Rikostoimittajan analyysi: Vastaamo-läpimurto on KRP:n kybertutkinnan riemuvoitto

Rikostoimittajan analyysi: Vastaamo-läpimurto on KRP:n kybertutkinnan riemuvoitto 6:16
Rikostoimittaja Pekka Lehtinen on luvannut Vastaamo-tutkinnan tutkinnanjohtajalle kahvit pullan kera, jos epäilty saadaan kiinni ja tapaus selviää: "Lähellä ollaan".

Jos joskus pitää antaa poliisin tutkinnalle isot kiitokset, nyt todella on sen paikka, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

Keskusrikospoliisin tutkintaryhmä teki Vastaamo-tapauksessa kertakaikkisen mahtavan työn ja selvitti epäillyn tietomurtajan. Kahden vuoden tutkinnan jälkeen. Törkeistä rikoksista epäilty 25-vuotias suomalaismies on vangittu poissaolevana ja hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

KRP itse uskoi alusta alkaen, että se selvittää jutun. Niin poliisin pitääkin uskoa. Mutta monet muut tahot eivät uskoneet.

Mitä enemmän aikaa kului syksystä 2020 tietomurron tultua julki, sitä useampi oli valmis lyömään roponsa sen puolesta, ettei Vastaamo-tapaus selviä koskaan eli juttu jää pimeäksi.

Läpimurto on jättipaukku

Tutkinnanjohtaja Marko Leponen valoi koko ajan uskoa joukkoihinsa ja vakuutti useaan kertaan myös julkisuudessa, että epäilty tekijä löytyy.

Sinnikäs, huolellinen ja pitkäjänteinen työ alkoi tuottaa suurinta hedelmää todennäköisesti jo useita kuukausia sitten. 25-vuotias epäilty oli poliisin tiedossa, mutta näyttöä epäillyn ympärille kasattiin ja haettiin koko ajan lisää.

Tulos on nähtävillä nyt. Vastaamo-läpimurto on jättipaukku ja KRP:n kybertutkinnan riemuvoitto.

Vastaamo-tietomurtoa tutki KRP:n päämajassa Jokiniemessä rautainen ammattilaisten porukka, jonka kyberosaaminen on tämän maan kovinta luokkaa. Panostus kybertutkintaan ei ole ollut turhaa.

25-vuotias entinen teinihakkeri on tässä vaiheessa tietenkin vasta epäilty. Jos hänet aikanaan syylliseksi todetaan, istuttavaa kivitalossa tulee vuosia. Epäillyt rikokset ovat niin törkeitä, että rangaistusasteikkojen yläpäätä sovelletaan aivan varmasti.

Varsinkin, kun epäillyllä on aiempaa rikostaustaa petoksiin ja tietoverkkorikoksiin liittyen ja myös ehdollinen vankeustuomio. Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Epäilty on aikanaan uhmannut hakkeroinnillaan muun muassa Yhdysvaltain viranomaisia ja aiheuttanut kaikenlaista kiusaa muutenkin.

25-vuotias jää kiinni ennen pitkää. Se voi tapahtua huomenna, viikkojen päästä, kuukausien päästä... Varmaa on vain, että kiinni hän jää.

Todennäköisesti KRP:llä ja Euroopan muilla poliisiviranomaisilla on jo hajua, missä maassa epäilty lymyillee tällä hetkellä. Stressaavassa pakotilanteessa ja etsintäkuulutettuna hän tekee helposti virheen.

Glamouria epäillyn ympärille ei kannata rakentaa millään muotoa, vaikka hänellä onkin niin sanottua "poikkeuksellista kykyä" tietoteknisten asioiden kanssa.

Rikokset, joihin hän Vastaamo-tapauksessa on epäilyjen mukaan syyllistynyt, hakevat vertaistaan törkeydessään ja härskiydessään: tietomurrossa hän haali käsiinsä kymmenientuhansien Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaina olleiden ihmisten mitä arkaluontoisinta tietoa, levitti niitä ja yritti vielä kiristää niillä.

Lupasin tutkinnanjohtaja Leposelle kahvit pullan kera, jos epäilty saadaan kiinni ja tapaus selviää. Lähellä ollaan.

Lunastan lupaukseni erittäin mielelläni.

Lue myös:

    Uusimmat