Mikko Hyppönen epäillystä Vastaamon-hyökkääjästä: Hyvin tunteeton ja raaka – näin läpimurto saavutettiin tutkinnassa

Mitä ajatuksia Vastaamo-vyyhdin viimeisimmät käänteet herättävät Mikko Hyppösessä? Katso haastattelu 3:47
Mitä ajatuksia Vastaamo-vyyhdin viimeisimmät käänteet herättävät Mikko Hyppösessä? Katso haastattelu

Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen kuvailee Vastaamon tietomurrosta epäillyn Julius Kivimäen olevan poikkeuksellinen – myös rikostaustansa takia. 

Viime viikolla uutisoitiin, että Helsingin käräjäoikeus on vanginnut poissaolevana 25-vuotiaan miehen, jota epäillään Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta.

– Täytyy onnitella poliisia. Selvästi on tehty läpimurto, koska ollaan päästy näin pitkälle, että on nimetty epäilty ja on jätetty pidätysmääräys.

– Rikos ei kannata, ei myöskään verkossa. 

Näin sanoo F-Securessakin vaikuttava tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen, joka on seurannut tapausta siitä alkaen, kun siitä kerrottiin julkisuuteen.

– Vastaamon tietomurto ja siihen liittynyt kiristys on täysin poikkeuksellinen, ja se on vaatinut hyvin poikkeuksellisen rikollisen: hyvin tunteettoman, tavallaan raa’an rikollisen, joka ei välitä muiden ihmisten tunteista tai yksityisyydestä lainkaan, Hyppönen pohtii.

– Täytyy muistaa se, että uhrien joukossa on myös alaikäisiä, eli todella poikkeuksellinen rikos. 

Vastaamo-tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki, 25, on maailmallakin tunnettu hakkeri, jolla on taustaa tietomurtorikoksista. Hyppönen kuvaileekin Kivimäen rikostaustaa ”hyvin poikkeukselliseksi”. 

– Suomessa on verrattain vähän tuomittuja tietoverkkorikollisia, jotka olisi tietomurroista tuomittu ja vielä vähemmän sellaisia, joilla on laajaa ja kansainvälistä rikostaustaa. 

– Ja näitä kaikkia tältä epäillyltä löytyy. 

Vahinko oli riemuvoitto tutkinnalle

Kun kyseessä on ”hyvin poikkeuksellinen” rikos ja sen tekijä, miten ihmeessä poliisi on onnistunut tekemään rikostutkinnassa tällaisen läpimurron?

No, ensinnäkin se, että poliisilla on Hyppösen mukaan ollut tutkinnan aikana käytössään poikkeuksellisen paljon todistusaineistoa.

– Tämä liittyy siihen, että Vastaamon hyökkääjä vahingossa vuoti omia tietojaan Tor-verkossa olleelle palvelimelle, mistä saatiin tutkijoiden käsiin suuret määrät dataa ja linkkejä muihin palvelimiin. 

Valtava arsenaali todistusaineistoa on syy siihen, miksi Vastaamo-tietomurtoon liittyvä tutkinta on edennyt hitaasti. 

Mutta syy myös siihen, miksi poliisi on ollut tutkinnan aikana niin luottavainen siitä, että tekijä saadaan vielä jonain päivänä kiinni ja vastuuseen teoistaan. 

– Kun verrataan melkein mihin tahansa muuhun verkkorikostutkintaan, jossa olen ollut mukana, käytännössä koskaan ei ole ollut näin paljon todistusaineista käytettävissä.

KRP on tehnyt läpimurron psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron tutkinnassa 2:09
KRP on tehnyt läpimurron psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron tutkinnassa – näin asiaa kommentoitiin 28.10.2022

Lue myös nämä Vastaamon tietomurtoon liittyvät artikkelit: 

Lue myös:

    Uusimmat