Elämänmuutos tammikuussa ei tälläkään kertaa onnistu – tässä syy: "On yleensä vain ajan kysymys..."

MTV kokosi yhteen klassisimmat uudenvuodenlupaukset 1:17
Nämä menevät joka kerta mönkään! Listasimme perinteiset uudenvuodenlupaukset sudenkuoppineen

Elämänmuutos tammikuussa on huono idea monistakin syistä. Moni yrittää hampaat irvessä muuttaa elämänsä kuukaudessa, vaikka on elänyt täysin eri tavalla viimeiset 30 vuotta.

Vuosikymmenet moni on vannonut elämänmuutosta tammikuussa. Harvan elämä kuitenkaan muuttuu. Miksi? Huffington Post selvitti, miksi elämänmuutos tammikuussa on huono idea.

Motivoituneena alkanut uusi elämä lässähtää

Vaikka uuden vuoden alku voi tuntua loogiselta ajalta aloittaa uudenlainen elämä, suurin osa lupauksista epäonnistuu. Viimeistään huhtikuussa suurin osa on unohtanut vannoneensa tupakkalakkoa tai liikuntalupauksia. Innokkaana ja motivoituneena alkanut uusi elämä lässähtää hyvistä aikeista huolimatta.

Vaikka vuosi alkaisi motivoituneena, motivaation juuret voivat olla niin sanotusti vääränlaisessa mullassa. Ongelmaksi muodostuu sisäisen motivaation puute: sen sijaan, että ihminen toteuttaisi omia arvojaan ja unelmiaan, hän hakee motivaatiota ulkopuolelta ja tekee sitä, mitä olettaa muiden toivovan.

– Jos et aloita tervettä elämää siksi, että se on merkityksellistä ja tärkeää sinulle, on yleensä vain ajan kysymys, koska sitoutumisesi muutokseen katoaa, Nicole Pajer kirjoittaa.

Moni olettaa voivansa muuttaa kaiken 30 päivässä

Sillä, yrittääkö elämänmuutosta tammikuussa vai elokuussa, ei ole merkitystä, jos motivaatio muutokseen tulee ulkopuolelta. Tammikuun tavoitteissa on yleensä mukana myös "kaikki tai ei mitään" – ajatusmaailma. 

Ihminen on toiminut samalla tavalla rutiinejaan toistaen jopa vuosikymmeniä, mutta olettaa silti voivansa muuttaa kaiken 30 päivässä. Lupaus ei ole realistinen: itseään ei voi keksiä täysin uudelleen hetkessä. Jos et viime vuonna liikkunut kuin kerran viikossa, on epärealistista ajatella, että pystyt 12 kuukauden ajan treenaamaan kolmesti viikossa.

– Se, että panet kaiken toivosi tammikuuhun ja toivot, että tämä vuosi on erilainen, ei vain aiheuta tarpeetonta stressiä, vaan luo myös mieleesi uhkavaatimuksen, jonka mukaan sinun täytyy antaa sata prosenttia tai ei mitään, kalifornialaisen terveysinstituutin perustaja Tiffany Caplan sanoo.

Kun kuntosalille ei sitten yhtenä viikkona ehdikään, lupaus tuntuu menneen pilalle. Tämän seurauksena ihminen antaa täysin periksi.

Iso muutos ei mahdu mukaan hektiseen arkeen

Sataprosenttisen suorittamisen sijaan kannattaisi keskittyä lyhyempiin, pieniin päivätavoitteisiin.

– Aloitamme niin isoja, uusia tapoja, etteivät ne kestä. Ne ovat liian kaukana normaaleista rutiineista, terveysvalmentaja Christine Kenney kuvailee.

Suurin osa ihmisen päivittäisistä toiminnoista on rutiinia, siis toistuvia tapoja. Siksi uuden tavan mahduttaminen arkeen on vaikeaa. Muutos kannattaa aloittaa pienissä osissa. Moni aloittaa treenaamisen  liian kovatahtisesti, mikä voi johtaa jopa loukkaantumisiin.

Älä usko ihmelupauksia

Mainokset ja tarjoukset sokeuttavat: yritykset toitottavat laihuuden ilosanomaa ja lupaavat vaikka kuun taivaalta "terveystammikuun" aikana, vaikka aidot tulokset vaativat aikaa eivätkä synny dieettipillereitä popsimalla.

Miksi odottaisit tammikuuhun?

Terveyttä ei myöskään kannata lykätä maagiseen tulevaan ajankohtaan. Psykiatri Keith Humphreysin mukaan paras hetki aloittaa muutos on juuri tänään – ei tammikuun ensimmäinen päivä.

– Yleisesti sanoen paras aika yrittää terveystapojen muutosta on juuri nyt. Jos onnistut, kun uusi vuosi tulee, olet ylpeä siitä, että olet jo hyvin edellä muita, jotka vasta yrittävät noudattaa muutoslupaustaan, Humphreys sanoo.

Pieniä asioita terveytensä eteen voi tehdä joka päivä. Sen sijaan, että odottaisi parempia aikoja, kannattaa pohtia, mitä pientä voisi tehdä itsensä hyväksi juuri tänään!

Lue myös:

    Uusimmat