Mainos

Mies havahtui Serenasta aloitettuaan keskustelun junassa – huomasi maksaneensa tietämättään muiden juhlintaa tuhansilla

1:35

Mies päätyi tahtomattaan rahoittamaan seurueen juhlintaa usean päivän ajan tuhansilla euroilla, kun nämä ottivat luvatta hänen tilitietonsa käyttöön. Teot tapahtuivat elokuussa 2013 Helsingin, Lahden ja Espoon alueella.

Tapaus saatiin käsiteltyä hovioikeudessa loppuun tänään, viisi vuotta itse tekojen jälkeen. Asiasta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Kaikki alkoi Helsingissä, kun mies ryhtyi rupattelemaan junassa romaniseurueen kanssa. Ilmeisesti seurueen kanssa päädyttiin juomaan alkoholia, sillä seuraavan kerran mies havahtui Serenassa, jossa paikalla oli laajahko romaniseurue, joka välittömästi antoi hänelle lisää alkoholia juotavaksi. Hän ei muistanut mitään tämän välisestä ajasta.

Tili tyhjennettiin ja nimissä hankittiin pikavippejä

Paljon oli jo tapahtunut, sillä miehen tililtä oli nostettu rahaa, jolla seurue kustansi juhlimista. Mies ei ollut tietoinen moisesta, eikä ollut tähän antanut lupaa.

Pankista nostettujen rahojen lisäksi miehen nimissä oli pyydetty useita lainoja ja pikavippejä, ja yritetty jopa saada asuntolaina. Teot onnistuivat, koska seurue oli ilmeisesti onnistunut urkkimaan miehen salasanan, minkä lisäksi tällä oli repussaan verkkopankkitunnukset, ja hänellä oli korttien tunnuslukuja kirjoitettuna ylös muistin helpottamiseksi.

Mieheltä oli otettu tämän puhelin, ja mies oli pysytellyt seurueessa toivoen saavansa sen takaisin. Lopulta hän oli kuitenkin päättänyt poistua seurueesta ilman puhelintaan seurueen jo siirryttyä asuntoon Helsingin Pikku Huopalahteen.

Juhlijat veivät reilusti yli 10 000 euroa

Miehen tiliä ja luottotietoja käytettiin noin neljän päivän ajan, ja rahaa oli saatu reilusti yli 10 000 euron verran. Puhelin oli seurueen hallussa pidempään, viikon ajan.

– Vastaajat ovat käräjäoikeuden tuomiosta ilmenevin tavoin ottaneet [miehen] pankkikortit tämän ollessa päihtynyt, saaneet haltuunsa [miehen] pankkikorttien tunnusluvut, nostaneet rahaa hänen tililtään ja tehneet hänen nimissään pikavippihakemuksia, hovioikeus katsoi.

Oikeus: Miestä käytettiin kokonaisvaltaisesti hyväksi

Asian käsittely on kestänyt viranomaisissa rikosilmoituksen tekemisestä noin viisi vuotta, mukaan lukien asian käsittely hovioikeudessa. Venymiseen osaltaan liittyi se, etteivät syytetyt ja todistajat tulleet paikalle oikeuteen sovitusti.

Seurue sai lopulta käräjäoikeudessa tuomiot varkaudesta, neljästä maksuvälinepetoksesta, kuudesta petoksesta ja kahdesta petoksen yrityksestä. Rangaistukset vaihtelivat 1 vuodesta 1 kuukaudesta aina 1 vuoteen 5 kuukauteen. Yhden tuomio oli ehdollinen. Hovioikeus ei muuttanut tuomioita.

– Rangaistusta harkittaessa hovioikeus on lisäksi ottanut huomioon, että tekoja on pidettävä varsin paheksuttavina, koska ne on toteutettu järjestelmällisesti ja [miestä] on käytetty noin viikon ajan kokonaisvaltaisesti hyväksi ottamalla häneltä ensin pankkikortit ja tyhjentämällä hänen pankkitilinsä sekä tämän jälkeen vielä nostamalla hänen nimissään lainoja.

Juttua päivitetty 13.9.2018 kello 20.47: Mainittu, että Helsingin Sanomat uutisoi tapauksesta aiemmin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.