Viisi outoa oiretta, jotka voivat kieliä raudanpuutteesta

Löytyykö syy väsymykseen alhaisista ferritiinitasoista? Toimittaja testasi 1:50
KATSO VIDEO: Tästä raudanpuutetta mittaavassa ferritiinitestissä on kyse – oireeton toimittaja testasi ja hämmästyi.

Raudanpuute voi ilmoittaa itsestään myös väsymystä huonommin tunnetuilla tavoilla. Mikäli oireet alkavat häiritä elämää, kannattaa niiden syytä selvittää lääkärissä.

Maailmanlaajuisesti raudanpuute on yleinen ongelma, joka on noussut terveystietoisten parissa isoksi puheenaiheeksi viime vuosina. Trendi on saanut ihmiset kiinnostumaan raudan varastoproteiinista ferritiinistä, joka kertoo raudanpuutteesta jo ennen sen näkymistä hemoglobiinissa.

Monet asiantuntijat ovat tyynnytelleet rautatasoistaan huolestuneita ja varoittaneet ryhtymästä rautakuurille omin päin.

Länsimaissa raudanpuutteesta johtuvaa anemiaa esiintyy erityisesti teini-ikäisillä ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, joiden rautavarannot hupenevat kuukautisten ja raskauksien vuoksi. Kasvissyöjät ovat sekasyöjiä alttiimpia puutostilan kehittymiselle, sillä ravinnossa paras raudan lähde on liha. Myös kova kestävyysliikunta lisää raudantarvetta.

Lievä anemia ja raudanpuute kehittyy hitaasti, jolloin elimistöllä on aikaa sopeutua siihen eikä oireita välttämättä huomaa. Tyypillisiä raudanpuutteesta johtuvan anemian merkkejä ovat väsymys, kalpeus, hengästyminen sekä tiheä sydämen syke. Joskus elimistön kaikkien solujen tarvitseman kivennäisaineen puute voi kuitenkin aiheuttaa myös kummallisempia oireita.

Prevention listasi erikoisia merkkejä, jotka voivat kertoa raudanpuutteesta.

1. Hauraat kynnet

Raudanpuutteeseen voi liittyä kynsien haurastumista tai kuopalle menemistä eli niin sanottuja lusikkakynsiä. Jos kynsimuutoksille ei löydy ilmeistä syytä, kuten iskua tai öljypohjaisille liuottimille altistumista, voi selitys löytyä matalista rautatasoista.

2. Oudot mieliteot

Raudanpuute voi aiheuttaa halua syödä rautaa sisältäviä, mutta ravinnoksi kelpaamattomia asioita, kuten savea tai betonia. Ilmiöstä käytetään termiä pica-oire.

Pica-oireet ovat aneemisilla ja raskaana olevilla henkilöillä muita yleisempiä. Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että pica on merkittävä raudanpuutteen merkki, jota ei saisi koskaan sivuuttaa.

Yksi vakavasta raudanpuutteesta kärsiville ihmisille erityisen tyypillinen outo mieliteko näyttää olevan halu syödä jäätä. On teoretisoitu, että jään pureskelulla ihmiset pyrkivät hillitsemään puutostilan suun alueella aiheuttamia oireita.

3. Kuivat ja halkeilevat suupielet

Suupielten tulehdus eli angulaarikeiliitti on melko yleistä raudanpuutesta kärsivillä. Arviot oireen esiintyvyydestä aneemisilla henkilöillä ovat vaihtelevat – toisissa tutkimuksissa suupielten halkeamia on havaittu 14 prosentilla potilaista, toisissa jopa 35 prosentilla.

Angulaarikeiliitti ilmenee aluksi kirvelevinä ja punoittavia suupielinä, joihin alkaa vähitellen kehittyä karstaa, rupea sekä kipeitä halkeamia. Halkeilevat suupielet voivat tehdä syömisestä, hymyilystä ja jopa puhumisesta hankalaa.

Jos suupielitulehdus ei parane reilussa viikossa tai uusiutuu toistuvasti, kannattaa oireilun syytä selvittää lääkärissä tai hammaslääkärissä.

Katso videolta yleiset syyt sille, miksi suussa maistuu metalli tai veri. Juttu jatkuu videon alla.

Miksi suussa maistuu veri tai metalli? 0:36
KATSO VIDEO: Miksi suussa maistuu veri tai metalli?

4. Turvonnut kieli

Raudanpuutteeseen voi liittyä muitakin suun alueella tuntuvia oireita, kuten kipua kielessä tai niellessä. Kielessä saattaa ilmetä myös turvotusta, herkistymistä ja värimuutoksia, jotka johtuvat glossiitista eli kielen tulehduksesta.

Suun kipeytyminen voi tehdä pureskelusta, nielemisestä ja puhumisesta vaikeaa. Jos oireet alkavat haitata syömistä tai elämänlaatua, kannattaa asiaa selvittää lääkärissä.

5. Jatkuva tarve liikutella jalkoja

Levottomat jalat on yleinen oireyhtymä, jolle ominaisia ovat alaraajoissa tuntuvat epämiellyttävät tuntemukset, joita helpottaakseen ihmisen on liikuteltava jalkojaan.

Raudanpuutetta pidetään yhtenä keskeisenä syynä levottomille jaloille. Oireyhtymän uskotaan liittyvän hermoston dopamiinijärjestelmän toimintaan, johon rauta puolestaan voi vaikuttaa.

Mikäli levottomat jalat alkavat häiritä elämää, kannattaa asian tiimoilta hakeutua lääkäriin. Tutkimuksissa tulisi selvittää mahdollisen raudanpuutteen merkitys oireilun taustalla.

Mitkä ovat turhimmat ravintolisät? Alla olevalla videolla ravitsemusterapeutti vastaa kysymykseen ja kertoo, mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
KATSO VIDEO: Mitkä ovat turhimmat ravintolisät ja mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata? Katso Leena Putkosen vastaus.

Lue myös:

    Uusimmat