Mieli maassa muuton jälkeen? Näin kehosi ja mielesi reagoi koti-ikävään

1:10

Koti-ikävä voi laukaista "taistele tai pakene" -reaktion. Aika, kiintymyssuhteiden luominen ja psyykkinen tsemppaus auttavat pääsemään yli yleisestä koti-ikävästä.

Videolla esitellään yksi lääke yksinäisyyteen – koirakävelyt!

Uusi opiskelu- tai työpaikka voi tarkoittaa muuttoa uudelle paikkakunnalle. Yleinen tapa reagoida tilanteeseen on koti-ikävä – mutta mistä syvä kaipuu kumpuaa? Huffington Post kysyi kolmelta psykologilta.

Tutun vaihtuminen tuntemattomaan hämmentää

Psykologian professori Joshua Klapow kertoo, että koti-ikävässä on kyse kiintymyksestä. Tunne kumpuaa sekä henkisestä että fyysisestä epämukavuustilasta.

– Kaipaamme jotain, jonka ajattelemme olevan tuttua, ennustettavaa, yhdenmukaista ja vakaata, Klapow sanoo.

Koti-ikävään ei siis välttämättä liity se, että entinen olisi jotenkin nykyistä parempaa. Koti-ikävä on tottumiskysymys.

– Se on yhden maailman vaihtumista toiseen. Havainnollistan asiaa usein vertaamalla koti-ikävää uima-altaaseen pulahtamiseen. Se ei tunnu hyvältä aluksi, ja jos lähdemme saman tien altaasta, ihmettelemme, kuka edes pitää uimisesta. Jos kuitenkin pysyy uima-altaassa, ihminen mukautuu tilaan ja se alkaa tuntua hyvältä, luonnehtii psykologi Tamar Chansky.

Koti-ikävä laukaisee taistele tai pakene -reaktion

Koti-ikävä saattaa laukaista kehossa taistele tai pakene -reaktion.

Se aiheuttaa vatsassa tuntuvaa epämukavuutta, hermostuneisuutta, ahdistusta, stressiä ja jännitystä. Keho tavallaan viestii, että jotain on vialla, mikä ruokkii lisää negatiivisia tunteita.

Klapowin mukaan fyysisten tunteiden tausta on evolutiivinen.

– Sen tarkoitus on suojata meitä tuntemattomilta vaaroilta. Kun ajattelemme kotiamme, ajattelemme, ettei tuntematon ja mahdollisesti vaarallinen asia tapahdu ainakaan siellä. Siksi haluamme kääntyä takaisin, Klapow sanoo.

Nostalgia pahentaa asiaa

Takaisin kääntyessämme koti-ikävästä kärsivä toivoo helpotusta myös kokemiinsa surun, kaipauksen ja yksinäisyyden tunteisiin. Ne liittyvät erityisesti ihmisiin, jotka kotipuoleen ovat jääneet.

Ikävien tunteiden purkaminen esimerkiksi kotona asuvalle läheiselle soittaminen ja hänelle koti-ikävästä kertominen voivat aiheuttaa ikävän noidankehän. Syy tähän on, että kertoessamme koti-ikävästä kotona asuville, he murehtivat ääneen poismuuttaneen puolesta. Se puolestaan aiheuttaa lisää ikäviä tunteita jo ennestään koti-ikävästä kärsineelle.

Klapow huomauttaa, että kotiin ikävöidessään ihmisillä on tapana maalata ruusuisia kuvia menetetystä ympäristöstä. Nostalgia voi jopa pahentaa koti-ikävää, josta luuli jo päässeensä yli.

Tavallinen koti-ikävä voi liittyä muihin mielen ongelmiin

Vaikka koti-ikävä on tavallinen ja yleinen tunne, voi se liittyä myös hankalimpiin tunteisiin ja kokemuksiin.

– Koti-ikävä on yhdistetty masennukseen, ahdistukseen ja joskus myös hankaluuteen mukautua uusiin ympäristöihin. Koti-ikävä liittyy unettomuuteen, ruokahalun muutoksiin ja keskittymisvaikeuksiin. Se on hyvin ikävä tila, listaa psykiatrian professori Ricks Warren.

Muutos tuntuu pahalta vain hetkisen

Kaikki Huffington Postin haastattelemat asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että koti-ikävään parhaiten auttaa tilanteen normalisointi. Ihmisen tulee muistaa, että kyseessä on elämänmuutos, joka tuntuu pahalta vain hetkellisesti.

Hetkellisyyden tiedostaminen antaa keholle viestin, ettei hätää ole.

Parhaiten koti-ikävään auttaa lisäksi uusien kiintymyspisteiden luominen uudessa kaupungissa. Näin se alkaa tuntua vähitellen kodilta.

Koti-ikävä iskee tavallisesti aamuisin ja iltaisin, jolloin aikaa ajatella on runsaasti. Kyseisiin vuorokaudenaikoihin onkin järkevä keksiä aktiviteetteja, jotta mieli ei harhaudu hakoteille.

Koti-ikävästä voi myös puhua – kunhan ei edellä mainituille kotona asuville läheisille. Esimerkiksi opiskelu- tai työpaikalta löytyvällä toverilla voi olla kannustava sananen sanottavanaan koti-ikävästä kärsivälle: se menee ohi.

Lähde: Huffington Post 

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja