KRP:n mukaan Vastaamo-rikoksen tutkinta-alue "on koko maapallon kokoinen" – tästä syystä asiantuntija epäilee, että rikosvelho on suomalainen

Näin KRP kommentoi Vastaamon tietomurron tutkinnan etenemistä:"Tutkinta-alue on tällä hetkellä maapallon kokoinen" 4:53
Katso, mitä KRP:n tutkinnanjohtaja kertoi tutkinnan etenemisestä.

Kaikki tutkintalinjat ovat yhä avoinna mahdollisen tekijän selvittämiseksi Psykoterapiakeskus Vastaamoa koskevassa tietomurrossa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisista.

Leposen mukaan avoinna on esimerkiksi se, onko tietomurron taustalla kotimainen vai ulkomainen tekijä.

– Tutkinta-alue on maapallon kokoinen, Leponen totesi tiedotustilaisuudessa.

Leposen mukaan tutkinnassa etsitään jälkiä, joilla tekijän voisi identifioida. Henkilön tunnistaminen on nykyaikana hankalaa ja tutkinta vie Leposen mukaan aikaa.

Keskusrikospoliisi myös vahvistaa Vastaamon oman arvion siitä, että tietomurto on kohdistunut kymmenientuhansien ihmisten tietoihin.

Näin kiristäjän jäljille voi päästä

STT:n haastattelema Tietoturva-asiantuntija Benjamin Särkkä sanoo, että moni asia viittaa siihen, että kyseessä ei ole maailman teknisin tyyppi, eikä tekijä ole pystynyt peittämään ihan kaikkia jälkiään.

Hänen mukaansa tekijän jäljille voi päästä esimerkiksi kiristysviestien avulla.

– Bitcoinit joutuu jossain vaiheessa kuitenkin vaihtaman fyysisen maailman välineeksi, siirtymä on sellainen kohta, missä voi jäädä kiinni, Särkkä sanoo.Tietovuodon uhreille on lähetetty kiristyssähköposteja. Kiristäjä kirjoittaa, että asiakkaan täytyy maksaa 24 tunnin kuluessa 200 euron arvosta bitcoineja. Jos maksua ei suoriteta tuossa ajassa, summa nousee 500 euroon, joka täytyy maksaa 48 tunnin sisällä.

Jos uhri ei maksa, kiristäjä uhkaa julkaista arkaluonteisia tietoja.

Suomalainen tekijä?

Särkän mukaan vuodossa on hyvin paljon merkkejä, jotka viittaavat suomalaiseen tekijään.

– Kiristysviestit ovat aivan täydellisellä suomen kielellä kirjoitettu ja tietoja on jaettu sellaisilla foorumeilla, jotka ovat suomenkielisiä ja jotka vaativat suomenkielisen tunnistetiedon, Särkkä sanoo.

Hänen mukaansa tekstit eivät näytä konekäännökseltä. Hänen arvionsa mukaan kyseessä on joko suomalainen tekijä tai sitten tekijä tekee yhteistyötä suomalaisen kanssa.

– Se rajaa potentiaalisia tekijöitä aika paljon, Särkkä sanoo. Kiinnijäämisen riskiä lisää se, että tapaus on ainutlaatuinen ja on ollut paljon julkisuudessa.

– Jos tekijä puhuu yhtään kenellekään, kuulija tuskin pitää sitä tietoa vain itsellään vaan on äärimmäisen todennäköistä, että se joku tästä kertoo, Särkkä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat