Mies väitti vaimonsa odottavan lasta, jota "kumpikaan ei halua" – ei vakuuttanut kaikkia perusteluillaan: "Vaimon pitäisi juosta pakoon tätä miestä"

Etkö uskalla avata suutasi töissä? Katso tämä 0:53
Röyhkeyskoulu-kirjan kirjoittaja Jenni Janakka neuvoo, miten nainen saa lisää rohkeutta kertoa mielipiteitään

Kysymyspalstalla eräs aviomies kertoi olevansa vaimonsa kanssa "murtunut" uuden raskauden vuoksi. 

Lori Gottlieb vastaa joka viikko lukijoiden kysymyksiin The Atlantic -sivustolla. Maaliskuussa 2019 apua haki tuleva isä, joka koki olevansa pinteessä kipeän ongelmansa kanssa.

Ongelmat alkoivat, kun mies vaimoineen sai tietää odottavansa lasta. Uutinen ei ollut iloinen.

– Tämä on musertava tieto meille kummallekin. Meillä on noin puolentoista vuoden ikäinen tytär ja suunnittelimme, että hankimme vain yhden lapsen, anonyymi isä kertoo.

Mies kertoo halunneensa vasektomian, mutta vaimon vastustaneen ideaa. Myöhemmin parin käyttämä ehkäisy oli pettänyt.

"Sanoin, että avioliittomme tulee olemaan ohi"

– Kuultuani (raskaus)uutisen olen ollut vaimolleni rehellinen tunteideni suhteen. Muistutin hänelle, ettei meillä ole varaa toiseen lapseen ja voimme sanoa hyvästit yhteisille urahaaveillemme, jos saamme toisen vauvan. Hän on samaa mieltä kanssani, mies sanoo.

– Sanoin, että avioliittomme tulee olemaan ohi siinä mielessä, että meistä tulee vain yhteishuoltajia rakastavaisten sijaan, koska tulen kantamaan hänelle kaunaa, ja vauva muistuttaa aina urauhrauksistani ja velkaantumisestamme.

Antaa vaimonsa päättää vauvan kohtalon

Mies kertoo antaneensa vaimolleen päätösvallan vauvan suhteen. Hän myöntää, että vaimon on vaikeaa tehdä aborttipäätöstä, ja hän saattaa katua sitä myöhemmin.

– En usko, että jakaisin omia katumuksenaiheitani hänelle, mutta jos hän päättää jatkaa raskautta, todennäköisesti joudun elämänmittaisen masennuksen tilaan ja koen olevani jumissa onnettomassa liitossa.

Kanadalaismies kokee, että tilanteen kaikki vaihtoehdot ovat huonoja, ja pyytääkin Gottliebiltä apua.

Katuuko vaimo edes raskautta?

Gottlieb myöntää, että tilanne on vaikea. Hän haluaa kuitenkin alkaa purkaa sitä parin suhteesta, ei raskaudesta käsin.

– Olet kertonut melko selvästi, mikset halua toista lasta, mutta en ole varma, onko vaimosi jakanut omia tunteitaan yhtä yksityiskohtaisesti, Gottlieb sanoo.

Gottliebin mukaan mies on "muistuttanut" vaimoa lapsen saamisen haitoista, vaikka yleensä lapsettomuuteen päätynyttä ei tarvitse erityisesti "muistuttaa" valinnastaan.

– Älyllisesti hän on "samaa mieltä" kanssasi niistä rajoitteista, joita toinen lapsi asettaisi taloudellenne ja vapaudellenne (uran suhteen tai muutenkin), mutta ihminen voi ajatella yhtä asiaa ("vauva on kallis ja vaatii uhrauksia") ja tuntea toisin ("...ja silti haluan vauvan"), Gottlieb kuvaa.

Vaimon vaikeaa kertoa todellisia tunteitaan

Gottlieb huomauttaa, että vaikka mies kokee uutiset "molemmille musertavina", kenties vaimo ei olekaan aivan yhtä murtunut tilanteesta.

– On myös mahdollista, että hän on murtunut aivan eri syystä kuin sitä. Toisin sanoen hän voi olla murtunut ei siksi, että kokee toisen lapsen saamisen samalla tavalla kuten sinä, vaan siksi, että olet tehnyt selväksi, että toisen lapsen saaminen saattaa sinut "elämänmittaiseen depressioon" ja saa sinut kantamaan hänelle kaunaa koko elämänne ajan, Gottlieb sanoo.

Hän huomauttaa, että vaimon voi olla vaikeaa kertoa todellisia tunteitaan, koska hän tietää kumppaninsa vastustavan niitä.

Kauna vaimoa kohtaan on suurin ongelma

Gottliebin mukaan kaunan kantaminen tuokin suhteeseen suurempia ongelmia kuin tuleva vauva. Vaimo ei ole esimerkiksi kertonut syytä sille, miksi vastusti vasektomiaa.

– Minulla on tunne, että te molemmat pelkäsitte käydä tuota keskustelua sen vuoksi, mitä se voisi paljastaa – että ehkä vaimosi ei ollut yhtä valmis sulkemaan pois toisen lapsen mahdollisuutta, muttei halunnut sanoa tätä, koska hän oli mahdottomassa tilanteessa.

Gottliebin mukaan mies saakin nyt tuntea moraalista ylemmyyttä, koska on pannut vaimonsa tekemään päätöksen lapsesta. Myöhemmin hän voi vedota tähän, jos perheessä on esimerkiksi rahaongelmia.

– Tiedätkö, mikä päättää avioliittosi enemmän kuin vauva? Tuplavelvoite, johon olet pannut vaimosi: "Se on sinun päätöksesi, kultaseni, mutta joko minä kannan kaunaa sinulle koko loppuelämiemme ajan, tai sitten sinä kannat kaunaa minulle koko loppuelämiemme ajan".

"Kuulostaa siltä, että nainen tarvitsee avioeron"

Gottlieb suosittaa parille avointa ja rehellistä keskustelua, mieluiten terapeutin johdolla. Sosiaalisessa mediassa miehelle ei heru sympatiaa, sillä moni on raskaana olevan naisen puolella.

– Hänen pitäisi juosta pakoon tätä miestä mahdollisimman nopeasti. Hän kuulostaa kammottavalta, J.M. Johnson sanoo Facebookissa.

– Kuulostaa siltä, että nainen tarvitsee avioeron, Gail Alice kirjoittaa.

– En ole koskaan nähnyt miestä, joka tarvitsisi epätoivoisemmin pakkovasektomiaa, Julie Davis Hine heittää.

Lue myös:

    Uusimmat