Seksin ja orgasmin terveyshyödyt

Miehen ja naisen välisen seksuaalisen kanssakäymisen pääasiallisena tarkoituksen on tuottaa molemminpuolista mielihyvää ja jatkaa sukua. Uusimmat tutkimukset ovat tuoneet esille, että seksillä ja orgasmilla on myös terveydellisiä hyötyvaikutuksia. Huomattavaa on, että suurimmat terveyshyödyt saadaan yhdynnällä ja sen aikana tapahtuvalla orgasmilla. Masturbaatio ja homoseksuaalinen kanssakäyminen eivät siis ole ainakaan tässä mielessä tasavertaisia heteroseksuaalisen yhdynnän kanssa.

Seksi pidentää ikää ja tuo terveyttä elämään

Seksin vaikutuksia ihmisen terveyteen ja elinikään on kieltämättä suhteellisen vaikea tutkia, koska terveyteen ja kuolleisuuteen vaikuttavat niin lukemattomat tekijät. Tästä huolimatta on olemassa muutamia tutkimuksia, joiden mukaan orgasmilla ja yhdyntätiheydellä on positiivinen vaikutus ihmisen terveyteen.

Erdman Palmore seurasi 252 henkilön elämänhistoriaa 25 vuoden ajan. Hän havaitsi, että yhdyntätyytyväisyys on yhteydessä naisten pitkään ikään. Miehillä merkittävämpää on koettujen yhdyntöjen määrä kuin niiden aikaansaama seksuaalinen nautinto. Naisille merkitsee tässäkin suhteessa enemmän seksin laatu kuin määrä. Miehet vastaavasti ovat aina olleet erittäin yhdyntähakuisia, mutta moisella käyttäytymisellä näyttää olevan heille jopa terveydellisiä vaikutuksia.

Seksuaalisen tyytyväisyyden merkitys naisen terveydentilaan tuli esille myös Leon Abramovin tekemässä tutkimuksessa. Tutkimukseen osallistui 200 naista ja tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa seksielämän vaikutuksia sydäninfarktin esiintyvyyteen. Abramovin tutkimuksen perusteella seksuaalinen tyytymättömyys on naisilla yksi riskitekijä saada sydäninfarkti. Suurimmat syyt naisten seksuaaliseen tyytymättömyyteen ovat kyseisen tutkimuksen mukaan miesten liian nopea laukeaminen ja erektiohäiriöt.

Seksin ja sydämen hyvinvoinnin yhteys tuli esille myös englantilaisessa tutkimuksessa. Brittiläinen tutkimusryhmä värväsi vuosina 1979 ja 1983 tutkimuksiin 918 miestä. Kymmenen vuotta kestäneen seurannan aikana selvitettiin orgasmien määrän yhteyksiä kuolleisuuteen. Kuolleisuusriski oli peräti 50 prosenttia pienempi niillä miehillä, jotka saivat usein orgasmeja. Seksuaalinen aktiivisuus ja orgasmien määrä laskivat myös riskiä kuolla sydänsairauksiin. Tutkimus toki suoritettiin miehillä, mutta on hyvin luultavaa, että vastaava tulos olisi saatu myös naisilla.

Henry Feldman ja Catherine Johannes kumppaneineen esittivät keski-ikäisillä miehillä tekemänsä tutkimuksen perusteella, että DHEA:n (dehydroepiandrosteroni) tasoilla on yhteys sydänsairauksien esiintyvyyden kanssa. Mitä enemmän tuota hormonia elimistössä esiintyy, sitä suojaavampi vaikutus sillä on sydänsairauksia vastaan. Orgasmin aikana elimistöön vapautuu sekä miehellä että naisella runsaasti DHEA:ta. Tämä selittänee ainakin osittain sen, miksi orgasmit suojaavat sydänsairauksilta.

Timothy Murrell on esittänyt hypoteesin, että nännien stimulaation kautta erittyvä oksitosiini suojelee naisia rintasyövältä. Oksitosiini saa rintojen myoepiteelisolut supistumaan ja tämän supistelun avulla rinnoista poistuu syöpää aiheuttavia vapaita radikaaleja. Murrellin mukaan seksuaalinen aktiivisuus ja orgasmi ovat nännien stimulaation ohella tärkeitä tekijöitä rintasyövän ehkäisyssä.

Pittsburghin yliopistossa rintasyöpäpotilaille tehdyn tutkimuksen mukaan seksi ja orgasmi lisäävätkin selvästi T-solujen määrää. T-soluista syntyy muun muassa tappajasoluja, jotka nimensä mukaisesti tappavat muita soluja. Osasta T-soluja syntyy auttaja-T-soluja, jotka avustavat plasmasoluja vasta-ainetuotannossa. Orgasmilla ja seksillä on siten vastustuskykyä stimuloiva vaikutus.

Yhdysvaltalainen Jeanne Meurer selvitti kollegoineen seksuaalisen inaktiivisuuden vaikutuksia. He tutkivat katolilaisten nunnien terveydentilaa. Tutkimuksen perusteella nunnilla on 20 prosenttia suurempi riski saada rintasyöpä kuin muilla naisilla. Myös synnyttämättömyys lisää rintasyövän riskiä. Meurerin mukaan nunnia kuoli huomattavasti enemmän rintasyöpään kuin muita naisia. Toki tässä kohtaa on huomattava se seikka, että nunnat eivät tutkituttaneet rintojaan samalla tavoin kuin muut naiset. Rintasyöpä pääsi siten etenemään ja olemaan useammassa tapauksessa kohtalokas.

Orgasmi ja yhdyntä näyttävät suojaavan myös endometrioosia (kohdun limakalvosirottuma) vastaan. Erika Meaddough, David Olive ja kumppanit saivat nimittäin selville, että kuukautisvuotojen aikana tapahtuva seksuaalinen aktiviteetti ja orgasmi suojaavat naista endometrioosista. He epäilevät, että yhdyntä ja orgasmi saavat aikaan tehokkaammat kuukautisvuodot, jolloin emättimen poimut puhdistuvat paremmin.

Orgasmi myös lisännee kohdunkaulan virtausta ja tehostaa siten kuukautiseritteiden poistumista. Kuukautisiin liittyy normaalistikin emättimen sileiden lihasten aaltomaista supistelua emättimen suuaukkoa kohti, jolloin irronnut limakalvo ja veri pääsevät poistumaan emättimestä.

Erittäin usein orgasmin aikana ilmenee lantiopohjalihasten supistelua, joka tehostaa edellä mainittua poistamisvaihetta.

Seksuaalinen kanssakäyminen näyttää suojaavan myös ennenaikaiselta synnytykseltä. Aikaisemmin on väitetty, että miehen siemenneste laukaisee synnytyksen, mutta Amy Saylen ja David Savitzin tekemä tutkimus kumoaa tämän harhaluulon. Saylenin ja Savitzin tutkimuksen mukaan naiset, jotka harrastavat yhdyntää tai saavat muulla tavoin orgasmin, synnyttävät täysiaikaisesti eli normaalisti verrattuna naisiin, jotka karttavat seksuaalista aktiviteettia raskauden loppuvaiheessa.

Päänsärky ja kivut lievittyvät

Naisten perin klassinen syy seksistä kieltäytymiseen on ollut päänsärky. Osan naisista pitänee kuitenkin keksiä uusi syy, sillä seksi – ja erityisesti orgasmi – lievittävät ainakin joidenkin naisten migreeniä. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen perusteella nimittäin lähes 50 prosenttia seksiä päänsäryn aikana harrastaneista naisista sai lievitystä migreeniinsä. Orgasmin migreeniä lievittävä vaikutus ei tosin vedä vertoja lääkitykselle, mutta sen tuoma helpotus on nopeampaan kuin lääkeaineilla saatu vaikutus.

Beverly Whipple ja Barry Komisaruk saivat tutkimuksissaan selville, että emättimen etuseinämään (navanpuoleinen) kohdistuva paine saa aikaiseksi yli 50 prosentin lisäyksen kivunkestossa. Emättimen takaseinään kohdistuva paine taas ei saa aikaan vastaavaa vaikutusta. Peräti yli 100 prosentin kipua lievittävä vaikutus saadaan kuitenkin orgasmin kautta. Parhaimmillaan voimakas orgasmi saattaa poistaa joidenkin naisten kivut peräti kuudeksi tunniksi.

Myös rottakokeissa on osoitettu, että emättimen takaosan stimulaatio tuottaa kipua lievittävän vaikutuksen. James Couchin mukaan kyseessä saattaa olla fysiologinen refleksi, jonka tarkoituksena on lievittää synnytyksen aikana esiintyvää kipua kun kohdunkaula ja synnytyskanava venyvät. Tutkimuksissa on havaittu, että plasman endorfiinitasot kohoavat naisen ollessa raskaana ja etenkin synnytyksen aikana. Myös oksitosiinia erittyy emättimen venyessä. Endorfiineilla ja oksitosiinilla lieneekin merkittävä rooli kivun lievityksessä.

Wisconsinin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan pelkkä seksin ajattelu voi kohottaa henkilön kivunsietokykyä. Tutkimuksessa koehenkilöt joutuivat pitämään kättään jääkylmässä vedessä. Osa koehenkilöistä ajatteli kiihkeää seksiä verrokkiryhmän miettiessä ikäviä asioita. Seksifantasioita miettineet koehenkilöt kestivät jäisen veden aiheuttamia tuntemuksia kolme kertaa pidempään kuin negatiivisia asioita päässään pyöritelleet henkilöt.

Unikin tulee paremmin

Judith Sachsin mukaan orgasmi saa aikaan veressä kemiallisen tasapainotilan, jonka ansiosta aivojen aktiviteetti laskee ja unen saaminen helpottuu. Myös Michael Odent on sitä mieltä, että orgasmin aikana erittyvällä oksitosiinilla ja endorfiineillä on unta parantava vaikutus. Curtis Ellison havaitsikin, että masturbaatiota harjoittavista yhdysvaltalaisista naisista 32 prosenttia masturboi saadakseen paremmin unen päästä kiinni.

Orgasmin on havaittu myös laukaisevan erittäin hyvin stressiä. Francis Brennan ja Carl Charnetski havaitsivat tutkimuksessaan, että orgasmin aikana erittyvä oksitosiini saa aikaan elimistössä lämpimän ja rentoutuneen olotilan, joka lievittää hyvin stressiä. David Weeks toteaakin, että oksitosiini toimii luonnollisena stressiä poistavana hermovälittäjäaineena. Se myös vahvistaa ihmisen kykyä käsitellä stressiä entistä paremmin. Naiset ovat luultavasti itsekin havainneet orgasmin rentouttavat vaikutukset. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, johon osallistui peräti 2 632 naista, 39 prosenttia ilmoitti harrastavansa masturbointia rentoutuakseen ja poistaakseen stressiä.

Orgasmi on siis luonnollinen huume eli se saa aikaan voimakkaan hyvän olon tunteen. Sachsin mukaan se lisää myös henkilön itsetuntoa. Onkin havaittu, että orgasmin saavilla naisilla on vähemmän psyykkisiä oireita kuin niillä naisilla, jotka eivät saa orgasmia. Voidaan siten sanoa, että hyvä seksi vähentää masentuneisuutta, hermostuneisuutta ja vihamielisyyttä. Sachs myös painottaa, että orgasmin jälkeinen estrogeenitasojen kohoaminen tekee hyvää naisen iholle ja hiuksille sekä verenkierrolle.

Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lähteet:

Abramov, L. (1976). Sexual life and sexual frigidity among women developing acute myocardial infarction. Psychosom Med. 38:418–425.

Evans, R. & Couch, J. (2001). Orgasm and migraine. Headache. 41:512–514.

Feldman, H., Golstein, I. & Co. (1994). Low dehydroepiandrosterone sulphate and heart disease in middle-aged men: cross-sectional results from Massachusetts male aging study. Annals of Epidemiology. 8:217–228.

Komisaruk, B. & Whipple, B. (1995). The suppression of pain by genital stimulation in females. Ann Rev Sex Res. 6:151–186.

Meaddough, E., Olive, D. & Co. (2002). Sexual activity, orgasm and tampon use are associated with a decreased risk for endometriosis. Gynecol Obstet Invest. 53:163–169.

Meurer, J., McDermott, R. & Malloy, M. (1990). An exploratory study of the health practices of American Catholic nuns. Health Values. 14:9–17.

Murrell, T. (1995). The potential for oxytocin (OT) to prevent breast cancer: a hypothesis. Breast Cancer Research and Treatment. 35:225–229.

Sayle, A., Savitz, D. & Co. (2001). Sexual activity during late pregnancy and risk of preterm delivery. Obstet Gynecol. 97:283–289.

Shulman, J. & Home, S. (2003) The use of self-pleasure: masturbation and body image among African American and European American women. Psychology of Women Quarterly, 27:262–269.

Smith, G., Frankel, S. & Yarnell, J. (1997). Sex and death: are they related? Findings from the Caerphilly cohort study. BMJ. 315:1641–1644.

Weeks, D. (2002). Sex for the mature adult: health, self-esteem and countering ageist stereotypes. Sex Relationship Ther. 17:231–240.

Whipple, B. & Komisaruk, B. (1985). Elevation of pain threshold by vaginal stimulation in women. Pain. 21:357–367.

Lue myös:

    Uusimmat