Mikä on orgasmi? Hermotutkija selittää, mitä tapahtuu hekuman huipulla

Vaikka orgasmi on makuuhuoneesta – toivottavasti – monelle tuttu kokemus, syy orgasmin takana on edelleen hämärän peitossa.

VIDEO: Mistä tietää, että nainen on saanut orgasmin? Tutkimusprofessori vastaa.

Jokainen orgasmin kokenut luonnehtii hekumaa omalla tavallaan, vaikka kokemuksen taustalla on tavallisesti melko samanlainen toiminta. Orgasmi voidaan määritellä fyysiseksi ja psyykkiseksi kliimaksiksi, joka aiheutuu seksuaalisen kiihottumisen laukeamisesta – tavallisesti sukupuolielinten stimulaatiosta. Toisaalta orgasmin kaltaisen tunteen voi saavuttaa myös kuntosalilla tai nukkuessaan.

Seksuaalisuuteen erikoistunut hermotutkija Nicole Prause valaisi Cosmopolitan UK:lle, mistä orgasmin saamisessa on oikein kyse.

Supistuksia lantion alueella

Prause kertoo, että orgasmiin liittyy 8–12 supistusta lantion alueella. Ensimmäiset kaksi supistusta ovat noin 0,8 sekunnin päässä toisistaan. Sen jälkeen supistusten väli harvenee ja venyy sitä pidemmäksi, mitä enemmän niitä on.

Orgasmin aiheuttamat supistukset voidaan jäljittää emättimeen tai anukseen.

– Miehillä supistukset voidaan mitata takapuolesta, Prause sanoo.

Lähellä miehen anusta sijaitsee nimittäin siemennestettä tuottava eturauhanen.

Prause luonnehtii supistusten tuntuvan kuin ”todella hyvältä pissalla käymiseltä”. Ei siis ihme, että naiset ovat kohisseet innoissaan kyseenalaisesta ”pissaorgasmista”.

Seksin aikana sukupuolielimiin pakkautuu verta ja ne turpoavat. Samalla niiden tuntoherkkyys kasvaa. Supistusten ansiosta sukupuolielimiin pakkautunut veri lähtee jälleen kiertämään.

Kyseessä saattaa olla refleksi 

Mutta miksi saamme orgasmeja? Tähän kysymykseen ei ole kaikenkattavaa vastausta, monia teorioita kylläkin.

– Suosikkini on, että orgasmi käynnistyy kohtauksen lailla, kuin hermosolujen yhtaikaisella tulituksella, mikä aiheuttaa refleksin, Prause luonnehtii.

Refleksinomaisuudesta puhuu se, että kun supistukset lantion alueella alkavat, niitä ei voi tahdonalaisesti lopettaa.

Prause uskoo, että orgasmi saattaa olla hyvin yksilöllinen tila. Aivojen täytyy luovuttaa kontrolli kehon nautinnon edessä, jotta hermosolut pääsevät valloilleen ja aiheuttamaan refleksin supistusten takana.

Orgasmin aikana kehossa vapautuu myös hormoneita ja kemikaaleja, jotka lisäävät hyvänolon tunnetta. Orgasmeilla saattaa olla myös suotuisia terveysvaikutuksia: ne saattavat esimerkiksi parantaa muistiavähentää stressiä ja helpottaa unensaantia.

Aivoilla tärkeä rooli

Aivoilla onkin suuri merkitys orgasmin syntymisen kannalta. Prause kertoo tutkimuksesta, joissa miehiä pyydettiin käyttämään vibraattoria ja kertomaan sen aiheuttamista tuntemuksista. Tyypillinen osallistuja luonnehti oloaan oudoksi, eikä kyennyt hetkeen saamaan erektiota. Vasta kun heille näytettiin pornoa, osallistujat kiihottuivat ja kykenivät saamaan orgasmin.

– Tämä puhuu seksuaalisen mielentilan välttämättömyydestä, Prause toteaa.

Vaikka miehet saivat suoraa genitaalialueiden stimulaatiota, heidän aivonsa eivät ymmärtäneet tuntemuksia, eivätkä he saaneet orgasmia. Aivojen piti ensin saada vihje siitä, että kyseessä on seksuaalinen toiminta.

Aivot voivat myös estää orgasmin saavutuksen. Esimerkiksi stressi ja läsnäolottomuus vaikeuttavat pääsyä hekuman huipulle.

Lue myös:

    Uusimmat