Mikko oli varautunut ongelmiin hankkiessaan taksikäytössä olleen uudehkon Fordin, mutta tätä hän ei osannut ennustaa: "Jouduin ostamaan toisen auton"

Huh! Norjalaisten tuunaama Ford Sierra vetää jäällä 280 km/h! 1:00
Artikkelin aiheeseen liittymättömällä videolla norjalaisen Buldre Racing Teamin virittämä Ford Sierra kiitää peräti 280 kilometrin tuntivauhdilla.

Fordin vaihteisto-ongelmat ovat koetelleet suomalaismiehen kärsivällisyyttä.

Varkautelainen Mikko Auvinen on taistellut pitkään käytettynä ostamansa Ford Kugan Powershift-kaksoiskytkinvaihteiston ongelmien kanssa.

Ensimmäisen kerran vaihteisto ajautui vikatilaan syksyllä 2018. Paikalliselta merkkikorjaamolta tuli tuomio: vaihteistoöljyn seassa on metallisilppua, ja vaihteisto on täysin tuhoutunut.

Auvinen oli ostanut vuosimallin 2013 Kugan vuonna 2017, ja sillä oli ajettu jo 330 000 kilometriä. Auto oli ollut aiemmin taksina. Auvinen osti sen aluksi yksityiskäyttöön, mutta taksilain muutoksen innoittamana hän otti auton uudelleen taksikäyttöön loppukesällä 2018.

Vaihteisto hajosi ensimmäisellä taksikeikalla, kilometrejä mittarissa oli 359 966.

Rikkoutuminen ei Auvista erityisemmin ihmetyttänyt, sillä olihan Kugalla ajettu jo paljon. Hän katsoi ottaneensa tietoisen riskin ostaessaan paljon ajetun auton, eikä ottanut yhteyttä auton myyneeseen liikkeeseen.

Auvinen maksoi merkkikorjaamon lähes 5 200 euron laskun uudesta Powershift-vaihteistosta ja sen vaihtotyöstä.

– Päädyin siihen, että parempi uusia koko vaihteisto, niin siitä ei tarvitse enää murehtia, sanoo Auvinen.

Toisin kävi.

Uusi vaihteisto hajosi

Yhden vuoden ja yhden viikon kuluttua vaihteiston uusimisesta se meni taas vikatilaan. Merkkikorjaamon diagnoosi oli tuttu: vaihteistoöljyssä on metallia, ja vaihteisto on vaihtokunnossa. Tässä välissä Kugalla oli ajettu 48 083 kilometriä.

Seurasi keskustelu kustannuksista: ensin korjaamo kieltäytyi korvaamasta uutta vaihteistoa, koska sen takuu oli loppunut viikkoa aiemmin.

– Eihän se noin voi mennä, tuumasi Auvinen.

Hän sai pienen väännön jälkeen kuulla korjaamolta, että vaihteisto uusitaan takuuna, eikä Auviselle tullut kustannuksia.

Uusi – tai tehdaskunnostettu – vaihdelaatikko asennettiin loppuvuodesta 2019. Samalla Auvinen vaihdatti omaan laskuunsa auton jakovaihteiston, sillä huollossa oli epäilty, että sen kuluneisuus olisi voinut aiheuttaa vaihdelaatikon vioittumisen.

Tarina ei kuitenkaan pääty tähän.

Kesti reilut 20 000 kilometriä

Vuonna 2019 asennettu uusi vaihteisto vikaantui taas, tällä kertaa 23 000 ajokilometrin jälkeen tämän vuoden tammikuussa. Auvinen vaihdatti ensin vaihteistoöljyt, mutta se ei auttanut. Hän olisi halunnut näytteen vanhasta vaihteistoöljystä tai vaihteiston öljynsuodattimen itselleen, mutta niitä ei korjaamolta enää löytynyt, vaikka ensin korjaamolta oli sanottu suodattimen olevan tallessa.

Fordin korjaamo on kieltäytynyt tulemasta vastaan korjauskuluissa, ja Auvisen mukaan Fordin asiakaspalvelusta on sanottu, että hän ei voi neuvotella suoraan Fordin kanssa, vaan neuvottelut on käytävä korjaamon kanssa.

– Auto seisoo pihassa viallisena, ja jouduin ostamaan toisen auton. Olen miettinyt, mitä sen kanssa teen, lähdenkö reklamoimaan oikeusteitse vai nielenkö tappion, pohtii Auvinen.

Tunnettu vika?

Vaihteisto-ongelmien toistuessa Auvinen on tutkinut asiaa autoaiheisilta netin keskustelupalstoilta, ja sanoo löytäneensä runsaasti vastaavia tapauksia.

– Niitä löytyy hakusanoilla "Ford Powershift malfunction".

Yhden näkemyksen mukaan kytkimestä irtoaa pintaa öljykiertoon, joka sitten jumittaa vaihteiston toimintaa. Auvisen selvitysten mukaan sekä kytkintä että vaihteiston öljykiertoa olisi muutettu vuonna 2017 vikaantumisen estämiseksi.

– Näitä vaihteistoja on hajonnut jo 150 000 kilometrin ajon jälkeen. Omalla autollani oli ostaessa ajettu 330 000 kilometriä.

Auvisen mukaan hän ei ole esimerkiksi vetänyt raskasta kärryä Kugallaan, ja sanoo muutenkin ajaneensa varovaisesti pelätessään ongelmien toistumista.

Kauppalehti on nähnyt Kugan korjauskuitit.

Fordin kommentti

Kauppalehti pyysi Suomen Fordilta kommenttia aiheeseen. Näin varaosa- ja huoltojohtaja Matti S. Koponen vastasi sähköpostitse:

"Kaksoiskytkin Powershift-automaattivaihteistot ovat tuhansissa Suomessa käytössä olevissa autoissa toimineet hyvin, mutta toki joihinkin on tullut vaurioita. Yleisesti ottaen kaksoiskytkinvaihteistojen suodattimen ja öljynvaihto 60 000 kilometrin välein on tärkein huoltotoimenpide. Useimmissa vauriotapauksissa on öljyn tai suodattimen vaihto joko jätetty tekemättä tai on käytetty vääränlaista automaattivaihteistoöljyä, ja tällöin on syntynyt voiteluvaurioita.

Kaksoiskytkin-automaattivaihteistossa on öljyvoidellut kytkinlevyt ja on myös mahdollista ylirasittaa niitä, kuten manuaalivaihteisen auton kytkinlevyä luistattamalla. Myös voimansiirron värinät saattavat aiheuttaa lisärasitusta vaihteistoon, kuten vetoakseleiden kuluneisuus tai erittäin kuluneen moottorin mahdollinen kampiakselin pitkittäisvälys, kuten tälläkin moottorilla ajettu nyt yli 400 000 kilometriä.

Tässä tapauksessa on vaihdettu vaihteisto toistamiseen, eikä ole sen enempää tehty tutkimuksia, minkä vuoksi vaihteisto on toistamiseen hajonnut. Toki esimerkiksi auton käyttöä tai mahdollisia voimansiirron värinöitä on vaikea tutkia. Varaosatakuu oli kuitenkin päättynyt asiakkaan maksamasta vaihteistosta."

Lue myös:

    Uusimmat