Mainos

Mikä on Symbian ja MeeGo - kuka käyttää Androidia?

Älypuhelinmarkkinat ovat olleet hyvin tiukasti kolmen toimijan hallinnassa. Nokian Symbian-järjestelmä on pitkään ollut markkinajohtaja, mutta Googlen Android ja Applen iOS ovat valloittaneet markkinaosuuksia Nokialta jo pitkään. Lisämausteen tekniseen sotaan tuo Nokian ja Microsoftin kumppanuus.

Windows Phone pieni peluri

Nokia odottaa Microsoftin Windows Phonelta paljon. Käyttöjärjestelmä ei sinänsä ole uusi, vaan muun muassa puhelinvalmistajat HTC, Samsung, Dell ja LG ovat käyttäneet ohjelmistoa omissa puhelinmalleissaan. Sen markkinaosuus on vielä hyvin vaatimaton.

Kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita Windowsin ohjelmiston menestyksestä. Esimerkiksi tutkimusyhtiö Gartner arvioi marraskuussa, että Windows Phone pystyy valloittamaan älypuhelinmarkkinoista suurimmillaan 10 prosenttia vuoteen 2014 mennessä. Tuolloin Nokian ja Microsoftin ei tosin vielä ollut julkistettu.

Gartnerin arvion mukaan Windows Phone pärjää kilpailussa huonosti siksi, että sen sovellusvalikoima ja käyttöjärjestelmä ovat vanhentuneita.

Symbian ja MeeGo väistyvät

Nokian nykyisissä älypuhelimissaan käyttämä Symbian-järjestelmä väistyy siirtymäkauden jälkeen Windows Phonen tieltä. Symbian on joutunut ahtaalle Googlen Androidin ja Applen iOS -järjestelmien takia.

Symbian on järjestelmänä vanha ja lähinnä Nokian käyttämä. Ensimmäistä kertaa Symbian oli käyttöjärjestelmänä Nokian matkapuhelimessa vuonna 2001.

Symbian oli kymmenen vuoden ajan älypuhelinten yleisin käyttöjärjestelmä. Tutkimuslaitos Canalysin arvion mukaan Googlen Android ohitti Symbianin suosituimpana järjestelmänä viime vuoden lopulla.

Symbiania on arvosteltu vanhentuneeksi ja jäykäksi käyttöjärjestelmäksi. Lisäksi sen suosiota on syönyt se, että Nokian Symbianiin perustuvat laitejulkistukset ovat viime aikoina myöhästyneet pahasti.

Nokia onkin pitkään kehittänyt uutta käyttöjärjestelmää Symbianin tilalle. Nokian ja Intelin yhteistä MeeGo-järjestelmää on kehitetty muun muassa Suomessa, mutta Nokian ei ole onnistunut saada ainuttakaan MeeGo-laitetta markkinoille.

Tänään Lontoossa Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kuitenkin lupasi, että ensimmäinen MeeGo-puhelin saadaan markkinoille vielä tänä vuonna. Nähtäväksi jää, jääkö nyt julkaistava malli Nokian ainoaksi. Elopin mukaan MeeGokin joutuu väistymään Windows Phonen tieltä siirtymäkauden jälkeen.

Kilpailijat Android ja iOS

Nokian ahdinko johtuu käytännössä kahdesta yhtiöstä, Applesta ja Googlesta. Googlen kehittämä Android-käyttöjärjestelmä on käytössä monella puhelinvalmistajalla, muiden muassa Samsungilla, HTC:llä, LG:llä, Motorolalla ja Sony Ericssonilla. Tutkimusyhtiö Gartnerin ennusteen mukaan Android lisää suosiotaan jatkossakin reilusti.

Nokia ei Stephen Elopin mukaan halunnut Android-järjestelmää puhelimiinsa, koska siihen siirtyminen olisi merkinnyt Nokialle luovuttamista. Androidin käyttäjänä Nokia olisi ollut vain yksi monista, eikä liitto olisi Elopin mukaan ollut taloudellisesti Nokialle edullinen.

iOS on Applen iPhone-puhelimissa käyttämä järjestelmä. Apple on kasvattanut markkinaosuuttaan älypuhelimissa ennätysmäiseen tahtiin, mutta nyt Gartner ennustaa iPhone-puhelinten myynnin tasaantuvan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.