Mihail Gorbatshovin kuolema kerää reaktioita maailman johtajilta – kylmän sodan päättäjä, rautaesiripun kaataja, "muuttanut historian suuntaa"

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov on kuollut 1:56
Uutissähke Gorbatshovin kuolemasta

Britannian tuleva ex-pääministeri Boris Johnson kuittaa tviitissään Venäjän nykyjohdon suuntaan ja kertoo ihailleensa Gorbatshovin rohkeutta ja integriteettiä.

Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatshovin kuolema on alkanut kerätä osanottoja maailman johtajilta. Venäläiset uutistoimistot kertoivat myöhään tiistaina moskovalaisen sairaalan ilmoittaneen, että Gorbatshov kuoli illalla vakavan ja pitkäaikaisen sairauden seurauksena.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kuvailee lausunnossaan Gorbatshovia ainutlaatuiseksi valtiomieheksi ja sanoo tämän "muuttaneen historian suuntaa". Hänen mukaansa Gorbatshov teki enemmän kuin kukaan muu saadakseen kylmän sodan päättymään rauhanomaisesti.

–  Maailma on menettänyt merkittävän globaalin johtajan, sitoutuneen monenkeskisyyden kannattajan ja väsymättömän rauhan puolestapuhujan, lausunnossa lukee.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kutsuu Gorbatshovia Twitterissä luotetuksi ja kunnioitetuksi johtajaksi, jolla oli keskeinen rooli kylmän sodan päättämisessä ja rautaesiripun kaatamisessa. Von der Leyenin mukaan tämä avasi reitin vapaalle Euroopalle, eikä Gorbatshovin perintö unohdu.

Venäjän hallinnon tiedottaja Dmitri Peskov kertoo presidentti Vladimir Putinin ottavan osaa Gorbatshovin kuoleman johdosta ja lähettäneen surunvalittelut tämän perheelle ja ystäville.

Ensimmäinen yli 90-vuotiaaksi elänyt venäläisjohtaja

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden muistelee Valkoisen talon sivulla julkaistussa lausunnossaan, kuinka hän senaattorina ulkoasiainkomiteassa seurasi Gorbatshovin toteuttavan visioitaan.

–  Hän uskoi glasnostiin ja perestroikaan – avoimuuteen ja uudistuksiin – eikä vain pelkkinä iskulauseina, vaan reittinä eteenpäin Neuvostoliiton kansalle monien eristäytyneisyyden ja puutteen vuosien jälkeen, lausunnossa lukee.

Bidenin mukaan Gorbatshovilla oli mielikuvitusta nähdä, että erilainen tulevaisuus oli mahdollinen, sekä rohkeutta vaarantaa koko poliittinen uransa sen saavuttamiseksi.

–  Lopputuloksena oli turvallisempi maailma ja enemmän vapautta miljoonille ihmisille.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsuu Gorbatshovia tviitissään "rauhan mieheksi", jonka valinnat avasivat venäläisille reitin vapauteen. Kuten Guterres, myös Macron sanoo Gorbatshovin sitoutuneisuuden rauhaan Euroopassa muuttaneen yhteistä historiaamme.

Britannian pääministerinä vielä hetken aikaa toimiva Boris Johnson kertoo Twitterissä olevansa pahoillaan suru-uutisesta. Hän sanoo aina ihailleensa "sitä rohkeutta ja integriteettiä, jota hän (Gorbatshov) osoitti tuodessaan kylmän sodan rauhanomaiseen päätökseen".

Johnson kuittaa viestissään myös Venäjän nykyjohdolle sanoessaan, että Gorbatshovin väsymätön sitoutuneisuus neuvostoyhteiskunnan avaamiseen on meille kaikille esimerkkinä nyt, kun Putin toimii Ukrainassa aggressiivisesti.

Gorbatshov oli ensimmäinen venäläinen johtaja, joka eli yli 90-vuotiaaksi. 90-vuotispäivänään hän sai onnitteluja ympäri maailman, muun muassa Yhdysvaltain Bidenilta ja Saksan entiseltä liittokanslerilta Angela Merkeliltä.

George Bush ja Mihail Gorbatshov Helsingin huippukouksessa 1990 2:27
George Bush ja Mihail Gorbatshov Helsingin huippukouksessa 1990

Lue myös:

    Uusimmat