Mies tankkasi liikaa yhtä vitamiinia – menetti kävelykykynsä

Muistathan D-vitamiinin? 5:43
Syksyn saapuessa on tärkeää pitää huolta riittävästä D-vitamiinin saannista – videolla asiantuntija selittää, miksi.

Alison Taylor kertoo Australian yleisradioyhtiö ABC:lle, että hänen iäkäs isänsä menetti kävelykykynsä B6-vitamiinin liikasaannin vuoksi. Mies sai B6-vitamiinia sekä ruoasta että ravintolisistä.

Vitamiinilisän turha käyttö johti 86-vuotiaan miehen vammautumiseen Australiassa. Tytär Alison Taylor kertoo isänsä surullisesta kohtalosta ABC:lle.

Mies oli aloittanut B-vitamiinilisän käytön lääkärin neuvosta neljä vuotta sitten, kun verikoe oli paljastanut potilaan kärsivän B-vitamiinin puutteesta. Ravintolisä sisälsi 50 milligrammaa B6-vitamiinia, sama määrä löytyi miehen käyttämästä monivitamiinilisästä. Lisäksi hän söi B6-vitamiinia sisältävää magnesiumvalmistetta.

Tavallisesti ihmiset saavat riittävän määrän B6-vitamiinia monipuolisesta ravinnosta, sillä monet perustarvikkeet – esimerkiksi täysjyvävilja, maitovalmisteet ja liha – sitä sisältävät. Joihinkin ruokiin on myös lisätty B6-vitamiinia.

– Isäni käytti päivittäin kaksia eri aamiaismuroja, joihin oli lisätty B6-vitamiinia, Alison kertoo ABC:lle.

Turvallisena B6-vitamiinin päivittäisen saannin ylärajana pidetään 25 milligrammaa. Alisonin mukaan hänen isänsä oli tietämättään syönyt 70 kertaa suositeltua suuremman annoksen.

B6-vitamiinin liikasaanti voi aiheuttaa neurologisia ongelmia

B6-vitamiini on ihmiselle välttämätön vitamiini, joka vaikuttaa muun muassa keskushermoston toimintaan, aineenvaihduntaan sekä lihaksiin.

Puutosoireet liittyvät usein hermoston ja aivojen toimintaan. Myös B6-vitamiinin liikasaanti voi aiheuttaa harvinaisissa tapauksissa neurologisia häiriöitä. Amerikkalaisen Mount Sinain sairaalan mukaan yli 200 milligramman päivittäiset annokset voivat aiheuttaa esimerkiksi tunnon häviämistä jaloista ja tasapaino-ongelmia.

Australialaismiehen tapauksessa liikasaannin oireet ilmenivät juuri alaraajoissa. Viime vuonna Alison huomasi aiemmin aktiivisen ja itsenäisen isänsä jalkojen voimien olevan heikkenemässä. Lopulta mies menetti kykynsä kävellä ja joutui sairaalaan.

Neurologit selvittivät syytä oireille, kunnes testit lopulta paljastivat potilaan B6-tasojen olevan koholla. Syyllisen löydyttyä miestä alettiin kuntouttaa fysioterapialla. Tytär toivoo isänsä liikuntakyvyn palautuvan nyt, kun hänen B6-vitamiinitasonsa ovat palanneen normaalille tasolle.

– Ei tule kyseeseenkään, että hän kävelisi yhtä itsenäisesti kuin aiemmin, mutta mahdollisesti hänen ei ainakaan tarvitse olla pyörätuolissa, Taylor sanoo.

Mount Sinain mukaan korkeiden B6-vitamiiniannosten lopettaminen voi johtaa neurologisten oireiden täydelliseen paranemiseen puolessa vuodessa.

Älä aloita ravintolisän käyttöä omin päin

Sekä B6-vitamiinin puutos että liikasaanti on harvinaista.

Terveystalon mukaan puutostila johtuu yleensä yksipuolisesta ruokavaliosta, kuten tiukasta vegaaniruokavaliosta. Myös keliakia, pitkään jatkunut runsas alkoholinkäyttö, tupakointi, raskaus ja imettäminen sekä tietyt lääkitykset voivat olla puutostilan taustalla.

Ravinnosta on vaikea saada liikaa vesiliukoista vitamiinia, sillä ylimääräiset B-vitamiinit huuhtoutuvat elimistöstä pois virtsan mukana. Usein yliannostuksen taustalla on ravintolisien liiallinen tai pitkäaikainen käyttö. Varoitusmerkkejä B6-vitamiinin ylenmääräisestä saannista ovat ihovauriot, vatsakivut, pahoinvointi, närästys ja ruokahalun väheneminen.

B6-vitamiinilisää ei tulisi ryhtyä käyttämään ilman lääkärin kanssa puhumista. Sama sääntö pätee lähes kaikkiin muihinkin ravintolisiin ja luontaistuotteisiin. Suomessa suurin osa ihmisistä pärjäisi syömällä talviaikaan D-vitamiinilisää, ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoi MTV Uutisten haastattelussa aiemmin.

Alla olevalla videolla ravitsemusterapeutti nimeää turhimmat ravintolisät ja mitä niiden käytöstä voi seurata.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
KATSO VIDEO: Leena Putkonen kertoi Uutisaamussa, mitkä ovat turhimpia ravintolisiä, joita ihmiset käyttävät.

Lue myös:

    Uusimmat