Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatshovin mukaan Yhdysvalloista on tullut "röyhkeä ja itsevarma"

"Takaatteko, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan?"Kysymys sai Putinin tolaltaan:"Venäjä on jo petetty viidesti, teidän on annettava takuut meille" 8:02
Näin Putin reagoi hänelle esitettyyn kysymykseen siitä, voiko Venäjä taata, ettei se hyökkää Ukrainaan. Hän puolestaan vaatii takuita länsimailta Venäjälle.

Entisen Neuvostoliiton päämiehen Mihail Gorbatshovin mukaan Yhdysvalloista on tullut "röyhkeä ja itsevarma" Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Gorbatshovin mukaan länsi ja etenkin Yhdysvallat olivat "voitonriemuisia" Neuvostoliiton kaatumisesta vuonna 1991.

–  Heistä tuli röyhkeitä ja itsevarmoja. He julistivat voittaneensa kylmän sodan, Gorbatshov sanoi haastattelussa.

Hänen mukaansa Neuvostoliitto ja Yhdysvallat päättivät yhdessä ydinasevarustelun ja vastakkainasettelun. Hänen mukaansa "voittajat" päättivät kuitenkin rakentaa "uuden imperiumin", millä hän viittasi sotilasliitto Naton laajentumiseen Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen.

Sotilasliitto Naton laajeneminen on hänen mukaansa tehnyt lännen ja Venäjän tasavertaisista suhteista mahdottomia. Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi aiemmin tässä kuussa haluavansa takeita siitä, ettei Nato laajenisi enempää.

Gorbatshov piti tervetulleina tulevia Venäjän ja Yhdysvaltojen välisiä keskusteluja, joiden hän toivoi olevan tuloksellisia.

Gorbatshovia haastatteli perjantaina Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti. Maaliskuussa 90 vuotta täyttänyt Gorbatshov oli Neuvostoliiton viimeinen valtionpäämies. Hänen erostaan tulee joulupäivänä kuluneeksi tasan 30 vuotta.

Presidentti Putin on kutsunut Neuvostoliiton hajoamista "1900-luvun suurimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi".

Video: Putinin maratoninfo päättyi – ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija ruotii puheen sisältöä.

Putinin maratoninfo päättyi – ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija ruotii puheen sisältöä 8:39


 

Lue myös:

    Uusimmat