Mainos

Mikkelin trombi Suomen oloissa poikkeuksellinen

Mikkelin seudulla perjantaina pyyhkäissyt trombi oli tavallista voimakkaampi. Tuulen nopeus siinä oli 70-92 metriä sekunnissa (250-330 kilometriä tunnissa), mikä on Suomen oloissa poikkeuksellisen kova.

(STT) Trombin muodostuminen uudelleen lähipäivien ukkosten yhteydessä on periaatteessa mahdollista.
-Todennäköisesti ei kuitenkaan Mikkelin trombin voimakkuudella, joka oli kohtuullisen harvinainen, kertoo ylimeteorologi Jaakko Helminen Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitos kävi eilen paikan päällä tutkimassa tuhojälkiä ja arvioimassa trombin voimakkuutta. Tornadon tuulen nopeutta arvioidaan havaitun tuhon perusteella, ja sitä mitataan niin sanotulla Fujita-asteikolla.

Asteikossa on kuusi eri luokka. Mikkelin trombi oli voimakkuudeltaan F3 eli ankara tornado. Suomessa tavataan yleensä parisenkymmentä trombia vuodessa. Niistä suurin osa on heikkoja ja niitä esiintyy yleensä alueilla, joilla ei ole asutusta. Esimerkiksi viime kesänä tavattiin vain kolme F2:n luokkaa olevaa trombia.

Trombin ennustaminen on vaikeaa. Tietyntyyppisen trombin syntymisen voi ennustaa 20-30 minuuttia aikaisemmin tutkahavaintojen perusteella. Suomessa esiintyvät trombit ovat syntytavaltaan sellaisia, että niiden ennustaminen on nykytietämyksellä lähes mahdotonta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.