Mainos

Metsähallituksen pääjohtaja hillitsisi metsiensuojeluintoa

Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Takala haluaa hillitä valtion eteläsuomalaisiin metsiin kohdistamaa suojeluintoa. Valtion maiden suojelunarvoisista metsistä valtaosa on hänen mukaansa suojeltu luonnonsuojelualueina tai sitten suojeluarvot otetaan huomioon Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelussa, alue-ekologisissa suunnitelmissa ja leimikoiden rajauksissa. Takala otti ajankohtaiseen metsien lisäsuojeluun kantaa Pirkanmaan metsäkeskuksen 70-vuotisjuhlaretkeilyllä Juupajoen Hyytiälässä.

Mänty metsässä


Hänen mukaansa on kuulunut ääniä, joiden mukaan Etelä-Suomen metsien lisäsuojelutarpeet hoidettaisiin pelkästään valtion metsissä. -On jopa esitetty kaikkien Etelä-Suomessa sijaitsevien valtion maiden suojelemista. Jos näin menetellään, niin luonnonsuojelu annetaan maanmittareiden eikä luonnonsuojelun asiantuntijoiden käsiin, Takala sanoo.

Takalan mukaan Etelä-Suomen metsien suojelun täydentäminen on tarpeellista, mutta niin, että suojelu kohdistuu luontoarvoiltaan parhaisiin kohteisiin. Summittaisia hehtaaritavoitteita ei saa päästää määräävään asemaan, hän korosti. Metsähallituksen talousmetsät kattavat noin seitsemän prosenttia Etelä-Suomen metsämaasta, ja ne ovat Takalan mukaan keskimääräistä karumpia maapohjia kuten kuivahkoja mäntykankaita ja ojitettuja soita.

Takala kehotti erityiseen perusteellisuuteen suojelutarpeen ja keinovalikoiman selvittämisessä. Etelä-Suomen metsien suojelutarpeita pohditaan kansallisen metsäohjelman ehdottamassa työryhmässä. Talousmetsien suojeluarvoa voidaan Takalan mukaan vielä lisätä, samoin ennallistaminen ja muut aktiiviset suojelutoimet kuuluvat valikoimaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.