Miksi mies lähettelee peniskuvia? Ilmiön taustalla viisi teoriaa: "Joko hän lopettaisi tekstaamisen tai pääsisin sänkyyn hänen kanssaan"

Mistä seksiriippuvuuden tunnistaa? 1:30
Videolla kerrotaan, mistä seksiriippuvuuden tunnistaa.

Moni nainen on joutunut vasten tahtoaan näkemään peniskuvan. Miehet lähettävät kuvia alapäistään lukuisista eri syistä.

Viime vuonna tehdyn YouGovin kyselyn mukaan jopa 46 prosenttia 18–36-vuotiaista brittinaisista on saanut puhelimeensa peniskuvan. Valtaosassa tapauksia, 89 prosentissa, kuva tuli pyytämättä.

Suurin osa naisista pitää kuvien vastaanottoa ahdistavina. Miksi mies sitten kuvailee siitintään ja lähettää tuloksia kuvaussessiostaan, vaikka otoksia ei pidetä toivottavina?

Yhdysvaltalainen CNN-uutiskanava kertoo, että toimintaa selittämään on rakennettu useita eri teorioita. Loppujen lopuksi peniskuvan lähettäjä kun on aina oma yksilönsä.

1. Väärinkäsitys

CNN:n haastattelemat seksiasiantuntijat kertovat, että miehet eivät ole hyviä hahmottamaan, millä tasolla naisen kiinnostus heihin on. Peniskuvan voidaan ajatella toimivan kiihottavana elementtinä, vaikka harvoin näin on.

Brittilehti The Guardianin toimittaja huomasi omassa Reddit-palveluun perustuvassa jutussaan, että peniskuvat olivat miehille myös tapa luoda keskusteluun uutta kipinää.

– Joko hän lopettaisi tekstaamisen tai pääsisin sänkyyn hänen kanssaan, kuvailee peniskuvia naisille lähettänyt Dave.

2. Viehtymys sukukalleuksiin

Peniskuvat saattavat yhdysvaltalaisen psykoterapeutin Jeannette Sternin mukaan olla myös seurausta miesten kiintymyksestä intiimialueitaan kohtaan.

– Uskon, että naisia yleisemmin miehet tuntevat yhteyden genitaalialueisiinsa, ja he haluavat kiinnostuksensa kohteena olevan henkilön jakavan tämän mielenkiinnon, Stern sanoo.

Peniskuvia lähettävät miehet saattavat myös toivoa naiselta hyväksyntää, muistuttaa The Guardianin artikkeli. Miehetkin kun kokevat epävarmuutta kehostaan – erityisesti alapäästään.

– Haluamme epätoivoisesti, että joku kertoisi meidän olevan OK. Ei edes seksikäs tai hämmästyttävän komea – vain OK, luonnehti peniskuvia lähetellyt Jake The Guardianille.

3. Jännitys

Peniskuvien jakamiseen saattaa liittyä samanlaista kiihottavuutta kuin itsensäpaljastamiseen. Tällaiseen tarkoitukseen sopii erityisesti iPhonen AirDrop-ominaisuus, joka sallii iPhonen käyttäjien nähdä ominaisuutta käyttävien, lähistöllä olevien ihmisten jakamia kuvia. Paljastavien kuvien jakaminen ominaisuuden avulla onkin osasta asiantuntijoista modernia, anonyymia itsensäpaljastamista.

The Guardianin haastattelema John kertoo lähettäneensä keskustelupalstoille satoja peniskuvia. Eniten hän kertoo kokeneensa kiihottumista kuvan ottamisesta ja sen lähettämisestä.

– Luulen, että se liittyi siinä hetkessä koettuun jonkinlaisen seksuaalisen yhteyden luomiseen tai kuvittelemiseen.

4. Naisvastaisuus

Joissain tapauksissa peniskuvan lähettäminen saattaa olla merkki naisia kohtaan koetusta vihamielisyydestä.

– Miehelle asiassa on kyse paljolti vallasta ja kontrollista. Se on seksuaalista vihamielisyyttä ilmentävä teko. Miehet pukevat raivonsa naisia kohtaan eroottiseen muotoon, sanoo losangelilaisen Center for Healthy Sex -terapiakeskuksen perustaja ja johtaja Alexandra KatehakisCNN:lle.

Hänen mukaansa naisten kokema shokki kuvista on suuri syy siihen, miksi miehet peniskuvia lähettävät.

5. Evoluutio

Sosiaalipsykologi ja seksitutkija Justin Lehmiller kirjoittaa blogissaan, että syy siihen, miksi miehet väärinymmärtävät naisten ystävällisyyden flirtiksi, johtuu osaltaan evoluutiosta.

Psykologian professori David Bussin kehittelemän teorian mukaan naisille ja miehille on kehittynyt erilaiset kognitiiviset perustukset, jotka mahdollistavat menestyksekkään lisääntymisen. Naisten seksuaalisen kiinnostuksen yliarvioiminen voidaan nähdä miesten sopeutumisena tilanteessa, jossa uroksen lisääntymispyrkimyksistä suurin osa ei herätä vastakaikua. Peniskuvia lähettävä mies yrittää hyödyntää kaikki mahdollisuutensa lisääntymisestä potentiaalisesti kiinnostuneisiin naisiin.

Lehmiller kuitenkin muistuttaa, että evoluutioon vetoaminen ei ole hyväksyttävä syy selittää ei-toivottua käytöstään.

– On hyvä pitää mielessä, ettei evoluutio aina suosi sosiaalisesti hyväksyttävien ja toivottujen käytösmallien valintaa.

Loppujen lopuksi ihmisille on kehittynyt myös kyky vaientaa biologiansa.

Lue myös:

    Uusimmat