Menikö tipaton tammikuu mönkään? Asiantuntija kertoo, miksi se ei ole välttämättä huono asia

MTV kokosi yhteen klassisimmat uudenvuodenlupaukset 1:17
MTV kokosi yhteen klassisimmat uudenvuodenlupaukset – tunnistatko itsesi tästä videosta?

Tipaton tammikuu on tuttu uudenvuodenlupaus, joka onnistuu monilta. Jos tipaton menee pieleen, ei se ole "maailmanloppu".

Moni aloitti tammikuun tuttuun tyyliin tipattomalla. Mutta mitä pitäisi ajatella siitä, ettei lupaus pidäkään?

Tipaton tammikuu toki onnistuu monilta. Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston mukaan tipattoman keskeyttäneiden määrä Suomessa on ollut viime vuosina yhden prosentin luokkaa. Jotkut kuitenkin päätyvät rikkomaan uudenvuodenlupauksensa ennen tammikuun loppua. Se ei kuitenkaan ole "maailmanloppu".

"Uskon, että tipaton tammikuu onnistuu, vaikka juoja ei pitäisi lupaustaan..."

Tipattoman vietto tammikuussa alkoi Suomessa luultavasti vuonna 1942, jolloin Propaganda-Aseveljet-järjestö kehitti kyseisen kampanjan. Myös muissa maissa vietetään kuivia kuukausia vaihteleviin aikoihin.

– Uskon, että tipaton tammikuu onnistuu, vaikka juoja ei pitäisi lupaustaan koko kuukautta, sanoo Santa Claran yliopistossa professorina työskentelevä H. Westley Clark verkkomedia Todayn haastattelussa.

Suomalaisista 15–18 prosenttia viettää vuosittain tipatonta tammikuuta.

Vuonna 2020 alkoholia käyttävistä 18 prosenttia vietti tipattoman. Vuonna 2019 vastaava luku oli 12, vuonna 2018 11 prosenttia.

Vuonna 2020 peräti 58 prosenttia "tipattomista" jatkoi haastetta helmikuun puolelle.

"Tärkeintä on oppia alkoholinkäytöstä"

Clarkin mukaan tipaton antaa myös epäonnistuessaan ihmiselle tilaisuuden arvioida itseään ja juomistaan.

– Tärkeintä on oppia alkoholinkäytöstä, tuntea rajat ja tarkkailla itseään, Clark sanoo.

Jos tipaton loppui ennenaikaisesti, Clark pohtisi sitä, onko ongelma alkoholinkäyttö vai sittenkin haasteen "kaikki tai ei mitään" -luonne. Jos ongelma on juominen itsessään, Clarkin mukaan on aika alkaa tarkkailla tapojaan ja harkita, pitäisikö niitä muuttaa.

Koska juominen on ongelma?

Juominen on ongelmallista, jos esimerkiksi alkoholin loppuminen huolettaa, juomisen vuoksi satuttaa itseään tai muita, juomatapojaan tai -määriään piilottelee tai juomisen lopettaminen tuntuu hankalalta.

Kliininen psykologi Rachel Goldman pohtisi tipattoman tammikuun aikana, mitä tarkoitusta alkoholi palvelee, ja millaisiin tavoitteisiin sen käytön suhteen haluaa päästä. Koko kuukauden pidättäytymisen sijaan voi myös kokeilla esimerkiksi juoda vain tietyn määrän kerralla, tai pohtia vaihtoehtoja juomiselle.

"Tipaton tammikuu" voi olla myös syyskuu

  • Englannissa ja Australiassa  vietetään Dry Januarya, "kuivaa tammikuuta"
  • Tanskassa on Hvid Januar, "valkoinen tammikuu"
  • Alankomaissa tipatonta vietetään maaliskuussa
  • Sloveniassa kehotetaan "40 päivän alkoholipaastoon" ennen pääsiäistä
  • Unkarissa tipaton on marraskuinen Sober November, "raitis marraskuu"
  • Virossa tipaton on "Septembris ei joo", siis "syyskuussa ei juoda", kertoo STT

– [Voi ajatella, että] "kun olen stressaantunut, teen asiat X, Y ja Z" sen sijaan, että ajattelee "en aio juoda, kun olen stressaantunut", hän neuvoo.

Tipattoman ei tarvitse olla tammikuu

Vaikka yksi kuukausi ei välttämättä muuta koko elämää, tutkimusten mukaan tipattoman aikana voi tapahtua muutoksia: unen laatu voi parantua, mieliala kohota ja verenpaine laskea. Tammikuun aikana ehtii myös pohtia suhdettaan alkoholiin.

Tipattoman ei tietenkään tarvitse olla tammikuu; juomisen voi lopettaa koska vain, ja millaiseksi ajaksi vain.

Jo viikossa huomaa, miten elimistö reagoi raittiuteen. Jos viikon aikana kokee krapulaa tai vahvempia vieroitusoireita, se voi olla merkki alkavasta alkoholiriippuvuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat