Mestarien liigan finaalissa nähdään maailman paras pelaaja – 32-vuotias takoo maaleja elämänsä vireessä: "Kukaan ei ole ollut lähelläkään sitä, mitä hän on esittänyt"

Bayern Münchenin maaliruisku Robert Lewandowskia pidetään laajalti maailman tämän hetken ykkösjalkapalloilijana. Tänään sunnuntaina puolalaistähti esiintyy toista kertaa urallaan Mestarien liigan finaalissa ja on 32-vuotiaana kovemmassa vireessä kuin koskaan.

Mestarien liigan ratkaisu tällä viikolla C Morella:

Loppuottelu PSG–Bayern München sunnuntaina klo 21.55 C More Sport 1:llä ja myös MTV3-kanavalla.

Studiolähetys alkaa klo 21.00. Ottelu ja studio-osuus nähtävissä myös cmore.fi-suoratoistopalvelussa.

Molemmilla jaloillaan ja päällään maaleja tehokkaasti mättävä Lewandowski on latonut tällä kaudella Bayern Münchenissä kaikki kilpailut huomioiden 55 osumaa 46 ottelussa – eniten maaleja yksittäisen sesongin aikana ammattilaisurallaan.

Mestarien liigan tämän kauden maalipörssissä Lewandowski on ylivoimaisena ykkösenä 15 kaapillaan. Hän on vieläpä onnistunut maalinteossa jokaisessa tällä kaudella pelaamassaan yhdeksässä Mestarien liigan ottelussa.

Ensiluokkaisesti peliä lukeva puolalainen tuntuu olevan hyökkäyskolmanneksella säännöllisesti oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Alati loistanut tähti on latonut tehoja ratkaisutaistoissakin.

Yksi mykistävimmistä saldoista: kun Bayern nujersi neljännesvälierissä Chelsean yhteismaalein 7–1, Lewandowski oli mukana joukkueensa joka osumassa joko maalaajana (kolmesti) tai syöttäjänä (neljästi). 

"Vanhenee kuin viini"

Tänään sunnuntaina Lewandowski haluaa olla parhaimmillaan. Sitä Bayern myös tarvitsee kohdatessaan Lissabonissa Mestarien liigan loppuottelussa pariisilaisen PSG:n, jolle kilpailun loppuottelupaikka on miesten puolella ensimmäinen koskaan.

Myös Lewandowski jahtaa uransa ensimmäistä Mestarien liigan mestaruutta. Vuonna 2013 hän pelasi toisessa saksalaisseurassa Borussia Dortmundissa, kun se taipui juuri Bayern Münchenille Mestarien liigan finaalissa maalein 1–2.

Tuo on viimeisin kerta, kun Bayern München on voittanut Mestarien liigan. Tänä vuonna Bayern on jo voittanut Bundesliigan ja Saksan cupin, mutta olisiko Mestarien liigassakin jälleen aika, nyt Lewandowskin kanssa? Uransa lopettanut Bayern Münchenin ja Englannin maajoukkueen entinen keskikenttäpelaaja Owen Hargreaves ​​​​uskoo, että Lewandowski auttaa Bayernia saamaan kaudelleen suurimman kruunun.

– Hän vanhenee kuin viini. Hän on ollut täällä iät ja ajat, ja tämä on hänen paras kautensa koskaan, mikä näyttää naurettavalta, Hargreaves kuvaili Talksportille.

Kyse ei ole vain tehoista. Huippukuntoinen Lewandowski taitaa myös puolustamisen ja on monikäyttöinen pelaaja, joka myös luo liikkeillään taidokkaasti tiloja joukkuekavereilleen.

– Minusta hänen kokonaisvaltainen pelinsä ei ole saanut tarpeeksi tunnustusta. Siinä missä (KylianMbappé ja Neymar ovat sunnuntaina kentäällä kaksi maailman lahjakkainta pelaajaa, paras pelaaja maailmassa juuri nyt on Lewandowski, Hargreaves sanoi.

"Sensaatiomaisia suorituksia"

Viimeisimmäksi Fortuna Düsseldorfia valmentanut, monien saksalaisseurojen peräsimestä tuttu Friedhelm Funkel on Hargreavesin linjoilla. Hän kokee Lewandowskin jättäneen muun muassa Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin varjoonsa ja olleen maailman paras tällä kaudella.

– Siitä ei ole kahta sanaa. Lewandowskin suoritukset Bundesliigassa, Saksan cupissa ja Mestarien liigassa tällä kaudella ovat olleet sensaatiomaisia, Funkel sanoi Saksan Sky Sportille.

– Kukaan ei ole tänä vuonna ollut lähelläkään sitä, mitä hän on esittänyt. Hän on tehnyt monia, monia maaleja, mutta myös syöttänyt paljon osumia. Hänestä on lisäksi tullut ehdoton joukkuepelaaja, mutta se ei ole pysäyttänyt hänen maalaamistaan. 

Ronaldon Juventus putosi Mestarien liigassa jo neljännesvälierävaiheessa. Messin Barcelona sai puolestaan rajun kylvetyksen Lewandowskin Bayern Müncheniltä, kun saksalaisseura voitti sen puolivälierässä 8–2. Lewandowski teki tuossa ottelussa yhden maalin ja syötti yhden.

– Ronaldo putosi aiemmin, Messi putosi aiemmin, Messistä ei myöskään tullut Espanjan mestaria. Tänä vuonna ei ollut EM- tai MM-kisoja, joten Mestarien liiga on ollut keskiössä ja Lewandowski on suurenmoinen pelaaja, suurenmoinen pelaaja, Funkel sanoi.

Funkelin arvion mukaan myöskään PSG:n Neymar ei yllä Lewandowskin tasolle tällä hetkellä.

– Neymar on myös maailmanluokan pelaaja. Mutta tasaisuutta, jota Lewandowski on esittänyt läpi vuoden, ei ole voinut nähdä Neymarilta. 

Tänään on uusien tarinoiden aika, mutta kuka ne kirjoittaa?

Lue myös:

    Uusimmat