Parikymppinen raiskasi 13-vuotiaan, kaveri vieressä esti teon keskeyttämisen – oikeus ei pitänyt törkeänä

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi parikymppistä miestä tapauksesta, jossa 24-vuotias mies raiskasi 13-vuotiaan tytön yksityisasunnossa viime vuoden syyskuussa.

Mies oli yhdynnässä 13-vuotiaan tytön kanssa, jonka iän hän oikeuden mukaan tiesi. Mies itse kiisti tietäneensä työtön iän. Tyttö oli ollut ystäviensä kanssa viettämässä iltaa miesten kanssa, juoden alkoholia. Mies oli tavannut tytön tekopäivänä ensimmäistä kertaa ja tyttö oli vahvasti alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tyttö oli jossain vaiheessa mennyt miehen ja tämän toverin kanssa huoneeseen, vaikka tytön ystävä yritti tätä estää. Huoneeseen menon yhteydessä oli puhuttu eräiden todistajien mukaan jotain siitä, että tyttö saisi 50 euroa. Tekoa ennen oli jonkinlaista likistelyä.

Huomenta Suomessa on aiemmin käsitelty sitä, kuinka sana "törkeä" eroaa laki- ja arkikielessä.

Raiskaustuomio koettelee maallikon oikeustajua 10:42

Oikeus: Ei törkeä teko

Mies tuomittiin raiskauksesta, koska tyttö oli päihtymystilansa vuoksi kykenemätön puolustamaan itseään ja muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan asiassa. Tekoa ei uhrin iästä huolimatta katsottu törkeäksi, koska siinä ei osoitettu käytetyn väkivaltaa tai sen uhkaa. Vaikka huoneessa oli läsnä miehen toveri, hän ei katsellut tekoa vaan oli pääasiassa teossa selin.

– Pelkästään se, että asianomistaja on ollut varsin nuori ja [miehen] ja asianomistajan ikäero on ollut suuri, ei tee raiskauksesta törkeää, vaan seikat vaikuttavat törkeysarvosteluun seksuaalisen hyväksikäytön puolella, oikeus perusteli.

Suomen laissa ilmaistaan, että kun raiskauksen törkeyttä arvioidaan, pitää teon olla kokonaisuutena arvioiden törkeä, sen lisäksi että se täyttää yhden tai useamman törkeän tekomuodon kriteerin, kuten uhrin alaikäisyys.

Lukittua ovea ei avattu pyynnöstä huolimatta

Miehen toveri tuomittiin avunannosta, sillä hän oli ollut samassa huoneessa selin tapahtumaan, ja sulkemalla huoneen oven myös lukinnut sen. Tällöin tytön ystävä ei päässyt huoneeseen, vaikka oli huolissaan ja useita kertoja kysynyt oven takana uhrin tilanteesta, johon miehen toveri vastasi, ettei ollut mitään hätää.

Miehen toverin katsottiin myös voineen pitää todennäköisenä, että hänen toverinsa tarkoitus oli harrastaa seksiä tytön kanssa, sillä miehen toveri oli aiemmin käynyt riitaisan keskustelun miehen kanssa tämän aikeista harjoittaa tytön kanssa seksuaalista kanssakäymistä.

– [Miehen toveri oli] jättänyt siitä huolimatta avaamatta lukitsemansa oven, vaikka toteutuva rikos on ollut käsillä ja hän on voinut ennakoida edellä kuvatut [miehen] tavoitteet, oikeus katsoi.

Miehen toveri itse kertoi, että oli ollut tietokoneella, ja menneensä paniikkiin, kun oli kääntyessään huomannut miehen ja tytön olevan yhdynnässä. Hän myös kertoi miehen uhanneen, ”mitä vasikalle kävisi, jos kertoisi siitä, mitä illan aikana mahdollisesti tapahtuisi”.

Päätekijälle ehdotonta

Mies tuomittiin raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kannabiksen käyttöön liittyvästä huumausaineen käyttörikoksesta 2 vuoden 2 kuukauden vankeusrangaistukseen. Miehen toveri tuomittiin avunannosta raiskaukseen ja törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön sekä huumausaineen käyttörikoksesta 1 vuoden 2 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet määrättiin 30 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Miehet määrättiin lisäksi korvaamaan uhrille 5000 euroa traumaperäisen stressihäiriön aiheuttamasta tilapäisestä haitasta ja 7000 euroa kärsimyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat