Mainos

Metran tulos koheni

Monialakonserni Metran tammi-huhtikuun tulos koheni selvästi vuoden takaisesta. Konsernin murheenkryyni, pitkään tappiota tehnyt Wärtsilä NSD ylsi jo lähes nollatulokseen, kun vuotta aiemmin tappiota kertyi 35 miljoonaa euroa.

Raskaita dieselmoottoreita valmistavan Wärtsilä NSD:n tulos on parantunut lähinnä nykyisen kustannussäästöohjelman ansiosta. Toimitusjohtaja Ole Johansson totesi, että yhtiössä mennään hyvää vauhtia parempaan kaikissa niissä asioissa, jotka ovat omassa kontrollissa.

-Markkinoille emme voi mitään, ja paljon riippuu Aasian kehityksestä. Itse olisin sen suhteen optimistinen, mutta aika näyttää, Johansson sanoi. Wärtsilä NSD on kärsinyt pahoja takaiskuja talouskriisin runtelemassa Kaakkois-Aasiassa. Nyt alueella on jo näkyvissä elpymisen merkkejä: ainakin tarjouspyyntöjen määrä on Johanssonin mukaan selvässä kasvussa.

Wärtsilä NSD:n tilauskertymä on ollut viime vuotta hitaampi. Tilauskanta oli huhtikuun lopussa 1,2 miljardia euroa, kun se vuotta aiemmin oli 1,5 miljardia euroa. Konsernijohtaja Georg Ehrnrooth selittää ilmiötä sillä, että yhtiö on alkuvuoden aikana toimittanut tilauksia kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Perinteisesti dieselmoottorien tilaukset ovat painottuneet loppuvuoteen, mutta tavoitteena on jakaa niitä tasaisemmin.

Tämä näkyy myös Wärtsilä NSD:n alkuvuoden liikevaihdossa, joka kasvoi vuoden takaisesta 33 prosenttia 616 miljoonaan euroon. Liikevoitto jäi 0,2 miljoonaa euroa miinukselle. Koko vuoden aikana Wärtsilä NSD:n toiminnallisen tuloksen arvioidaan paranevan, mutta jäävän edelleen epätyydyttäväksi. Vuonna 1998 NSD:n liiketappio oli 108 miljoonaa markkaa.

Yhtiön pörssilistausta ei Ehrnroothin mukaan tällä hetkellä suunnitella, vaan keskeinen tavoite on palauttaa se ensin hyvälle kannattavuustasolle.

Sanitecin listaus etenee

Koko Metra-konsernin tulos rahoituserien jälkeen oli nyt 20,3 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten jäi 14,5 miljoonaa euroa tappiolle. Konsernin liikevaihto kasvoi 884,8 miljoonaan euroon vertailukauden 719,2 miljoonasta eurosta. Koko vuoden aikana sekä liikevaihdon että tuloksen ennakoidaan kasvavan viime vuodesta.

Wärtsilä NSD kerää 70 prosenttia koko Metra-konsernin liikevaihdosta. Konsernin toiseksi suurin osa, lähiviikkoina pörssiin listautuva kylpyhuonetuoteyhtiö Sanitec kasvatti liikevaihtoaan 184:stä 207 miljoonaan euroon. Kasvu johtui osin yritysostoista.

Sanitecin kannattavuus heikkeni hieman, mutta oli edelleen hyvällä tasolla. Yhtiön liikevaihto oli nyt 24 miljoonaa euroa eli noin 2 miljoonaa euroa vuoden takaista alempi. Koko vuoden aikana Sanitecin liikevaihdon arvioidaan kasvavan edellisvuosien vauhtia ja tuloksen pysyvän hyvänä.

Sanitec teki toukokuussa ostotarjouksen hollantilaisesta Sphinx Gustavsbergistä, joka kuuluu Euroopan johtaviin kylpyhuonetuotteiden valmistajiin. Toteutuessaan kauppa kasvattaa yhtiötä tuntuvasti, sillä Sphinxin liikevaihto on noin puolet nyky-Sanitecista. Kauppa vaatii EU:n viranomaisten luvan ja ratkennee elokuun aikana. Pörssilistaukseen liittyvän osakeannin myötä Metran omistus Sanitecista laskee alle 75 prosenttiin ja se on jatkossa tarkoitus pudottaa edelleen alle 50 prosenttiin.

Imatra Steelin liikevaihto kutistui 14 prosenttia 62 miljoonaan euroon lähinnä teräsmarkkinoiden tiukan tilanteen vuoksi. Liikevoitto putosi 9:stä 5 miljoonaan euroon.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.