Mikä viidestä kielestä puhuttelee eniten? Toisilleen epäsopivat rakkauden kielet eivät vielä merkitse parisuhteen epäonnistumista

Uhkaako tylsä arki suhdetta? Asiantuntija antaa vinkkinsä:"On ravitsevaa, tervettä ja oikeus ottaa omaa aikaa" 2:34
KATSO MYÖS: Uhkaako tylsä arki parisuhdetta? Asiantuntija antaa vinkkejä tilanteeseen.

Rakkauden kielistä kaikki eivät ole yhtä sopivia toisilleen kuin toiset.

Rakkauden kielet ovat yhdysvaltalaisen kirjailija ja pariterapeutti Gary Chapmanin luoma teoria. Käytännössä rakkauden kielet tarkoittavat erilaisia tapoja osoittaa ja vastaanottaa rakkautta, ja ne jaetaan viiteen: sanojen, tekojen, lahjojen, laatuajan ja kosketuksen kieleen.

Ajatellaan, että vaikka moniin kielistä voi samaistua, kaikilla on yksi, joka puhuttelee eniten. Ihminen odottaa ja toivoo saavansa suosimallaan kielellä rakkaudenosoituksia myös itselleen, kerrotaan Mindbodygreen-sivustolla.

Sanojen kieltä käyttävä osoittaa yleensä sanallisesti välittämisensä. Hän kehuu, kannustaa ja kertoo usein rakastavansa. 

Tekojen kielessä ihminen luottaa tekoihin ja eleisiin ja yrittää niiden avulla myös tehdä kumppaninsa elämästä helpompaa. Hän voi tehdä kotitöitä tai valmistaa päivällisen, ostaa kumppanilleen kukkia tai vaikkapa tankata auton tämän puolesta. 

Lahjojen kielessä henkilö muistaa kumppaniaan merkkipäivinä tai yllättää ostamalla tämän lempiherkkua kaupasta. Chapmanin teorian mukaan lahjojen kielessä tärkeintä on tavaroiden sijaan symbolinen ajatus niiden taustalla, kyse on ikään kuin "visuaalisista rakkauden osoituksista". 

Laatuajan kieleen luottava uskoo kumppanin kanssa vietetyn kahdenkeskisen ajan voimaan ja pitää sitä suhteessa tärkeänä. Jos kumppani vilkuilee puhelintaan tai puuhailee muutoin omiaan, eikä keskity yhteiseen aikaan, laatuajan kieltä tärkeänä pitävä voi loukkaantua.

Kosketuksen kielessä fyysisyys on tärkeää. Siveleekö kumppanisi selkääsi tai sipaiseeko olkapäätäsi ohi kulkiessaan? Hän saattaa puhua kosketuksen kieltä. 

Puhutteko eri kieltä? Nämä kaksi rakkauden kieltä toimivat heikoimmin yhdessä

Pariskunnan ei tarvitse puhua samaa rakkauden kieltä ollakseen onnellinen. Jotkut rakkauden kielet tulevat kuitenkin heikommin toimeen toistensa kanssa kuin toiset. 

The Marriage Restoration Projectin perustaja, rabbi ja parisuhdeterapeutti Shlomo Slatkin kertoo Newsweekille, että sanojen ja tekojen kielet ovat usein epäsopivat toisilleen, sillä toinen keskittyy puheeseen, toinen eleisiin.

– Jotkut haluavat sanallista välittämistä ja arvostusta, kuivat teot eivät riitä. Toisaalta heistä, jotka haluavat tekoja, tuntuu, että helppohan se on puhua, joten tällä alueella voi olla paljon konflikteja.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö parisuhde voisi onnistua. Slatkinin mukaan kannattaa nähdä tämä "epäsopivuus" mahdollisuutena kasvaa ja kehittyä.

Sovittakaa rakkauden kielet yhteen

Floridalaisen Marriage and Family Research Instituten johtaja Sejal Mehta Barden puolestaan suosittelee pariskuntia keskustelemaan rakkauden kielistään, jotta he pystyvät toimimaan yhdessä tavalla, joka saa molemmat tuntemaan olonsa rakastetuksi.

– Klassinen esimerkki voisi olla se, jossa toisella on laatuaika rakkauden kielenään ja toisella fyysinen kosketus. Nuo voi helposti sovittaa yhteen viettämällä laatuaikaa, katsomalla elokuvan ja varmistamalla, että ette istu erillisillä tuoleilla, vaan valitsette sohvan, jossa voitte myös koskettaa fyysisesti toisianne.

Kumppanilta kannattaakin kysyä, mihin rakkauden kieleen tämä eniten samaistuu, jottei parisuhde turhaan ajaudu ongelmiin väärinymmärrysten vuoksi.

– Jos hänen mielestään ainoa, mikä merkitsee, on käsistä kiinni pitäminen julkisella paikalla, ja sinä sanot vain "minä rakastan sinua", mutta et ota lainkaan fyysistä kontaktia, niin hänestä ei tunnu niin rakastetulta, on parisuhdeterapeutti Sarah Calvert selventänyt The Guardianin haastattelussa aiheesta

Pennsylvanialaisen Millersvillen yliopiston psykologian professori Andrew Bland huomauttaa Newsweekin haastattelussa, että keskittyminen siihen, kuinka epäsopiva oma rakkauden kieli on kumppanin rakkauden kielen kanssa, on vähemmän hyödyllistä kuin se, että näkee vaivaa osoittaakseen rakkautta, kuten kumppani sen haluaisi kokea.

Katso myös: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten halujen vuoksi erota?

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

Lue myös:

    Uusimmat