Miksi jotkut muistavat unensa paremmin kuin toiset?

Tällaisia ovat uniapnean oireet 0:50
KATSO MYÖS: Tällaisia ovat uniapnean oireet.

Miksi osa meistä muistaa kaikki näkemänsä unet ja osalla ei tunnu olevan hajuakaan siitä, mitä on yön aikana katsellut?

Osa meistä muistaa näkemänsä unet hyvinkin tarkkaan, osa unohtaa ne heti noustuaan sängystä.

Psykologian dosentti, unitutkija Katja Valli Turun yliopistosta kertoo, että tähän on olemassa useitakin eri syitä.

Siihen, kuinka hyvin muistat näkemäsi unet vaikuttavat esimerkiksi se, kuinka sikeästi nukut yön läpi ja kuinka kiinnostunut ylipäätään olet näkemistäsi unista.

Näkevätkö kaikki unia?

Lähtökohtaisesti melkein kaikki ihmiset näkevät unia.

Valli kertoo, että pieni joukko ihmisiä (noin 1–5 prosenttia) on kuitenkin kertonut kyselytutkimuksissa, että he eivät näe lainkaan unia – eivät muista nähneensä sellaisia edes lapsena.

– Kun tällaisia ihmisiä on tutkittu unilaboratoriossa herättämällä heidät vilkeunivaiheesta, josta unia parhaiten muistetaan, niin suurin osa heistä muistaa uniaan yhtä hyvin kuin muutkin, Valli kertoo.

Maailmassa on kuitenkin noin puoli prosenttia ihmisiä, jotka eivät muista uniaan koskaan, tai eivät ehkä näe lainkaan unia.

Nämä ihmiset olivat hakeutuneet unihäiriöklinikalle esimerkiksi unettomuuden, uniapnean tai muun uniongelman vuoksi. Kun heitä heräteltiin unilaboratoriossa vilkeunivaiheesta, he eivät siltikään muistaneet nähneensä minkäänlaisia unia.

– Kysymys on kuitenkin edelleen se, että onko oikeasti ihmisiä, jotka eivät näe unia vai eivätkö he vain ikinä pysty muistamaan niitä. Koska emme tiedä, mitä aivoissa pitää tapahtua, jotta ihmisellä on unennäköä, emme saa asiaa selville tarkastelemalla pelkästään aivojen toimintaa jollakin mittarilla, vaan joudumme luottamaan ihmisen muistiin ja kykyyn raportoida uniaan, Valli selittää.

Nukutko sikeästi läpi yön vai heräiletkö paljon?

Jos nukut sikeästi kahdeksan tuntia kuin tukki, muistat yleensä korkeintaan aivan viimeisimmän unen, jonka näit juuri ennen heräämistäsi.

– Ihmiset, jotka kärsivät unettomuudesta tai jotka heräilevät usein yön aikana, muistavat unensa usein helpommin, koska heillä on luonnollisesti yön aikana enemmän mahdollisuuksia muistella juuri näkemiään unia, Valli selittää.

Loppuyöstä eli enemmän aamua kohden vilkeunivaiheemme ovat pidempiä, jolloin unennäkökin on tietyllä tavalla vilkkaampaa. Vallin mukaan vilkeunivaihe on unennäölle kaikkein optimaalisin.

– Jos heräilee juuri vilkeunivaiheesta, nähdyt unet muistetaan todennäköisemmin.

Kiinnitätkö huomiota uniisi?

Merkittävä tekijä unien muistamisessa on myös se, kuinka kiinnostunut ylipäätään olet omista unistasi.

– Jotkut sanovat, että he eivät muista ikinä uniaan, jotkut kertovat muistavansa monta unta per yö, Valli kertoo.

Kun on tutkittu, mikä näitä ihmisiä erottaa, on huomattu, että kiinnostus omiin uniin ja asenne unia kohtaan ennustaa parhaiten unien muistamista. Avoimuus uusille kokemuksille on yhteydessä kiinnostukseen unia kohtaan.

Toisin sanoen avoin ja kiinnostunut asenne uniin näkyy suoraan siinä, kuinka hyvin muistat unia herätessäsi.

Useimmiten kellon soidessa sängystä noustaan kuitenkin kutakuinkin automaattisesti aamutoimien pariin. Matkalla kahvinkeittimelle uni on todennäköisesti jo unohtunut.

Unien muistaminen ei kuitenkaan ole pelkkä pysyvä ominaisuus vaan taito. Vallin mukaan ihmiset, jotka käyttävät energiaa uniensa muistamiseen, esimerkiksi pitämällä unipäiväkirjaa, todella muistavat unensa merkittävästi paremmin. Unien muistamista voi siis harjoitella ja unien muistamisessa voi kehittyä.

Katso myös: Miten unia voidaan tulkita?

Miten unia voidaan tulkita? 2:45
Unitutkija Katja Vallin mukaan paras henkilö tulkitsemaan sinun uniasi olet sinä itse.

Lue myös:

    Uusimmat