Helsinkiläinen Anna, 46, eli terveysharhassa yli 10 vuotta – lopulta tipaton auttoi vetämään pään pois puskasta: "Vaikeintahan koko hommassa on oikeasti peiliin katsominen"

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tunnetko kansansairauksien riskitekijät? Elämäntavoilla suuri merkitys sairastumisriskissä.

Anna Noramaa lähti muuttamaan elämäntapojaan myönteisen ajattelun sekä arvomaailman tarkastelun kautta. Vuoden aikana hän on tiputtanut neljäsosan lähtöpainostaan ja löytänyt uudelleen itsensä.

Vuosi sitten helsinkiläinen Anna Noramaa, 46, alkoi vähitellen havahtumaan siihen, etteivät hänen elämäntapansa olleetkaan niin terveellisiä kuin hän oli itselleen yrittänyt uskotella.

Viimeisen yli kymmenen vuoden ajan paino oli noussut kuin hiipien 20 kiloa. Välillä Anna oli ollut mukana Painonvartijoissa ja kuntoillut yltiöpäisesti. Mielikuva terveellisistä elämäntavoista pysyi pinttyneenä päässä, vaikka ravintolaruoka ja viini korvasivat yhä useammin terveelliset ateriat ja kuntoilu loppui.

Anna ylensöi ja -joi tunteisiin, piiloutui ylipainon taakse ja häpesi itseään. Hän ei halunnut tunnustaa elämäntapojensa olevan terveydelle haitallisia ja vältteli terveystarkastuksia vuosien ajan kiireisiin tai unohtamisiin vedoten.

Muutaman kerran Anna aloitti ”raivodieetin” ja innostui hetkellisesti liikunnasta. Taustalla oli kuitenkin halu rankaista itseään, ei tehdä elämästä parempaa.

– Vaikeintahan koko hommassa on oikeasti peiliin katsominen, että ei mene tekosyiden ja teeskentelyiden taakse, vaan miettii aidosti, mitä haluaa, Anna sanoo.

Tipaton lokakuu kannusti elämäntapamuutoksiin

Lokakuussa 2019 ystävät olivat tipattomalla. Anna ajatteli kokeilla samaa itsekin. Hän oli jo päässyt eroon tupakasta, joten miksei myös alkoholinkäytön suitsiminen onnistuisi.

Tipattomalla oli sekä ulkoisia että sisäisiä vaikutuksia. Anna huomasi painonsa tippuvan ja kasvojensa kaventuvan. Olo oli selkeämpi ja parempi. Hän päätti lisätä arkeensa liikuntaa ja aloitti aamuiset kävelylenkit.

– Se lähti itse asiassa positiivisen kautta muuttamaan isommin elämää, Anna luonnehtii.

Joulukuussa Anna aloitti ketoruokavalion. Hyvin vähän hiilihydraatteja ja paljon rasvoja sisältävä dieetti sopi hänelle hyvin, ja sen noudattaminen oli helppoa. Mieliteot ja makeanhimo vähenivät, paino jatkoi putoamistaan.

Koronakevät toi lisää aikaa liikunnalle ja itsetutkiskelulle

Annan elämäntaparemonttia oli ehtinyt kulua muutamia kuukausia, kun koronavirusepidemia saapui Suomeen. Helsingin keskusta autioitui, mutta suosituilla lenkkipoluilla oli ruuhkaa.

Siinä missä osalla suomalaisista vapaa-ajan liikunta vähentyi koronakriisin myötä, osalla se lisääntyi. Anna oli yksi jälkimmäiseen ryhmään kuuluvista. Hänelle koronakevät toi lisää aikaa liikunnalle, mutta myös hetken pysähtyä miettimään epävarmuuksiaan ja arvomaailmaansa.

Itsetutkiskelun ja ratkaisukeskeisen valmennuksen kautta Anna löysi uudelleen itsensä, vahvuutensa ja arvonsa. Hän ymmärsi kelpaavansa sellaisena kuin on. Positiivinen kierre – jonka nimistä blogia ja Instagram-tiliä Anna ylläpitää – auttoi ottamaan harppauksia kohti parempaa elämää.

– Uskon, että olisin jäänyt puolitiehen, jos en olisi määritellyt arvojani. Silloin paino olisi noussut ja vanhat elämäntavat olisivat hivuttautuneet takaisin.

Elämäntapamuutos näkyy veriarvoissa

Anna painaa nyt 20 kiloa vähemmän kuin viime syksynä. Se on neljännes hänen lähtöpainostaan.

Elämäntaparemontti ja oman persoonan löytäminen uudestaan on auttanut Annaa tulemaan ulos aiemmin sulkeutuneesta kuorestaan. Nyt hän toivoo voivansa levittää hyvän olon sanomaa ja kannustaa ihmisiä terveellisiin elämäntapoihin.

Vuosi sitten Anna uskaltautui terveystarkastukseen ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen. Tulokset eivät olleet hyvät pitkän terveysharhassa eletyn ajanjakson jälkeen. Pari viikkoa sitten otetut verikokeet kuitenkin todistivat, että ruokavaliomuutokset ja liikunnan lisääminen ovat tuoneet terveyttä ja todennäköisesti myös lisää elinvuosia.

Nykyään Anna saa hyvää oloa ylensyönnin tai alkoholin juomisen sijaan pitkistä lenkeistä. Raitis ulkoilma ja terveellinen ruokavalio sekä säännöllinen ruokailurytmi antavat energiaa päiviin. Enää hän ei noudata tiukkaa ketodieettiä vaan on siirtynyt suhteellisen vähähiilihydraattiseen, joustavaan ruokavalioon. Välillä saa syödä herkkujakin, kohtuudella.

Anna suosittelee epäterveellisten tapojensa orjia kytkemään terveellisempään elämään tähtäävät muutokset omiin arvoihinsa ja miettimään omia vahvuuksiaan. Elämäntaparemontti tuo luultavasti pysyvämpiä tuloksia, kun sen tekee positiivisen kautta – ei itseään rangaistakseen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat