Mikkelin asuntomessut tarjoaa luksustaloja ja liito-oravia: metsän elävillä omat tontit messualueella

1:53

Mikkelin asuntomessuilla on luvattu jättää tilaa myös seudun alkuperäisille asukeille: liito-oraville ja viitasammakoille. Ainakin metsästä löytyy herttaisia tauluja, jotka kertovat kenelle tämä tontti kuuluu. Ihmisille messut tarjoavat saavuttamattomia unelmia ja digitaalikokeiluja.

– Alueen luonto ja eläimistö on tutkittu tarkkaan jo kaavoitusvaiheessa, kertoo Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala. Liito-oraville ja viitasammakoille on tilaa, samoin suojeltu kasvisto on huomioitu. Alueen keskellä on iso luonnontilaan jätetty metsikkö.

Mikkelin uudet messukodit sijaitsevat Saimaan rannalla, mutta ranta-alue on jätetty rauhaan.

-Kenelläkään ei ole ole omaa rantaa, joten se on jätetty luonnontilaan kaikkien oleskelualueeksi, kuvailee Tuomaala.

Kuin hybridiautomessuilla – kohti nollaenergiatasoa

Ympäristöasioista, eritoten energiatehokkuudesta muistetaan puhua koko ajan. Meno on kuin hybridiautomessuilla, iskusanoina: energiapihi, vähäpäästöinen ja automaatti-ilmastointi.

– Asuntomessujen tehtävä on tuoda esiin kokeiluja ja innovaatioita ja tämän myötä tulevaisuutta, muistuttaa Tuomaala.

– Rakennuslain uudet määräykset sanelevat ehtoja. Vuonna 2020 messut pidetään Tuusulassa ja silloin kaikkien talojen pitää olla liki nollaenergiatasoa.

Tämä siis tarkoittaa sitä, että talon pitää lämmittää itse itsensä kiertoilmalla, maalämmöllä tai muulla vastaavalla asukkaan valitsemalla ratkaisulla.

Sisustusta mittaillaan

Kohteita on 31 pienistä alle 80 neliön taloista rantalinnoihin. Kokeiluja on joka lähtöön: Yksi talo on koottu moduuleista ja se voidaan siirtää helposti muualle.  Älykodissa anturit mittaavat koko ajan ilmanvaihtoa ja lämpötiloja.

Mutta moni tulee katsomaan enimmäkseen sisustusta, värejä ja verhoja.

Sisustuksen yleisilme useissa taloissa vaalea, suorastaan haalea. Mutta enää neljä kohdetta on myymättä. Asukkaat ovat itse sisustaneet kotinsa. Suomalaiset eivät todellakaan ole rohkeita värien käyttäjiä, täällä se taas nähdään.

Unelmataloihin jonot

Ja tietysti halutaan nähdä ne ”saavuttamattomat” unelmatalot, kaikki tietysti rannassa.

150-neliöinen ”Wave” on tehty rantarinteeseen tummasta hirrestä. Ulospäin se näyttää kuin modernin taiteen museolta, sisältä kaikki on lasia ja luksusta. 190-neliöinen Villa Saimaanhelmi on hirsilinna kolmessa kerroksessa. Hirsien sisään upotettiin terästä, jotta talo pysyy kasassa. Valtava kolmen kerroksen lasiseinä avautuu järvelle. MinunValoksi ristitty parinsadan neliön kokeilutalo on tehty teräsrungosta, ensi kertaa Suomessa.

Rannan luksuslinnoihin oli sateisenakin päivänä pitkät jonot.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja