Mercedeksen F1-autosta paljastui salaisuus, jolla saattaa olla valtava vaikutus vauhtiin – ovela ratkaisu tuli näkyviin ohjaamosta kuvatusta videosta

Uuden Mercedeksen F1-auton ohjaamoon suunnattu kamerakulma on paljastanut käynnissä olevissa talvitesteissä erikoisen ratkaisun, jossa kuljettaja pystyy liikuttamaan auton ohjauspyörää taakse ja eteen. Ratkaisusta saattaa olla merkittävää hyötyä sekä mutkiin että suorille.

Videopätkä Lewis Hamiltonin ajosta Barcelonan talvitesteissä alkoi nopeasti kiertää sosiaalisessa mediassa. Auton tullessa suorille ohjauspyörä liikahtaa usean sentin verran taaksepäin ja painuu mutkaan tultaessa takaisin syvemmälle.

C Moren asiantuntija Ossi Oikarinen veikkaa Mercedeksen hallitsevan ratkaisulla auton etuakselin aurauskulmia. Normaalitilanteessa auton etupyörät osoittavat hiukan sisäänpäin, mistä on etua mutkia ajettaessa, mutta suorilla tämä lisää vastusta.

– Jos tuo ohjauspyörän edestakainen liike liittyy siihen, että kuljettaja pystyy esimerkiksi vähentämään suorille tultaessa aurausta etuakselilta, niin sillä pystytään kasvattamaan auton huippunopeutta, Oikarinen arvioi videota katsellessaan.

– Tällä voidaan tehdä myös se, että mutkissa ajetaan vielä suuremmalla aurauksella, eikä silti hävitä suorilla huippunopeudessa, insinööri jatkaa.

Ratin liike näkyy auton ohjaamoon suunnatusta kuvakulmasta:

Ratkaisu olisi Oikarisen mukaan myös varsin turvallinen, sillä se olisi koko ajan kuljettajan hallinnassa. Tämä on tärkeä seikka myös lajin sääntöjen kannalta, sillä niiden mukaan autossa ei saa olla ajoavustimia, jotka muuttaisivat automaattisesti asetuksia radan eri kohtien mukaan. Kuljettajan täytyy tehdä muutokset itse.

– Se täyttää säännön, koska se ei ole kuljettajan aktiivinen avustin, vaan passiivinen. Eli siinä kuljettaja hallitsee koko ajan auton ohjausgeometriaa eli pyörien kääntökulmaa, Oikarinen toteaa.

Jos Mercedes onnistuu saamaan tällä kilpailuedun vastustajiinsa, näiden on erittäin vaikeaa seurata kehityksessä perässä. Jos ohjausgeometrian muuttamiseen käytetään ohjausvaihteen edestakaista liikuttamista, koko ratkaisu vaatii jonkun verran tilaa jo valmiiksi ahtaasta tilasta. Lisäksi talli joutuisi todennäköisesti käymään uudet törmäystestit uuden ohjausvaihteen asennuksen takia.

Juttua korjattu klo 12.18: Viimeistä kappaletta muotoiltu uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat