Miksi miehet lähettävät naisille kuvia peniksestään? Psykologilla kaksi teoriaa

Miksi miehet lähettelevät intiimikuviaan?

Moni nainen on saanut puhelimeensa peniskuvan pyytämättään. Deittisisivusto Match.comin tutkimuksen mukaan 53 prosenttia nuorista aikuisista naisista on saanut peniskuvia, mutta vain 49 prosenttia oli pyytänyt niitä.

47 prosenttia tutkimuksen miehistä puolestaan myönsi lähettäneensä intiimikuviaan eteenpäin.

Seksistä ja parisuhteista kirjoittavalla tohtori Justin Lehmillerillä on tarjota blogissaan kaksi eri vaihtoehtoa sille, mikä saa miehet lähettämään peniskuviaan eteenpäin.

Teoria 1

Evolutionaarinen teoria selittää sen, miksi heteromiehet käsittävät keskustelussa naisen ystävällisyyden flirttailuksi. Error management theory -nimellä kulkevan teorian mukaan naisille ja miehille on kehittynyt erilaiset kognitiiviset vinoumat, joiden tarkoituksena on auttaa lisääntymisessä. 

Koska miehet voivat saattaa useita naisia raskaaksi, he ovat jatkuvasti etsimässä uusia seksikumppaneita. Niinpä on parempi kokeilla ja saada pakit, kuin menettää mahdollisuus lisääntymiseen. Miehillä on tapana myös yliarvioida tuntemattomien naisten kiinnostus seksiin, kun puolestaan oman kumppanin kiinnostusta ennemminkin aliarvioidaan. Kun mies yliarvioi naisen kiinnostuksen, hän lähettää tälle kuvia intiimialueistaan.

Vaikka tämä keino luultavasti epäonnistuu suurimman osan ajasta, panostus on pieni siihen verrattuna, että vaarana olisi muuten menettää mahdollinen petikumppanuus.

Psykologi Lehmiller kuitenkin korostaa, ettei mikään kuitenkaan oikeuta seksuaalista häirintää.

Teoria 2

Toinen Lehmillerin esittämä teroria on klassinen ekshibiotinismi. Ekshibionisteja kuvan vastaanottajan järkyttynyt reaktio vain kiihottaa.

Lehmillerin mukaan käytös on yhteydessä heikkoihin sosiaalisiin taitoihin. Joidenkin tutkijoiden mukaan tämä käytösmalli onkin tapa provoisoida soisaalista kanssakäymistä.

Lisäksi mies arvelee, että heteromiehillä on lukuisia muitakin syitä epätoivottujen kuvien lähettelylle. Hän epäilee, että useammat selitykset voivat olla kerrallaan totta, eikä ole olemassa yksittäistä yleispätevää totuutta.

***

Lue myös:

    Uusimmat