Espoolaismiehen Opelista hajosi dieselpumppu heti kauppojen jälkeen – merkintä kauppakirjassa vapautti liikkeen kaikesta vastuusta

Espoolaisen autonostajan ja paikallisen autoliikkeen välillä ollut kiista kääntyi Kuluttajariitalautakunnassa myyjän eduksi.

Espoolaismies maksoi vuoden 2000 Opel Zafirasta 3 300 euroa syyskuussa 2009. Tuolloin autolla oli ajettu 271 000 kilometriä.

Vajaan kuukauden päästä Zafiran dieselpumppu sanoi yhteistyösopimuksensa irti. Mies maksoi auton korjaamisesta yhteensä 2 330 euroa, mutta vaati tätä summaa vähennettäväksi auton kauppahinnasta, koska uskoi autoliikkeen tienneen viasta jo kaupantekohetkellä.

Myyjä kiisti miehen vaatimukset vedoten auton edulliseen hintaan sekä siihen, ettei se ollut kaupantekohetkellä antanut mitään takeita auton toimivuudesta. Myyjä myös piti miehen vaatimaa summaa kohtuuttomana.

Dieselpumppu on kuluva osa

Kuluttajariitalautakunta katsoi, että ostajan olisi pitänyt ymmärtää, että tuolloin noin yhdeksän vuotta vanhassa ja lähes 300 000 kilometriä ajetussa autossa voi esiintyä merkittäviä vikoja jopa pian kaupanteon jälkeen. Dieselpumppu on lisäksi kuluva osa, jonka voi olettaa vikaantuvan vanhassa autossa.

Kaikkein eniten vaakakupissa painoi kuitenkin se, että kauppakirjaan oli erikseen kirjattu, ettei liike myönnä autolle takuuta, koska se oli tullut auton hinnassa vastaan niin paljon. Lisäksi ostaja oli kauppasopimukseen tehdyn merkinnän mukaan koeajanut auton ja havainnut sen moottorin vikavalon palavan.

Lautakunta katsoi yksimielisesti, ettei autossa ole ollut myyjän vastuulla olevaa virhettä eikä näin ollen suosittanut hyvitystä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lähde: Kuluttajariitalautakunta

***

2:12

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja