Meteorologi Aleksi Jokela vappuviikonlopun sadepisaroiden täplittämistä sääkartoista: "Voisivat olla paljon huonompiakin"

Viikon sääkuvat täyttyivät kukista ja auringosta – vilautamme myös alustavan ennusteen vapun säälle 5:17
Viikon sääkuvat täyttyivät kukista ja auringosta – vilautamme myös alustavan ennusteen vapun säälle

Ensi viikon sää on melko vaihtelevaa.

Meteorologi Aleksi Jokela kertoo, että säässä on luvassa heti alkuviikolla yllätyksiäkin:

– Lumipyry iskee huomenna. Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle voi tupsahtaa parikymmentä senttiä lunta, eli pientä takatalvea tuppaa sinne.

Sen sijaan etelässä melko lämmin sää jatkuu, joskin matalapaine tuo mukanaan vähän epävakaisempaa säätä. Sadekuurot alkavat yleistyä maan etelä- ja keskiosassa. Ukkosiakin saattaa esiintyä viikon mittaan paikoin.

– Etelässä on kohtalaisen lämmintä ainakin alkuviikko, mutta loppuviikolla ehkä sitten etelässäkin nämä lämpötilat notkahtavat viileämpään suuntaan.

Jokela huomauttaa, että ennusteissa ennakoitu etelän viileneminen on kuitenkin koko ajan viivästynyt.

– Tänään piti tulla jo kylmempää ilmaa, mutta sitten tuo etelävirtaus puskikin lämpimämpää ilmaa. Nyt lähinnä pohjoisessa on ollut kylmää, eli siellä lämpötilat ovat jääneet nollan tuntumaan päivälläkin.

Matalapainevoittoinen sää jatkuu vappua lähestyttäessä

Tämänhetkisten ennusteiden valossa näyttäisi Jokelan mukaan siltä, että matalapainevoittoinen sää jatkuu useiden päivien ajan. Sää olisi tällöin epävakaisempaa myös loppuviikolla vappua kohti mentäessä. 

– Matalapaine kärkkyy perjantaina maan lounaispuolella. Tämän hetken ennusteet näyttävät, että matalapaine sijaitsisi maan pohjoispuolella viikonloppuna. Mutta nämä ennusteet ovat vielä aika epävarmoja eli todennäkäisesti matalapaineiden paikat muuttunevat.

Jokelan mukaan etelässä on syytä varautua ainakin sadekuuroihin.

– Ei nyt koko aikaa varmasti tule satamaan ja aurinkokin pilkahtelee. Lämpötilat ovat aika tyypillisiä tämän vuodenajan lämpötiloja: Etelässä hieman yli kymmenen astetta ja pohjoisessa viiden ja kymmenen asteen välimaastossa.

Jokelan mukaan pohjoisessa ei voida välttämättä vappunakaan lumelta välttyä. Jokela kuitenkin kiteyttää vappuviikonlopun epävakaiset sääkartat positiiviseen sävyyn:

– Voisivat nämä olla paljon huonompiakin.  

Lue myös:

    Uusimmat