MTV Lempäälän trombituhojen keskellä: Katto irtosi ja trampoliineja lensi satojen metrien päähän järveen, yksi jysähti suoraan Jarin kotiovelle – "Ovatko kaikki lapset tallella?"

"Katsottiin, onko lapset tallella" – tällaista tuhoa trombi aiheutti Lempäälässä 3:57
Tällaista tuhoa trombi aiheutti Lempäälässä:

Sunnuntai valkeni Lempäälän Moisionaukealla aurinkoisen tyynenä. Tilanne oli paikalla aivan toisenlainen lauantai-iltana, jolloin yllättäen iskenyt voimakas myräkkä riepotteli aluetta rajusti.

Myräkän aiheuttamat tuhot ovat kuitenkin edelleen näkyvissä pientalovaltaisella alueella. Voimakas puhuri on repinyt irti katon yhdestä asuinrakennuksesta. Siellä täällä näkyy tuulen korkealle yläilmoihin repäisemien trampoliinien vääntyneitä runkoja. Lipputanko lepää maassa kolmena kappaleena ja kevyitä piharakennelmia on tuhoutunut. Puita on räsähdellyt kumoon siellä täällä. Moni puista on räsähtänyt poikki keskeltä runkoa, joka kertoo myräkän voimasta. 

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Tuhoja on tullut satojen metrien alueella, mutta kuitenkin ne vaikuttavat tapahtuneen varsin terävälinjaisesti. Eräs ulkoilija kertoo MTV Uutisille asuvansa vain viidenkymmenen metrin päässä tuulituhojen alueesta. Hän kertoo, että ei ehtinyt juuri edes havaita tapahtumaa.

– Katsoin ikkunasta, että puut heiluvat, mutta ei muuta, hän kertoo. 

Jari Lilja sen sijaan joutui myräkän keskiöön. Hänen kertoo olleensa lähellä järven rantaa sijaitsevassa omakotitalossaan, kun myräkkä iski aivan yllättäen.

– Olin sisällä, kun se tapahtui. Ensin täällä oli kova sade. Sitten sade loppui ja tuli tyyntä. Ja sitten se alkoi – Alkoi yllättäen tuulla oikein kunnolla. Kaikenlaista roskaa lensi ja trampat olivat korkealla ilmassa, 20-30 metrin korkeudessa. Meteli oli hemmetin kova.

"Lapset eivät onneksi olleet trampoliineilla"

Liljan mukaan myräkkä oli ohi muutamassa minuutissa, jonka jälkeen alueen asukkaat saapuivat ihmettelemään ja tarkastamaan tuhoja. 

– Katsottiin, että ovatko kaikki lapset tallella. Onneksi satoi, niin ei ollut lapsia trampoliineilla, muuten olisi käynyt huonosti.

Pelastuslaitoksen yksiköt saapuivat Liljan mukaan paikalle muutamassa minuutissa.

Lilja näyttää kotiovensa edustalle yläilmoista rojahtanutta käyttökelvottomaksi vääntyillyttä trampoliinin raatoa.

– Se lensi tuohon muutaman sadan metrin päästä. Se oli se ensimmäinen havainto, että on vähän vakavampi juttu, kun katsoin tuosta ovesta ulos. Sen voi hakea pois, mutta siitä ei kyllä enää kalua saa. 

Kyseessä ei ollut suinkaan ainoa yläilmoihin tempautunut trampoliini. Lilja näyttää muun muassa järvessä 200–300 metrin päässä lojuvia trampoliinien raatoja.

– Se on hämmästyttävää, kuinka pitkälle ne ovat lentäneet.

Trombi aiheutti tuhoa Lempäälässä 0:07

Trombi repi talosta katon Lempäälässä 0:08

Huvilakatos lähti liikkeelle

Myös Liljan pihalla sijaitseva metallirunkoinen huvilakatos oli saanut rankan kohtelun raivokkaan tuulen kourissa. Katos on taipunut käyttökelvottomaksi. 

Mielenkiintoista on, että katos on liikkunut reilun parin metrin matkan painavan kestopuualustansa mukana, johon se oli kiinnitettynä. Lavan päällä olevat kevyet puutarhapenkit ovat pysyneet paikoillaan tuulen raahaman lattian päällä. Myös rannassa olevan kylpypaljun kevyt suojakansi säilyi paikoillaan, vaikka sen luulisi lähtevän yläilmoihin ensimmäisenä kovassa myräkässä.

Lilja kertoo, että hänen sunnuntain ohjelmaansa kuuluu nyt pihan siivous.

– Tietääpähän mitä sunnuntaipäivänä tekee, kun siivoaa nämä jäljet.

 

Lue myös:

    Uusimmat