Vastaamo-kiristyksen uhriksi joutunut Otto Järveläinen kutsuu tekijää "ihmishirviöksi", jolle mikään tuomio ei riitä

Otto on yksi Vastaamon tietomurron lukemattomista uhreista – näin hän ajattelee rikoksen tekijästä 3:53
Videolla Otto kertoo, mitä hän ajattelee Vastaamon tietomurron tekijästä.

Vastaamon tietovuoto nousi viime viikolla jälleen otsikoihin, kun poliisi kertoi tunnistaneensa tietomurrosta epäillyn henkilön ja vanginneensa hänet poissaolevana. Epäilty oleskelee poliisin käsityksen mukaan ulkomailla.

Vastaamon tietomurrossa psykoterapiakeskukselta vietiin yli 30 000 asiakkaan arkaluonteisia terapiatietoja. Tiedoilla ensin kiristettiin yhtiötä, mutta kun lunnasrahoja ei saatu, kiristysviestejä alettiin kohdentaa yhtiön asiakkaille.

Yksi kiristyksen kohteeksi joutuneista oli espoolainen Otto Järveläinen. MTV Uutiset on nähnyt Järveläisen kiristäjältä saaman kiristysviestin.

– Kun sain ne kiristysviestit, niin oli se aikamoinen järkytys. En uskonut, että minulle sattuu näin, että tämän on oltava jotain pilaa, Järveläinen kuvailee ensituntojaan tapahtumista.

Vastaamon tietomurron uhri Jenny Rostain kertoo, miltä tuntuu, kun tekijän nimi on tuotu julkisuuteen 6:57
Aiemmin eräs toinen Vastaamon tietomurron uhreista, Jenny Rostain, kertoi oman, erilaisen näkemyksensä murron epäillystä tekijästä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Arkaluonteiset tiedot levisivät verkossa

Tapaus paljastui lopulta totiseksi todeksi, ja rikoksen yhteydessä tekijä jätti tiettävästi koko viemänsä asiakastietokannan pimeään verkkoon muiden ladattavaksi. Kymmenientuhansien suomalaisten terapiatiedot ja esimerkiksi henkilötunnukset päätyivät yhä useampien käsiin.

Järveläinen kertoo selvinneensä tapahtuneesta olosuhteisiin nähden hyvin. Vahinkojen välttämiseksi hän teki muun muassa luotto- ja rekisteröintikiellot.

Hän kiittää erityisesti Rikosuhripäivystystä avun lähteenä.

Odotti hirviötä, kuvassa nörtti

Tietomurto tuli julkiseksi vuonna 2020. Järveläinen kertoo ihmetelleensä kuluneen kahden vuoden aikana, miksi tapauksesta ei kuulu mitään.

Lopulta viime kuussa poliisi kertoi, että on mahdollisesti tunnistanut tietomurron ja kiristyksen tekijän. Media nopeasti julkaisi rikoksesta epäillyn, jo aiemmin useista tietoverkkorikoksista tuomitun Aleksanteri Kivimäen kuvan ja rikostaustan.

– Olihan se aika surkuhupaisaa, kun odottaa jotain Frankensteinin hirviötä huppu päässä, mutta näky on ihan tavallinen tietokonenörtti, Järveläinen kertoo.

Muuten hänestä asiasta on hupi kaukana.

Hänellä on vahva näkemys tietomurron tekijästä, oli se sitten teosta epäilty Kivimäki tai joku muu.

– Uskon, että tämä rikoksentekijä on todella tunnevammainen ihmishirviö, hän toteaa.

Hän arvioi, että moni tietomurron uhriksi joutunut kokee tekijää kohtaan oikeutetusti pelkkää vihaa.

”Tuomio tuskin tulee olemaan oikeudenmukainen”

Järveläinen ei ole vakuuttunut, että oikeus tapahtuisi siinäkään tapauksessa, jos tekijä saadaan Suomeen ja tuomitaan rikoksesta.

– Mikä tahansa se tuomio tulee olemaan, niin se ei vastaa minun oikeustajuani, Järveläinen toteaa.

– Tähän tekoon nähden mikään Suomessa saatava tuomio tuskin tulee olemaan oikeudenmukainen.

Samalla hän toteaa, että jokainen vuosi ja jopa jokainen tunti, jona teon tekijä on lukkojen takana ilman tietokonetta, on uhreille hyvä asia.

MTV:n rikostoimittajat: Vastaamo-tapauksen kirjavat käänteet 9:53
Videolla MTV:n rikostoimittajat kertaavat Vastaamo-tapauksen kirjavat käänteet.

Lue myös:

    Uusimmat