Mainos

Mies oli selin, kun kaveri hyväksikäytti 13-vuotiasta – hovioikeus hylkäsi syytteet avunannosta

1:15

Itä-Suomen hovioikeus kumosi parikymppisen miehen saaman tuomion avunannosta törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Oikeus myös kumosi hyväksikäyttäjän tuomion raiskauksesta. Käsitelty tapaus tapahtui Savonlinnassa viime vuoden syyskuussa.

Video: Lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia on vaadittu korotettavaksi.

Tapauksessa 13-vuotias tyttö oli ollut seurueessa juomassa alkoholia täysi-ikäisten miesten soluasunnossa. Jossain vaiheessa eräs miehistä oli lähentynyt vahvasti päihtyneen tytön kanssa niin, että nämä menivät samaan makuuhuoneeseen.

Miehen ystävä, joka oli aiemmin yrittänyt estää kaksikkoa päätymästä seksuaaliseen kanssakäymiseen, meni tytön ystävän pyynnöstä huoneeseen tietokoneelle, selin sänkyyn, jossa kaksikko istui. Hän oli kertomansa mukaan ajatellut, että hänen läsnäolonsa estää lähemmän kontaktin henkilöiden välillä. Ovi oli lukossa.

Jossain vaiheessa mies kertomansa mukaan kääntyi ja huomasi tytön ja miehen olevan yhdynnässä. Hän kertoi järkyttyneensä asiasta niin, ettei osannut toimia tilanteessa. Myöhemmin tyttö poistui asunnolta ja kertoi ystävälleen hysteerisenä joutuneensa raiskatuksi.

Miehen ystävä ei auttanut rikoksessa

Oikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että tytön kanssa yhdynnässä ollut 25-vuotias mies tiesi tytön iän. Hän oli siis syyllistynyt törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Sen sijaan tuomio raiskauksesta kumottiin, koska näyttö ei riittänyt osoittamaan, että tyttö olisi ollut päihtymyksen vuoksi sellaisessa avuttomassa tilassa, ettei olisi kyennyt muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan tai puolustamaan itseään. Todistajien kertomus puhui sen puolesta, että tyttö oli toimintakykyinen.

Miehen ystävää syytettiin avunannosta rikoksiin. Oikeus katsoi, että hän oli mennyt huoneeseen tarkoituksenaan ehkäistä hyväksikäyttö, ei edistääkseen sitä. Miehellä ei myöskään ollut lain tarkoittamaa erityistä oikeudellista velvollisuutta puuttua tapahtumiin sen jälkeen, kun havaitsi tapahtuman. Siksi avunantosyytteet hylättiin.

Kahden vuoden tuomio

Tyttöä hyväksikäyttäneen miehen tuomio oli raiskaussyytteen kaatumisen jälkeenkin 2 vuotta 2 kuukautta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja huumausaineen käyttörikoksesta. Sen lisäksi hänet määrättiin korvaamaan uhrille 7000 euroa kärsimyksestä.

Avunantosyytteistä vapautuneelle miehelle rangaistukseksi jäi 9 päiväsakkoa huumausaineen käyttörikoksesta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja