Kysyimme lentokapteenilta, miksi lennot lännestä itään ovat usein nopeampia kuin lentäminen idästä länteen.
Moni Aasiaan Suomesta lentänyt on saattanut huomata, että menolennot itään kestävät yleensä huomattavasti lyhyemmän aikaa kuin kotimatka länteen.
Samaan ilmiöön on saattanut törmätä myös Yhdysvaltoihin matkustava. Tällöin menomatka kestää usein kauemmin kuin paluulento.
Allekirjoittanut lensi äskettäin Thaimaahan ja sama lentoreitti tuntui kestävän menomatkalla lähes kolme tuntia vähemmän kuin yli 12-tuntiseksi venynyt paluulento.
Voivatko erot lentoajoissa johtua jostain niinkin merkittävästä kuin maapallon pyörimisestä niin kuin tuttavani väitti? Ei sentään.
– Yleisesti tuulen suunta ja nopeus vaikuttavat varmasti eniten lennon kestoon samalla maantieteellisellä reitillä, kertoo lentokapteeni Akseli Meskanen Suomen Lentäjäliitosta.
Meskanen on lentänyt matkustajakoneita Euroopassa ja mannertenvälisillä lennoilla yli 19 vuotta. Parhaillaan hän toimii kapteenina Airbus 350 -lentokoneessa.
Lue myös: Missä kohdassa lentokonetta on paras istua? Finnairilla työskentelevä Sanna kertoo erot
Taivaiden pikatiet
Meskanen kertoo, että lentoreittiä suunnitellessa on otettava monia eri tekijöitä huomioon. Päätöksillä voi olla merkittäviä vaikutuksia lentoon.
– Sääilmiöistä esimerkiksi ukkosia ja kovia turbulenssialueita kierretään. Lisäksi osa ilmatilasta saattaa olla kiinni tai ruuhkainen, hän luettelee.
Ilmakehässä tapahtuu myös jatkuvasti asioita, joista koneen matkustamossa elokuvaa katseleva ja limonadia hörppivä lomamatkalainen ei ole tietoinen.
– Joillakin alueilla on yläilmakehässä vallitseva suuren tuulennopeuden alue, Meskanen paljastaa.
Näitä alueita kutsutaan suihkuvirtauksiksi. Foreca kutsuu suihkuvirtauksia yläilmojen pikateiksi. Siellä suunnan mukaan voidaan saavuttaa helposti hurjiakin nopeuksia. Lentokoneet käyttävät suihkuvirtauksia hyväkseen aina kun mahdollista.
Lyhyemmän matka-ajan lisäksi suihkuvirtausten hyödyntäminen säästää lentokoneen polttoaineen määrää.
Finnair-lentäjä laskeutui Madeiran lentokentälle kuin "rokkitähti". Juttu jatkuu videon alla.
0:56Madeiran lentokentällä vallitsee usein haastavat olosuhteet. Tällaiseen riepotteluun Finnairin matkustajakone joutui kentällä.
Lue lisää: Finnair-lentäjä laskeutui kuin "rokkitähti" ja matkustamo ulvoi – Oiva, 10, kuvasi videon koneen sisältä
Myötätuuli vai vastatuuli?
Suihkuvirtaukset ovat troposfäärin yläosassa liikkuvia putkimaisia voimakkaan tuulen vyöhykkeitä. Tuulen nopeus on suihkuvirtauksessa kymmeniä metrejä sekunnissa, jopa yli sata metriä sekunnissa.
– Näistä alueista otetaan usein myötätuulen vallitessa kaikki hyöty irti lennon kestoa vähentäen, Meskanen kertoo.
Suihkuvirtaukset voivat osittain selittää erot meno- ja paluulentoihin kuluvassa ajassa. Lennolla takaisin Thaimaasta tuntui välillä siltä, että kone ei tuntikausiin edennyt eikä poistunut Intian yltä.
Suihkuvirtaukset kulkevat maapallolla tyypillisesti juurikin lännestä itään päin, mutta voivat olla hyvinkin mutkittelevia.
– Takaisinpäin lennettäessä ei suihkuvirtauksen aluetta pääse välttämättä väistämään. Tällöin lennetään vastatuuleen pidemmällä lentoajalla, Meskanen kertoo.
Hidastuksia paluumatkaan voivat aiheuttaa myös vastatuuleen puhaltavien suihkuvirtausten välttely ja kiertely.
Suihkuvirtaukset eivät myöskään ole tasaisia maapalloa kiertäviä pikatienpätkiä. Kuten jokapäiväinen sää, myös maapallon suihkuvirtauskenttä on joka päivä erilainen.
Lue myös:
Häiriköinti lennoilla lisääntyy: Millaisia seurauksia häirikölle voi koitua?
Tapa, joka voi aiheuttaa närää: Saako penkkiä kallistaa lentokoneessa?
Finnairilla työskentelevän Sannan parhaat vinkit pitkälle lennolle
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Osittainen lähde: Foreca