakola nostivat jo odotuksia, Niskaselta nähdään varmasti vielä parempaa. Mutta mikä on hiljaiseloa avausviikon ajan viettäneen Perttu Hyvärisen iskukyky? Särkymävaraa viestijoukkueessa ei oikein ole. 

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja