Miikka sai Finnairille puolen vuoden matkustuskiellon: Kieltäytyi maskista pähkinöitä syödessään ja videoi erikoisen välikohtauksen – poliisit odottivat kentällä

2:48
Miikka kuvasi poikkeuksellisen lentomatkansa – katso videolta miehen reaktio varoitukseen ja poliisien saapumiseen paikalle

Finnairin mukaan maskin voi lennon aikana ottaa pois syömisen ja juomisen yhteydessä rajalliseksi ajaksi. Sanktion saaneelle Miikka Peuravirralle jäi epäselväksi, mitä rajallinen aika tarkoittaa.

Espoolainen Miikka Peuravirta matkusti viime keskiviikkona Finnairin lennolla Oulusta Helsinkiin. Reilun tunnin mittaisen lennon aikana matkustajille tarjoillaan juotavaa. Samassa yhteydessä Peuravirta otti esille eväänään olleita pähkinöitä ja alkoi syödä niitä.

Pähkinöitä napostellaakseen hän kertoo ottaneensa maskin pois kasvoiltaan. Lentoemäntä kulki hänen ohitseen ja huomautti, että matkustajien tulee pitää maskia koko lennon ajan. 

– Sain käsityksen, että maskin olisi pitänyt roikkua leukani alla, kun syön pähkinöitä. Ilmoitin, etten aio toimia näin samalla kun syön. Pyysin nähdä dokumentin jossa sanotaan, etten saisi syödä ruokaani ilman maskia koneessa, Peuravirta kertoo.

Hänen mukaansa lentoemäntä ilmoitti, että ellei hän noudattaisi ohjeistusta, luvassa olisi kirjallinen varoitus. Peuravirta jatkoi pähkinöiden syömistä tästä huolimatta. 

– Tietenkään kyse ei ole siitä, ettenkö olisi voinut olla syömättä pähkinöitä lyhyen lennon aikana. Toki tuollaisen matkan pärjää ilmankin, hän toteaa.

Hetken kuluttua lentoemäntä toi Peuravirralle kirjallisen varoituksen ja ilmoitti, että poliisit olisivat Helsinki-Vantaalla häntä vastassa.

– En uskonut, että näin todella olisi, hän sanoo.

– Kirjallisessa varoituksessa luki, että olisin kieltäytynyt maskin käytöstä. Näinhän ei ollut. Kieltäydyin pitämästä maskia ainoastaan sen ajan, kun söin.

Poliisien puhutteluun

Peuravirran mukaan loppumatka sujui täysin ongelmitta.

Kun kone laskeutui, Peuravirta näki kentällä poliisiauton. Hänen käskettiin jäädä paikalleen istumaan, kun muut matkustajat poistuivat koneesta.

Peuravirta videoi koneen tapahtumia ja myös hetken, jolloin poliisit tulivat matkustamoon puhuttamaan häntä. Keskustelun voi kuunnella yllä olevalta videolta.

Poliisien saamien tietojen mukaan Peuravirta oli kieltäytynyt maskin käytöstä, käyttäytynyt epäasiallisesti ja herättänyt paheksuntaa myös muissa matkustajissa. 

– Tämä ei pitänyt paikkaansa. Koin kohteluni nöyryyttävänä. Ymmärrän, jos olisin kuljeskellut matkustamossa ilman maskia ja esimerkiksi jotenkin riehunut, mutta istuin koko ajan omalla paikallani, Peuravirta väittää.

Lyhyen viranomaispuhuttelun jälkeen Peuravirta pääsi jatkamaan matkaansa varoituslappu kourassaan.

Videolla näkyy, kuinka hän vaihtaa vielä muutaman sanan koneen ulkopuolella henkilökuntaan kuuluvan työntekijän kanssa.

Peuravirtaa kehotettiin olemaan yhteydessä Finnariin asiakaspalveluun, jos tilanteesta heräisi lisäkysymyksiä.

– Loppuviikon aikana soitin asiakaspalveluun ja pyysin päästä keskustelemaan johtoasemassa olevan henkilön kanssa. En kuitenkaan saanut tällaista mahdollisuutta. 

Perjantaina hän sai Finnairilta sähköpostin, jonka mukaan hänet oli määrätty 17. elokuuta saakka voimassaolevaan matkustuskieltoon. Peuravirralla ei siis ole yhtiön lennoille asiaa yli puoleen vuoteen.

Näin Finnair vastaa

Matkustuskiellon perusteeksi ilmoitettiin Finnairin kuljetusehtojen kohdan 7.1 täyttyminen. 

Kyseissä kohdassa on lueteltu lukuisia eri perusteita, jonka vuoksi Finnair voi kieltäytyä kuljettamasta matkustajaa. Yksi peruste on matkustuskiellolle on, jos “matkustaja ei noudata Finnairin antamia turva- ja muita ohjeita”.

Finnarin viestintäjohtajan Päivyt Tallqvistin mukaan yksittäistä matkustajaa koskevaa tapausta ei kommentoida julkisuudessa, mutta hän taustoittaa maskiohjeita yleisellä tasolla.

– Yksittäistä tapausta en voi kommentoida, mutta voin vakuuttaa, että lentokieltoa ei anneta kevyin perustein. Se voi seurata esimerkiksi tilanteessa, jossa matkustaja käyttäytyy häiritsevästi tai uhkaavasti ja kieltäytyy noudattamasta henkilökunnan turvallisuusohjeita. Tarvittaessa pyydämme poliisin vastaan konetta, jos tilanne sitä vaatii, Tallqvist kertoo sähköpostivastauksessaan MTV:lle.

Finnairin turvallisuusohjeistuksissa todetaan, että matkustajan tulee käyttää maskia koneeseen noustessa ja lennon aikana, mutta “maskin voi ottaa pois syömisen ja juomisen ajaksi rajalliseksi ajaksi.”

Tallqvistin mukaan syömistä ei voi pitkittää ja käyttää sitä tekosyynä maskittomuuteen.

 – Tällaisessa tilanteessa henkilökuntamme käy huomauttamassa asiasta. Yleensä tilanteen selviävät puhumalla, mutta jos asiakas kieltäytyy noudattamasta henkilökunnan ohjeita, joudumme jatkotoimiin. Tämä voi tarkoittaa kirjallista varoitusta, viranomaisen kutsumista paikalle, ja tarvittaessa myös määräaikaista lentokieltoa Finnairin lennoille, viestintäjohtaja täsmentää.

Peuravirta ei sanojensa mukaan saanut ohjeistusta siitä, mitä “rajallinen aika” syömisen suhteen mahdollisesti tarkoittaisi. Hän kertoo syöneensä pähkinöitä rauhalliseen tahtiin, mutta ei siksi, että tahtoisi vältellä maskinkäyttöä.

– Ei minua kiinnosta mitään riitaa haastaa pikkujutuista. Kyse on nyt siitä, että olen saanut rikkeen asiasta mikä ei pidä paikkaansa. Pidin maskia lennolla koneeseen tullessa ja sieltä poistuessa, mutta en sinä aikana, kun söin. Tilanne oli toki raivostuttava, Peuravirta toteaa.

“En todellakaan junaile”

Matkustuskielto vaikuttaa yrittäjänä työskentelevän perheenisän arkeen huomattavasti. Hän on kirjoilla Espoossa, mutta kakkoskoti sijaitsee Levillä. Peuravirta tekee kuukaudessa useita lentomatkoja Helsingin, Oulun ja Kittilän asemien välillä työkuvioiden vuoksi.

Peuravirran mukaan hänen kalenterissaan oli noin 20–30 henkilökohtaista työ- ja asumisasioihin liittyvää lentomatkaa merkittynä kuluvalle vuodelle.

– En todellakaan ole autoilemassa tai junailemassa noita kaikkia siirtymiä. Siksi olen tästä kiellosta varmasti paljon enemmän raivoissani, kuin sellainen henkilö, jonka ei lentäisi niin usein. Lentomatkustaminen ja Lapin-matkailu ovat vahvasti osana arkeani ja työtäni. Minulla ei ole mitään motiivia hankkia itselleni tahallani matkustuskieltoa, hän sanoo.

Peuravirta painottaa, että hänellä on aktiivisena lentomatkustajana pääsääntöisesti pelkkää hyvää sanottavaa sinivalkoisista siivistä.

Lentoyhtiön toiminta tuntuu hänestä ylireagoinnilta.

– Minulla on aina ollut Finnairista hyvä fiilis ja tuntuu typerältä, jos en pysty selvittämään asiaa tämän paremmin. Vaikuttaa siltä, että matkustuskielto on ikään kuin lentoyhtiön viimeinen oljenkorsi. Tuntuu epäreilulta saada tällainen sanktio ilman, että olen itse päässyt keskustelemaan asiasta ja selventämään oman näkökulmani. Tuntuu, että tuomio on kovin yksipuolinen ja koko tapaus aivan kohtuuton, Peuravirta sanoo.

MTV Uutiset on nähnyt tapausta koskevat dokumentit, kuten matkustuskieltoa koskevan sähköpostiviestin.

Viestintäjohtaja Tallqvist ei kommentoi, kuinka paljon Finnairilla on mahdollisesti jaettu matkustusrajoituksia maskinkäytön epäkohtiin liittyen.

Viimeksi viime lauantaina MTV uutisoi matkustajasta, joka käyttäytyi häiritsevästi Kittilä–Helsinki-lennon aikana ja kieltäytyi muun muassa käyttämästä kasvomaskia.

– Valitettavasti aika ajoin on yksittäisiä matkustajia, jotka kieltäytyvät käyttämästä maskia. Suurin osa asiakkaistamme ymmärtää hyvin maskin käytön tarpeellisuuden, ovathan maskit olleet lennoillamme pakollisia jo toukokuusta lähtien. Olemme saaneet asiakkailtamme hyvää palautetta terveysturvallisuustoimistamme, Tallqvist sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja