Mainos

Mihin Suomen rahat riittävät? Kokoomukselta kovaa näpäyttelyä valtion budjetista: "Voit mainiosti tässä paljastaa, jos keinoja on"

12:39
Katso videolta koko väittely Suomen taloudesta aamun Huomenta Suomessa!

Valtionvarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut jatkuvat tänään. Ministeriön esitys tullee noudattelemaan varsin tarkasti hallitusohjelmaa, jonka talouspuolta oppositio on jälleen arvostellut.

Huomenta Suomessa vieraillut kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ryöpytti hallitusohjelman talouspuolta.

– Tässä on se suuri ongelma, että on määrä olla tasapainoinen julkistalous vuonna 2023, mutta se tasapainottumisen olisi määrä tapahtua vain työllisyyttä lisäämällä. Työllisyyden kasvu on loppunut jo tämän vuoden alussa, Vartiainen sanoi.

Vartiainen ei usko, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt pääsevät yhteisymmärrykseen uudistuksista, joilla työllisyys kasvaisi.

Pessimisti ei pety

Hallituksessa istuvan vihreiden kansanedustajan Mari Holopaisen mukaan "pessimisti ei pety". Holopaisen mukaan hallitus on vasta aloittanut työnsä, ja keinoja on käytössä monia.

– Osaamista lisätään, julkisen talouden kestävyyttä parannetaan, ja tehdään erilaisia työvoimapoliittisia toimia.

– Toisin kuin edellinen hallitus, nyt ei olla tekemässä koulutusleikkauksia, vaan panostamassa koulutukseen. Esimerkiksi oppivelvollisuusiän pidentäminen vaikuttaa yhteen kaikin heikoiten työllistyvistä ihmisryhmistä, Holopainen sanoi.

"Voit tässä paljastaa, jos sellaisia on"

Kokoomuksen Vartiaisen mukaan toisen asteen maksuttomuudelle voi olla hyviä perusteluja, mutta hänen mukaansa mikään tällä sektorilla tehtävä asia ei ehdi vaikuttaa vuoteen 2023 mennessä.

Vihreiden Holopainen sanoo, ettei näe tulevaisuutta yhtä synkkänä. Hänen mukaansa on tärkeää tehdä pitkälle ulottuvaa työtä myös seuraaville hallituksille. Holopainen uskoo keinovalikoimaa löytyvän nopeisiinkin vaikutuksiin.

– Sehän on hyvä uutinen jos keinovalikoimassa on tällaisia toimenpiteitä, koska hallitusohjelmassa niitä ei ole ollut, eikä sellaisista ole kerrottu. Voit mainiosti tässä paljastaa, Mari, jos sellaisia on, Vartiainen näpäytti.

Valtiovarainministeriö käy talousarvioita läpi tänään sekä neuvottelee myöhemmin tässä kuussa muiden ministeriöiden kanssa. Hallituksen varsinainen budjettiriihi on syyskuun puolivälissä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja