Urheilu tukehdutti urheilija Ilkka Herolan – "Se näkyi aiemmin jokaisessa harjoituksessa ja kilpailussa"

1:20
Ilkka Herola on saavuttanut hienoa menestystä yhdistetyssä, mutta hänen päätymisensä lajin pariin ei ollut itsestäänselvyys.

Yhdistetyn suomalaisässään Ilkka Herolaan on kohdistunut aiemminkin mitalitoiveita, mutta nyt ne sykkivät voimakkaampina kuin koskaan. Niiden konkretisoituminenkin on lähempänä, sillä Herola kilpailee Oberstdorfissa entistä vapautuneemmassa tilassa.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Herola, 25, on ollut yksi niistä suomalaisurheilijoista, jotka eivät ole saaneet parastaan irti arvokisoissa. Oberstdorfin MM-lumilla tämä saattaa muuttua, sillä turhaa painolastia on pudonnut harteilta.

– Olen saanut tänäkin vuonna jo paljon tältä hommalta, enkä koe olevani riippuvainen tulevasta menestyksestä. Ei se ole elämän ja kuoleman kysymys.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Turhan murehtimisen ja paineiden kasaamisen unohtaminen onkin ollut Herolan projektina. Ja siinä hän on onnistunut. 

– Jossakin vaiheessa huomaa, kun on pidemmän aikaa urheillut, että elämä urheilun ympärillä käy myös hyvin raskaaksi, jos urheilu määrittää liiaksi mielialaa ja onnellisuutta tulostason kautta. Nyt olen päätynyt sellaiseen tilanteeseen, että urheilu on tosi hieno lisäelementti ja sitä kautta voi saada hienoja ja suuria elämyksiä. Mutta se ei määritä kokonaisuutta kuitenkaan, Herola avaa MTV Urheilulle.

– Tässä on hyvin paljon muutakin elämää ympärillä, ja se auttaa tukemaan sitä, että vaikeinakin aikoina on helpompi suhtautua urheiluun objektiivisesti, eikä se mene niin helposti ihon alle.

Herola sanoo olevansa hyvässä tilanteessa. Hän ei ole enää riippuvainen siitä, miten kisat menevät.

Ja tämä lasti on painanut suorituksia aiempina vuosina.

– Kyllä, ihan varmasti. Se näkyi aiemmin jokaisessa harjoituksessa, jokaisessa kilpailussa ja jokaisessa asiassa, mitä urheilun eteen tein. Se määritti todella paljon sitä fiilistä ja mielialaa harjoituksen sisällä, että miten se kulkee. Ja onhan stressillä fysiologisiakin vaikutuksia. Sillä on siis ollut ihan konkreettisiakin vaikutuksia tulostasoon.

– Se on aikaisemmin ollut yksi suurimpia estäviä tekijöitä, että miksi kilpailutilanteissa on ollut niin vaikeaa onnistua. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Nyt urheileminen, sosiaaliset suhteet ja harrastukset ovat Herolan elämässä hyvässä balanssissa.

– Se olisi tosi ikävää, jos urheilu pystyisi pilaamaan kaiken muun elämässä, Herola naurahtaa.

– Elämä on liian lyhyt haaskattavaksi masentuneeseen väkisin yrittämiseen. On paljon mukavampaa, kun voi huonoinakin aikoina nauttia jostain muusta.

Herola avaa kisaurakkansa Oberstdorfissa normaalimäen kilpailulla perjantaina.

Ilkka Herola on pitkän Tulosruudun viikon vieraana torstaina klo 22.25 alkavassa lähetyksessä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja