Mainos

Miehille puolisoita Thaimaasta – naisille Turkista

Suomalaisten ja ulkomaalaisten solmimissa avioliitoissa eronneisuusluku on kolme kertaa suurempi kuin liitoissa, joissa molemmat ovat syntyperältään suomalaisia.

Viime vuonna suomalaiset solmivat ulkomaalaisten kanssa 3636 avioliittoa. Suomalaismiesten osuus näistä oli 2006 avioliittoa ja naisten 1630.

Siirtolaisinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä kertoo, että suomalaiset miehet löytävät vaimonsa usein Thaimaasta (490 avioliittoa), Venäjältä (414), Kiinasta (113) ja Virosta (109). Naiset avioituvat eniten turkkilaisten (129), brittien (123), yhdysvaltalaisten (102) ja ruotsalaisten (93) kanssa.

– Suomalaisten miesten ja kiinalaisten naisten väliset avioliitot ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti. Tämä johtuu pitkälti siitä, että suomalaisia firmoja toimii paljon Kiinassa ja sieltä työn kautta on löytynyt puolisokin, sanoo Heikkilä.

Sukupuoli lisää monikulttuuristen liittojen erojen todennäköisyyttä. Jos nainen on suomalainen ja mies ulkomaalainen, suhde päättyy tilastojen mukaan hieman herkemmin eroon kuin suhde, jossa mies on suomalainen ja nainen ulkomaalainen. Eroon suomalaismiesten solmimista liitoista päätyi 861 ja naisten 893.

– Ulkomaalaisten miesten ja suomalaisten naisten avioliittojen kariutumista voivat selittää kulttuurierot, jotka liittyvät esimerkiksi arvoihin, kuten sukupuolten tasa-arvoon. Eron voi ylipäätään ajatella olevan sitä todennäköisempi, mitä etäisempi puolison kulttuuri on, Heikkilä listaa.

Tutustuminen jää pintapuoliseksi

Monikulttuurisia avioliittoja solmitaan nopeammin kuin kantasuomalaisten liittoja. Tutustumisaika jää usein lyhyeksi, kun naimisiin mennään oleskeluluvan saamisen nopeuttamiseksi. Parisuhdetta vaikeuttavat myös ympäristön paineet, ennakkoluulot ja asenteet.

– Jos muualta tullut puoliso ei löydä uudesta kotimaastaan omaa ystäväpiiriä, työtä tai opi Suomea, on ennuste avioliitonkin suhteen huonompi. Integroituminen yhteiskuntaan vaikuttaa positiivisesti yleensä avioliittoonkin.

Ulkomaalaisten ja suomalaisten solmimien avioliittojen määrä kasvaa vuosittain noin kolmella tuhannella uudella avioparilla.

Lisääntynyt ulkomaanmatkailu sekä Suomeen että Suomesta ulkomaille on Heikkilän mukaan yksi selitys ilmiöön, samoin kuin lisääntynyt opiskelu ja työskentely muissa maissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.