Rikostoimittajat: Vastaamo-epäilty ei ole ”tähtihakkeri” vaan tuomittu rikollinen, jota epäillään nyt erittäin härskistä teosta – ”Törkeää toimintaa, jos on syyllinen”

MTV:n rikostoimittajat: Vastaamo-tapauksen kirjavat käänteet 9:53
MTV:n Uutisaamun Rikostoimittajat -osiossa ruodittiin Vastaamo-tapausta ja jutun nuorta epäiltyä. Katso keskustelu yltä.

MTV:n Rikostoimittajat otti kantaa Vastaamon tietomurtoon. Rikostoimittaja Pekka Lehtinen korostaa, että raskaista rikoksista epäillyn 25-vuotiaan miehen harteille ei tulisi sovitella "tähtihakkerin" viittaa. Mies on jo aiemmin tuomittu petos- ja tietoverkkorikoksista, ja nyt käsillä on erittäin vakava rikosepäily.

KRP epäilee, että nuorukainen murtautui psykoterapiakeskus Vastaamon tietojärjestelmiin ja vuoti yrityksen asiakkaiden tietoja pimeään verkkoon syksyllä 2020.

Kyse oli asiakkaiden henkilökohtaisimmista ja arkaluontoisimmista yksityisasioista. Vuodettujen tietojen joukossa oli esimerkiksi terapeuttien kirjoittamia koosteita asiakkaiden terapiaistunnoista.

Vuoto koskettaa kymmeniä tuhansia Vastaamon entisiä asiakkaita. Noin 22 000 ihmistä on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

KRP tiedotti tutkinnan edistymisestä ja epäillyn löytymisestä perjantaina. Tiedotteen julkaisuun mennessä mies oli jo vangittu poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa. Poliisin mukaan mies oleskelee parhaillaan ulkomailla, ja hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Epäilty on espoolaistaustainen Julius Kivimäki, joka on jo aiemmin tuomittu alaikäisenä tehdyistä petos- ja tietoverkkorikoksista. Osaa rikoksista käsitellään vielä Helsingin hovioikeudessa. Aiempien käräjätuomioiden mukaan Kivimäki on tehnyt tietoverkkojen välityksellä merkittävää haittaa muun muassa Yhdysvaltain viranomaisille.

MTV:n Rikoistoimittajat ruoti tapausta ja epäiltyä Uutisaamussa keskiviikkona.

Rikostoimittaja Pekka Lehtinen muistutti, ettei poikkeuksellisen vakavasta rikosvyyhdistä epäiltyä nuorta miestä tulisi julkisuudessa mainostaa "tähtihakkeriksi". Miehen tekemiksi epäiltyihin tekoihin ei liity minkäänlaista glamouria.

– Ei tämä nyt täydellinen rikos ole. Puhutaan edelleen epäillystä, mutta en lähtisi Kivimäen ympärille sellaista ihme glamouria luomaan, että onpa huikea äijä tai poikkeuksellinen kyky, Lehtinen sanoi.

– Välttäisin kyllä tässäkin sitä, että hänestä lähdettäisiin tekemään tähtihakkeria tai muuta siihen suuntaan. Ei missään nimessä. Törkeää toimintaa, jos on syyllinen, hän jatkoi.

Vastaamo-murtajaa odottanee jättilasku oikeudessa – rikosoikeuden professori arvioi summan historialliseksi 2:11
Vastaamo-murtajaa voi odottaa jopa kymmenien miljoonien eurojen lasku. Katso eilinen uutisjuttu aiheesta.

Pakomatkan paine

Uutisaamun Rikostoimittajat-osiossa puhuttiin myös epäillyn pakoilusta sekä siitä, että mies tulee jäämään ajan kanssa kiinni varmasti.

Rikostoimittaja Lehtinen kertoo haastatelleensa aiemmin etsintäkuulutettuna olleita ja lopulta kiinni jääneitä rikollisia. Kertomuksille yhteistä on se, että virkavallan pakoiluun liittyy aina valtava stressi.

– Sun pitää joka puolelta ajatella, että siinä on ehkä poliisi, Lehtinen kuvailee.

– Se on koko ajan se paine päällä. Koko ajan. Ja sä teet jossain vaihessa itse sen virheen, joka johtaa kiinniottoon, hän jatkaa.

Rikostoimittaja Eetu Ruonakoski kommentoi, että vaikka epäilty oleskelisi tällä hetkellä maassa, josta ei luovuteta henkilöitä Suomeen, paine kiinni jäämisestä on silti olemassa, jos henkilö haluaisi esimerkiksi matkustaa.

– Onhan se joka tapauksessa melko kuumottava paikka, kun maailman viranomaiset etsivät ja yksikin virhe tai se, että tulee toiseen maahan, voi johtaa siihen, että jää kiinni.

Lehtinen on varma, että poliisi tulee löytämään rikoksista epäillyn ajan kanssa.

– Kiinni jää. Se on varma.

Rikostoimittajat käsitteli myös Ukrainassa saakka puhuttanutta Ylen uutista. Sen mukaan KRP:llä on tiedustelutietoa, jonka mukaan Ukrainaan vietyjä aseita olisi voinut päätyä rikollisten käsiin Suomessakin.

Koko keskustelun voi katsoa jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat