Mainos

Metallituoteteollisuus odottaa pientä kasvua

Metallituoteteollisuuden tuotannon odotetaan kasvavan ensi vuonna noin kaksi prosenttia, mikäli maailmantalouden orastava elpyminen jatkuu. Alan näkymiä haarukoidaan kauppa- ja teollisuusministeriön sekä TE-keskusten julkaisemassa metallin työstön ja metallirakenteiden toimialaraportissa.

Metallituoteteollisuuden tuotantokapasiteetin käyttöaste on viime kesän aikana ollut hieman huonompi kuin pk-teollisuuden yrityksissä keskimäärin. Esimerkiksi metallirakenteita valmistavien yritysten kapasiteetista oli alikäytössä 61 prosenttia, kun koko pk-teollisuudessa luku oli 53 prosenttia.

Kotimaassa metallituotteiden ja -rakenteiden kysyntään vaikuttavat erityisesti rakennus- ja koneteollisuuden sekä elektroniikka-alan näkymät. Perinteisessä konepajatoiminnassa kasvun hakeminen kotimaasta on raportin mukaan kuitenkin entistä vaikeampaa, sillä suuret yritykset vaativat alihankkijoina toimivilta pk-yrityksiltä yhä suurempia toimituskokonaisuuksia.

Tälläkin alalla voimistuu uhka, että alemman jalostusasteen tuotantoa siirtyy pois Suomesta halvan työvoiman maihin ja lähelle markkinoita, raportissa todetaan.

Raportin mukaan alan yrityksistä parhaiten ovat menestyneet ne, jotka ovat panostaneet toimialajärjestelyihin. Se mahdollistaa päällekkäisten investointien välttämisen. Lisäksi liiketoimintoja voidaan ulkoistaa tai siirtyä niin sanottuun järjestelmähankkijuuteen.

Verkostojohtamisessa parhaiten ovat pärjänneet yritykset, joilla on yhteistä omistuspohjaa tai liiketoimintakulttuuria.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.