Tietomurron uhri Jenny Rostain yllättyi epäillyn vangitsemisesta – kertoo nyt, millaista tuomiota toivoo miehelle

Vastaamon tietomurron uhri Jenny Rostain kertoo, miltä tuntuu, kun tekijän nimi on tuotu julkisuuteen 6:57
Vastaamon tietomurron uhri Jenny Rostain kertoo, miltä tuntuu, kun tekijän nimi on tuotu julkisuuteen

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon uhri kertoo MTV Uutisille yllättyneensä tämän viikkoisesta käänteestä tietovuodon rikostutkinnassa.

Keskusrikospoliisi kertoi perjantaina löytäneensä epäillyn tietovuodon tekijäksi, ja Helsingin käräjäoikeus vangitsi hänet poissaolevana.

Tällä hetkellä epäilty, 25-vuotias Julius Kivimäki, ei ole poliisi hallussa, vaan hänen uskotaan olevan ulkomailla.

– Kyllä se oli suuri yllätys. Ei ollut odotusta, että tekijää ikinä löydettäisi, sanoo yksi Vastaamo-murron uhreista, näyttelijä-kirjailija Jenny Rostain MTV Uutiset Liven haastattelussa.

"Mennyttä ei saada korjattua"

Kaikkiaan yli 30 000 ihmisen henkilötiedot ja arkaluontoiset terveystiedot varastettiin murron yhteydessä.

Kivimäestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys. KRP:n mukaan on mahdollista, että tapaukseen liittyen löytyy myös uusia epäiltyjä tutkinnan edetessä.

Poliisi selvittää lisäksi tietomurrosta epäillyn henkilön yhteyttä tietomurron uhreihin kohdistuneisiin kiristyksiin ja tietojen levittämiseen.

Rostain muistuttaa, että vaikka epäilty on pystytty nimeämään, pahin on jo tapahtunut.

– Meille ikävin asia ja traumaattisin kokemus on meillä varmasti jo takanapäin. Sitähän ei mikään muuta. Jos tekijä saa tuomion, mennyttä ei saada korjattua.

"Seuraukset ovat aika traagisia"

Rostain harmittelee myös sitä, että uhrit eivät todennäköisesti juuri saa korvauksia.

– Mehän emme tule saamaan varsinaista rahallista korvausta. Valtio saa Vastaamolta sakkokorvauksia, mutta itse uhrit jäävät hyvin pienille korvauksille, jos saa korvausta ollenkaan. Meidän järjestelmämme on rakennettu sillä tavalla, että eivät varsinaisesti hyödy rahallisesti, hän sanoo.

Epäilty Kivimäki on aiemminkin tuomittu tietoverkkorikoksista, jopa kahteen otteeseen hänen ollessaan alaikäinen.

Kysyttäessä, millaista tuomiota Rostain haluaisi epäillylle tekijälle, hän sanoo, että ensisijaisesti apua ja hoitoa.

– Ainakin profiloinnin perusteella, mitä olen hänestä lukenut, hän olisi varmasti kaivannut Vastaamon kaltaista tukea tai terapiatukea jo aikaisemmin. Tässä olisi yhteiskunnalla ollut selkeästi kopinottamisen paikka, Rostain arvioi.

– Häntä voisi ehkä jopa verrata kouluampujiin. Tämä saattaa järkyttää monia, kun sanon tällä tavalla, mutta asia on vain toisenlainen. Uhrit eivät ole kuolleet, mutta seuraukset ovat aika traagisia.

"En olekaan niin huono ihminen"

Tapauksesta on seurannut myös jonkinlaista hyvää Rostainille. Hän kertoo joutuneensa hyväksymään menneisyytensä.

– Tulemaan sinuiksi sen kanssa, että ei ole sellaisia salaisuuksia enää, jotka voi jakaa ainoastaan terapeutin kanssa. Ne ovat julkista tietoa, ja olen menettänyt mahdollisuuden päättää itse, mitä jaan. Osa yksityisyyttä on rikottu, hän sanoo.

Rostain kertoo ennen pitäneensä itseä huonompana ihmisenä, mutta nyt ajatukset ovat muuttuneet.

– On hirveä sanoa ja ajatella, mutta olen hävennyt esimerkiksi sitä, että minulle on tehty väkivaltaa. Olen pitänyt itseäni huonompana ihmisenä. Tämän kanssa olen joutunut tekemään paljon työtä ja hyväksymään, etten olekaan niin huono ihminen, kun olen aina ajatellut.

Traagisesta kokemuksesta huolimatta Rostain ei ole menettänyt uskoaan terapiaan.

Hän toteaa, etteivät ihmisten tekemät järjestelmät ole täydellisiä, ja hän uskoo, että aina tulee olemaan ihmisiä, jotka pyrkivät käyttämään tietoturva-aukkoja ikäviin tarkoituksiin.

– Lähtökohtaisesti meidän tulee pystyä luottamaan terapiaan ja luottamus- ja hoitosuhteeseen. Järjestelmiä on varmaan paranneltu paljon ja parannetaan jatkossakin. Kyllä edelleen luotan terapiaan, terapeutteihin ja hoitojärjestelmäämme, Rostain vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat