Mainos

MH17-turman tutkintaraportti julki ehkä ensi viikolla

Malesialaisen MH17-matkustajakoneen maahansyöksystä Ukrainassa on kulunut jo lähes puolitoista kuukautta, mutta onnettomuutta tutkiva kansainvälinen tutkimusryhmä ei ole edelleenkään julkaissut tapauksesta edes alustavaa tutkimusraporttia.

Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n säännösten mukaan alustava tutkimusraportti pitäisi julkaista 30 päivän sisällä turmasta. Todennäköisesti tutkinnan johtovastuun siirto Ukrainalta Hollannille on aiheuttanut viivettä raportin valmistumiseen.

Eri lähteiden mukaan kansainvälisen tutkimusryhmän turmaraportti tulisi julki syyskuun ensimmäisellä viikolla. Alustavassa raportissa ei oteta kantaa siihen, kuka on vastuussa turmasta. Tarkoituksena on selvittää, mikä johti matkustajakoneen tuhoon.

Hollannin johtamaan tutkimustyhmään kuuluu yhteensä 25 asiantuntijaa Ukrainasta, Venäjältä, Saksasta, Britanniasta, Australiasta, Malesiasta ja Yhdysvalloista.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi viikko sitten, että tutkimusryhmällä on jo tarpeeksi aineistoa alustavan raportin julkistamista varten.

– Käytössämme ovat lentokoneen mustien laatikoiden tiedot, satelliittikuvat, lennonjohdolta saatu informaatio ja valokuvia, joita turmapaikalta otettiin heti koneen maahansyöksyn jälkeen, kertoi Hollannin turvallisuusviraston edustaja Wim van der Wegen.

Yleensä lentoturmatutkijat tekevät työtään turmapaikalla, mutta Ukrainan huonon turvallisuustilanteen vuoksi kansainvälinen ryhmä ei ole vielä päässyt paikalle.

Suomen Onnettomuustutkintakeskusta vastaan hollantilaisvirasto Dutch Safety Board vakuuttaa verkkosivuillaan, että turmatutkintaa on voitu tehdä perusteellisesti siitäkin huolimatta, ettei onnettomuuspaikalle ole ollut pääsyä.

Lopullisen raportin turmasta odotetaan valmistuvan vuoden kuluessa. Hollannin syyttäjävirastosta on kuitenkin varoiteltu, että aikaa voi kulua enemmänkin.

Kun pommin pudottama matkustajakone putosi Lockerbien kylään Skotlannissa vuonna 1988, kesti tutkinta peräti kolme vuotta. Ensimmäinen oikeuskäsittely tapauksesta alkoi vasta yhdeksän vuotta tragedian jälkeen.

– On syytä lisäksi muistaa, että Lockerbie tapahtui rauhallisella alueella. MH17-turman tutkinta on huomattavasti monimutkaisempaa, kertoi BBC:lle syyttäjä Wim de Bruin Hollannin syyttäjävirastosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.