Kommentti: Mäen ja Hakolan MM-menestys poikkeuksellinen jackpot – hopeahuumaan olisi ollut osuvampikin Suomi-rapin hitti

3:28
Mitä liikkui MM-hopeasankarien mielessä mitaliseremonian jälkeen? MTV Urheilu haastatteli Joni Mäkeä ja Ristomatti Hakolaa Oberstdorfissa.

Joni Mäen ja Ristomatti Hakolan hopeamitali MM-hiihdoissa osoitti osuvasti sen, kuinka monen asian pitää joskus natsata kohdalleen menestymiseen huippu-urheilussa, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen Oberstdorfista.

Suomen hiihtäjäkaksikko ei ollut vapaan parisprintissä kuumimpia mitaliehdokkaita, sillä lähtölistalta löytyi ainakin neljä ennakkoon vahvempaa paria. Kun tähän lisää vielä sen, ettei Suomen miehet olleet juhlineet aiemmin vapaan parisprinttimitalia, voidaan puhua yllätyksestä, vaikka joukkueen sisällä kiiltävään saatettiinkin uskoa.  

Kun puhutaan Hakolan ja Mäen menestyksen peruspalikoista, on selvää, että molemmat ovat kovia kansainvälisen tason hiihtäjiä. Mutta lähtökohdat eivät olleet kuitenkaan täydelliset, minkä osoitti jo torstainen sprintti.

Sunnuntaina kaikki kuitenkin napsahti kohdalleen.

Kivijalka oli kunnossa, kun miehet olivat iskussa, välineet huipputikissä ja taktiikkaakin oli mietitty hartaasti.  

Mutta tämäkään ei takaa vielä mitään sattumuksille alttiissa kilpailumuodossa ja Oberstdorfin haastavissa olosuhteissa.

Suomalaisduo oli pullahtaa ulos kisasta jo välierässä, kun Mäki haki polvillaan tuntumaa pehmeään latuun viimeisessä nousussa.

Jos haaveri olisi kestänyt hetkenkin pidempään, 0,4 sekunnin marginaali brittipariin olisi kääntynyt toisin päin. Ja näin sunnuntai-illan visiitti Oberstdorfin mäkimontun palkintopallille olisi vaihtunut katon tuijotteluun kisamajoituksessa.

Mutta välierähiihdon pienet marginaalit kääntyivät Suomen eduksi, kiitos Mäen huiman loppukirin.  

Ja finaalissa kaikki muuttujat näyttivät kääntyvän suomalaisparin eduksi. Ensinnäkin Hakola ja Mäki hyötyivät suolaamattomasta latumössöstä. Tämän lisäksi kaikki taktiset elementit natsasivat: Venäjän höyryjuna Aleksandr Bolshunov oli avaushiihtäjien toivottu vauhdinpitäjä, tämä hyydytti suunnitelman mukaisesti Italian ja Ranskan pois mitalitaistosta ja lopuksi norjalaishirmu Johannes Hösflot Kläbo hinasi Mäen asemiin Gleb Retivihin kannoille. Ja Mäkihän suorastaan raateli iltapäivän auringossa pehmenneen venäläisen.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kuten päävalmentaja Teemu Pasanenkin totesi, menestys arvokisoissa vaatii aina myös tuuria, ja sitä suomalaiskaksikolla totisesti oli sunnuntaina – poikkeuksellisen onnistuneen pohjatyön päälle.

Iivo Niskanen ja kumppanit luukuttivat Pikku G:nMe ollaan nuoriso -hittiä ajaessaan hiihtostadionin hopeajuhlista kohti Suomen majoitusta. 

Tilanteeseen olisi sopinut vielä paremmin toinen Suomi-rapin ikivihreä. 

– Ota mallia! Ota, ota mallia!

Hakolan ja Mäen esitys nimittäin kelpaa oppikirjaesimerkiksi siitä, kuinka vain raollaan oleva menestysikkuna torpataan saranoiltaan.  

2:31
Ristomatti Hakola ja Joni Mäki hiihtivät MM-hopealle parisprintissä: "Toivottavasti ketsuppipullo aukeaa."

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja