Suomalaisten yleinen kahvitapa tulee kalliiksi: "Ei osata ajatella..."

1:01 Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä
KATSO MYÖS VIDEO: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä

Suomalaisten rakastamaa kahvia päätyy aivan liian paljon hävikkiin.

Kahvin hinnan nousu on puhuttanut suomalaisia viimeisen vuoden ajan. Päivittäistavarakauppa ry PTY kertoi toukokuussa kahvin kallistuneen vuodessa lähes 40 prosenttia. Syyt hintojen kapuamiseen liittyvät muun muassa kahvintuotanto-olosuhteisiin. Suurimmassa kahvintuottajamaassa Brasiliassa kärsittiin sekä kuivuudesta että hallasta.

Hurja määrä kahvia päätyy viemäriin

Oli kahvi kallista tai ei, sitä päätyy suomalaisilta hävikkiin vuosittain hurjat määrät. Luonnonvarakeskus ja Paulig selvittivät vuonna 2020 kahvin, teen ja kaakaon yhteishävikin johtavan hävikkimäärissä monia muita elintarvikkeita.

Suomalaiset kaatavat kahvia viemäreihin vuosittain noin 2,5 litraa henkilöä kohden ja lähes neljä litraa taloutta kohden. Tämä muodostaa noin 13 prosenttia kotitalouksien vuosittaisesta ruokahävikistä. Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan kahvia enemmän hävikkiin päätyy vain vihanneksia ja hedelmiä.

Hyödynnä vahvaa kahvia vaikka mokkapaloihin! Nappaa ohje: Mokkapalat – Nannan täydellinen ohje, jolla saat uskomattoman mehevän lopputuloksen

Syyskuun puolivälissä vietettävällä kansallisella hävikkiviikolla onkin taas hyvä hetki nostaa esiin tämä suomalaisten perisynti kahviin liittyen.

– Uskon, että kahvia ei osata ajatella samalla tavalla ruokahävikkinä kuin vaikkapa leipää. Kahvipapu on kuitenkin arvokas raakaaine, jonka käsittelyyn ennen sen päätymistä kahvina kauppojen hyllyille tarvitaan satojen alansa ammattilaisten työpanos ja matka maapallon toisella puolella sijaitsevilta viljelmiltä Suomeen, Meiran vastuullisuus- ja strategiajohtaja Marleena Bask muistutti viime vuonna tiedotteessa.

Näin vähennät kahvihävikkiä

Suomalaiset keittävät usein suodatinkahvia kokonaisen pannullisen kerrallaan, jolloin juoman hävikkiriski kasvaa. Kahvia kannattaakin valmistaa kerralla vain sen verran kuin on juojia. 

Jos kahvia tulee kuitenkin keitettyä yli tarpeen, se kannattaa kaataa termoskannuun. Kahvi säilyy termarissa tuoreena puolisen tuntia.

Ylijääneen kahvin voi myös pakastaa kahvijääpaloiksi, jotka sopivat kuuman kahvijuoman viilentämiseen tai nautittavaksi sellaisenaan esimerkiksi maidon kanssa.

Kahvia voi lisäksi käyttää useissa erilaisissa kastikkeissa, dipeissä ja leivonnassa. Käytettyjä kahvipuruja voi sen sijaan hyödyntää esimerkiksi kasvimaan lannoitteena, hiekoituksena tai itse tehdyissä kasvonaamioissa.

Katso myös video: Näin valmistat "ruotsalaista kananmunakahvia"

1:48
Oletko jo kuullut ruotsalaisesta kananmunakahvista?

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja